自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章

https://hkstylemen.yahoo.com/post/156918646336/%E7%B4%94%E7%B2%B9%E6%B8%AF%E5%98%A2%E6%AF%8F%E5%80%8B%E5%A5%B3%E4%BA%BA%E9%83%BD%E5%B8%8C%E6%9C%9B%E5%AB%81%E4%B8%80%E5%80%8B%E5%94%94%E5%A5%BD%E8%80%81%E5%A5%89%E8%A6%81%E4%BD%A2%E5%90%8C%E5%A5%B6%E5%A5%B6%E4%BD%8F%E7%9A%84%E7%94%B7%E4%BA%BA

轉貼 : 純粹港嘢:每個女人都希望嫁一個唔好老奉要佢同奶奶住的男人
睇完徐淑敏婚後同老公一家人住4,000尺豪宅嘅新聞,感嘆無論有錢定無錢,係中國傳統下女人依然好難避免婚後有機會要同丈夫家人同住嘅問題。
或者會有女人好似徐淑敏咁,強烈覺得:「 終於有家的感覺。」對於真心鐘意幾代同堂,同夫家長輩真係由性格到生活習慣都好夾,彼此又願意互相遷就嘅家庭黎講,一家人一齊住的確有開心嘅地方,好似台灣女藝人小S亦成日會係社交網大曬同老公一家的幸福生活。
但上述兩個例子嘅快樂主要基建係兩方面,第一係係夫家有錢,女方雖然搬入去同男方家人同住,但依然有足夠嘅私人空間,例如立獨立樓層、自己間房同私用嘅洗手間。第二係透過女方係傳媒嘅公開表態,推斷佢地應該係有選擇嘅情況下,自願覺得可以同夫家兩老同住,即係女方自己其實有選擇權。
但身處全球樓價最貴嘅香港,對於一般唔係李嘉誠個孫嘅年輕一代黎講,大部份男人婚後提出希望老婆同家人住,可能出於現實,因為暫時未儲到首期供樓。另一方面,身邊亦有朋友嘅男朋友純粹因為住慣自己屋企,覺得屋企有工人加媽咪照顧,以兩公婆都要返工,婚後同屋企人住有煮家飯食得黎,第時生左小朋友仲有媽咪幫手照顧等為理由,試圖說服另一半婚後搬去佢屋企住。
對於女孩子而言,如果考慮到兩個人嘅經濟狀況真係唔能夠搬出黎住,為左一齊儲錢,有時真係會願意犧牲自己,婚後搬去男方屋企住。但女人最怕遇到嘅,就係男方老奉覺得要求女仔同奶奶老爺一齊住嘅姿態。
呢類男人令女人無言嘅係,佢地只係企係自己嘅角度去思考,覺得「我媽咪其實好好相處,佢又煮飯又幫我地打掃,我又唔使你俾家用同承擔屋企開支,我地都有間自己嘅房,唔明點解你覺得委屈?」
大佬,你住返係自己屋企,對住自己屋企人可以好似婚前咁想點就點做返自己,如果婚後你連家用都唔會俾老婆嘅話,結婚對你黎講,可能充其量只係洗左筆錢買戒指搞婚禮,婚後生活可能完全無任何改變。
於是你可能完全唔會身處地去體會,要突然改變自己原有生活方式,生活習慣,搬去同其實唔太熟,彼此未必有感情基礎嘅陌生中年夫妻住,對女人或者任何人類黎講,都係一種考驗同犧牲黎架?
個到係你屋企,但就算結左婚都好,對於女人而言就算住左入去,內心依然會覺得個到係人地屋企。本身一對新婚夫婦就可能要面對二個人相見好同住難,有好多細微嘅生活習慣需要磨合嘅問題。而家仲要要求佢同一時間同多兩個陌生人去夾,有冇諗過個女仔真係會好委屈?
夫妻二人因為地位平等:可以相互遷就,但做新抱嘅如果住係人地到,就只能夠要求自己去遷就,好難要對方嘅兩老為自己去改變。因為認真講,要求對方家長改變原有生活習慣去遷就突然搬入黎嘅新抱都好唔公平,換位思考如果調轉自己係家長,都未必可以做到。
有D問題可能好細微,但真係會令到女仔長期好唔開心,例如:
1.你未返屋企時,你老婆返去對住兩老其實會好尷尬,入房又好似無禮貌,唔入房又其實相對無言。所以當你老婆住左係你屋企嘅話,請唔好怪佢點解成日逼你多D留係屋企,除非你好鐘意同佢父母單獨相處。
2.如果女方對家居衛生嘅要求高過你父母咁點?自己間房都可以自己執,但對於有潔辟嘅人黎講,長期對住好亂或者唔乾淨嘅客廳、廚房同廁所真係好大心理壓力。
如果純粹因為經濟問題,兩公婆商量完暫時一齊住係夫家其實無問題,但希望男人記住,如果你嘅老婆唔願意同你家人住,其實真係有佢嘅難處同你可以睇唔到嘅委屈之處。請你唔好老奉覺得「老人家係咁你就下咪無事囉」。
決定得結婚,其實就有責任一齊建立一個屬於自己嘅家庭,而女仔如果唔願意他朝有日覺得自己寄人離下,就真係要努力搵錢,有能力就可以大大聲講,Sorry,我其實可以自己搬出黎住。
純粹思考題:如果相對係女仔屋企大D,又有幾多男人願意婚後搬去女家屋企住?

