嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2個月左右時發現b個頭成日側右邊,而家3個月右邊頭平左好明顯,瞓床時擰佢過左邊佢就喊,唔知係痛定唔中意發脾氣,之前健康院話唔係斜頸但佢側好明顯,但好間中佢自己個頭會左右擰下,有咩方法可以定住佢等佢唔咁側?
回覆 ilovemybaby888 的帖子

您好ilovemybaby888,斜頸症通常在出生兩至三周後,頸會發現有硬塊,BB 郁頸時會有困難,一掂到個頭就會喊,可能有機會大細面架。如果醫護人員睇過唔係斜頸症,媽媽可以繼續觀察住先。媽媽可以多DBB患側同佢傾計,或者用發聲玩具吸引BBD轉向患側。當BB瞓著後/食奶時,可將BB頭擰番係適合既姿勢。如果側頭仍冇改善,媽媽要帶BB再睇醫生呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

ilovemybaby888 發表於 17-2-8 10:21
2個月左右時發現b個頭成日側右邊,而家3個月右邊頭平左好明顯,瞓床時擰佢過左邊佢就喊,唔知係痛定唔中意發脾 ...

我bb個幾月大時發現佢係咁
即係寧一邊面,去唔到另一邊
2個月時返健康院比醫生檢查,
話頸一邊肌肉有少少緊
寫紙ref我去QE做物理治療

醫院話佢肌肉冇野,但都做左一排物理治療,4個幾月就好返晒唔洗再覆診,而加兩邊都寧到

我諗,可能你要求健康醫生開referral紙比你先得,會唔會佢地唔識睇...

別墅

D人通常話冇咩事,叫你喺另一邊多d同佢講野引下佢

佢地講就易做,
其實bb頸有事的話,bb會斜啤眼望你都唔會寧個頭過黎,d人唔會明白.... 所以都係盡快睇醫生啦,呢d越早醫越好

大宅

回覆樓主:

個醫生話摸完話唔係斜頸,只係佢扁/慣左果邊先唔中諗轉另一邊
如果斜頸係轉都轉唔到?佢有時會左右望係咪ok?

大宅

回覆 ilovemybaby888 的帖子

我小朋友都試過, 又係去過健康院check 話冇事, 放心,慢慢會轉多D另一邊既, 我小朋友大左而家正常返

別墅

回覆 lym718 的帖子

我bb都成日斜啤,好少正面望野,唔知係斜頸定斜視

首頁

尾頁

跳至