子爵府

開心吸收勳章

睇完有點感觸

男爵府

好聽就平等

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

我老公都會話,如果同佢阿媽住,我實會發癲,因為我有潔癖喎

wcpcelia    發表於 17-2-11 21:24
梁太2010    發表於 17-2-9 17:53

大家好,我是子悠~~

水晶宮

msanubis 發表於 17-2-9 11:08
https://hkstylemen.yahoo.com/post/156918646336/%E7%B4%94%E7%B2%B9%E6%B8%AF%E5%98%A2%E6%AF%8F%E5%80% ...

我身邊識既係住近娘家或者同娘家住多、最主要係個孫外母湊、老公無聲出

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

luckybaby2011 發表於 17-2-9 11:19
我身邊識既係住近娘家或者同娘家住多、最主要係個孫外母湊、老公無聲出
...
有娘家SUPPORT 真係唔同D

msanubis    發表於 17-2-9 14:45

子爵府

回覆樓主:

呢篇野應該比所有jm嘅老公睇

子爵府

講到入心入肺

男爵府

引用:睇完有點感觸+

原帖由 msanubis 於 17-02-09 發表
睇完有點感觸
x2

男爵府

2018復活節勳章

yubiwa310 發表於 17-2-9 11:18
我老公都會話,如果同佢阿媽住,我實會發癲,因為我有潔癖喎

我未同我老公結婚果時~
佢都會話如果我同佢亞媽住一定會癲~

因為我99好鍾意買野 已經塞爆左間屋

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

理想當然人人都想,但若理想做不到,就可能要妥協。
妥協,會有一些犧牲;不妥協,也會有些犧牲。
總之自己取捨。

現在買樓真係難,有時男女都要互相體諒下。有邊個有能力唔想搬開獨立?就是暫時冇能力....或有另一些原因(一定要和阿媽住)。又或者咁講,女人有能力,也可以和老公一起努力,去搬開,去建立自己的家。

另,我亦有朋友丈夫,因為想儲錢結婚,搬入娘家,也願意照顧兩老的。總之那裡有地方都暫住那裡吧,再一起努力。
生活有無限個可能,就看看自己怎樣面對,怎樣去行吧了。

不過都同意,生活習慣真係要磨合,加埋夫家家人,做太太真係要好有智慧才可以完全沒有情緒.....新婚太太如果搬入夫家,真係要好多支持,丈夫/奶奶可能真係唔明,自己要多d同朋友傾訴下,搵d支持,希望可以舒緩下情緒。

琥珀宮

msanubis 發表於 17-2-9 11:08
https://hkstylemen.yahoo.com/post/156918646336/%E7%B4%94%E7%B2%B9%E6%B8%AF%E5%98%A2%E6%AF%8F%E5%80% ...

我最想係嫁冇老爺奶奶及兄弟姐妹唔多嘅夫家,我自己父親兩兄弟,伯父冇結婚去世,阿媽係獨女,自幼習慣冇姨媽姑姐,非常良好。

但嫁咗個兄弟姐妹多嘅人嘅家庭,我覺得有負擔感,人多就事更多。

所以將來我都唔想同新抱女婿住,大家保持距離,身心愉快。

男爵府

而家D樓咁貴, 如果唔想婚後同男家住, 就係拍拖時一齊努力, 如果大家努力過都係唔得, 但起碼仲有男家可以住, 好過完全無屋住.

我朋友都係同奶奶住, 因為咁可以慳好多, 我朋友只係比6千奶奶,
一家4口租個普通單位都要$12,000, 水電煤買餸$5,000, 奶奶做家務幫手湊孫, 頂埋工人個份$5000
佢可以慳番萬幾蚊, 其實都唔錯.

佢老公都肯去女家住, 只係佢媽唔會做家務幫手湊孫, 亦唔會收呢個價.
所以公道D, 好多奶奶都好好,
真係唔想一齊住就努力D, 各有前因莫善人.

子爵府

開心吸收勳章

luckybaby2011 發表於 17-2-9 11:19
...

我住得好近我媽, 差不多隔日回去食晚飯, 我老公好贊成, 因為佢經常OT, 只得我一個人食飯
但我諗, 如果我地有小朋友, 佢可能就會想住近佢家人

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

寧願住劏房都要自立門戶。
我奶奶一家好好, 我地關係好好, 但相見好, 同住難。

msanubis    發表於 17-2-9 15:04
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

回覆:每個女人都希望嫁一個唔好老奉要佢同奶奶住的男人

應該要講埋,自己無能力,娶左老婆要同奶奶一齊住,唔好老馮人地原生家庭要就X你老婆。。呢挺男人女人更應教育。

子爵府

開心吸收勳章

tester5 發表於 17-2-9 11:42
理想當然人人都想,但若理想做不到,就可能要妥協。
妥協,會有一些犧牲;不妥協,也會有些犧牲。
總之自己 ...

如果人地老公/個仔識體諒三方, 做中間人兩邊講好說話, 可能大家都會開心D
只怕個老公唔明唔理唔想解決, 做人老婆未免會覺得好孤軍作戰慘慘豬囉

而家D樓價貴到咁, 唔好講上車, 連租屋嘅壓力都唔細
過幾年又話要生小朋友
牌面計, 最好當然是搬去其中一方父母同住啦
咁就要有所犧牲囉

唔好講搬入去嘅係新抱定女婿, 人地父母家人要適應呢位有少少熟嘅陌生人, 都好慘架

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:睇完有點感觸

原帖由 msanubis 於 17-02-09 發表
睇完有點感觸
me too 有 d 傷感

總有離別的時候

別墅

我覺得搬出黎住公平D,係人都有父母,做咩以都要放棄父母跟住老公,男人就唔可以放棄父母去維持婚姻

子爵府

開心吸收勳章

SandyKL 發表於 17-2-9 11:51
我最想係嫁冇老爺奶奶及兄弟姐妹唔多嘅夫家,我自己父親兩兄弟,伯父冇結婚去世,阿媽係獨女,自幼習慣冇 ...

我媽當年話我應該嫁個孤兒, 否則以我咩事都要講原則嘅性格, 一定出事
可惜一直搵唔到.....

首頁

尾頁

跳至