自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章

07mama 發表於 17-2-9 11:52
而家D樓咁貴, 如果唔想婚後同男家住, 就係拍拖時一齊努力, 如果大家努力過都係唔得, 但起碼仲有男家可以住, ...

這便是代價, 你想要錢定自由, 真係要諗清楚
好多時係人地幫左你, 你自己唔知唔覺仲聲大大 <-我媽係咁講我

子爵府

開心吸收勳章

lazywife 發表於 17-2-9 14:52
應該要講埋,自己無能力,娶左老婆要同奶奶一齊住,唔好老馮人地原生家庭要就X你老婆。。呢挺男人女人更應 ...

個仔俾阿媽服侍慣, 當然唔覺咩野, 然後娶個老婆返黎要人一樣咁服埋, 原生家庭成員唔做就話排擠
呢種苦, 我受過

珍珠宮

我媽同阿嫲三十幾年同住的婆媳關係,我嫲本身都難頂,佢地日日單單打打,食飯都唔一齊,我地返房食。由細我已經知道打死結左婚後唔同99住

子爵府

開心吸收勳章

Littlecatta2013 發表於 17-2-9 15:14
我媽同阿嫲三十幾年同住的婆媳關係,我嫲本身都難頂,佢地日日單單打打,食飯都唔一齊,我地返房食。由細我 ...

其實係呢種氣氛下, 全家人個個都好慘, 困獸鬥

象牙宮

回覆樓主:

我又唔係怕同奶奶住喎!可能未婚前接觸過知大家會相處到啦!婚後都住左2年幾架!我奶奶係好平易近人,亦會好尊重我地仔女新抱,大部份野都會問下我地先

象牙宮

cindyyu73 發表於 17-2-9 11:40
我未同我老公結婚果時~
佢都會話如果我同佢亞媽住一定會癲~

我倒轉,我媽見靚同得意就買

象牙宮

07mama 發表於 17-2-9 11:52
而家D樓咁貴, 如果唔想婚後同男家住, 就係拍拖時一齊努力, 如果大家努力過都係唔得, 但起碼仲有男家可以住, ...

所以話老人家識DO好緊要!我媽都係咩都唔會做,但過去住果排又係咩都要講錢,要預佢!所以我選擇走佬

珍珠宮

超級特務 發表於 17-2-9 14:48
寧願住劏房都要自立門戶。
我奶奶一家好好, 我地關係好好, 但相見好, 同住難。 ...
我有個朋友, 婚後同奶奶住, 佢去左同朋友旅行, 都好放心, 奶奶幫佢昅實老公, 有咩風吹草動會通知她
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

馬霸 發表於 17-2-9 11:17
好聽就平等

對於我99, 新抱女家永遠都係下等, 但自己既女嫁去人地家, 又話自己既女係千金. 家用我比到足, 同我住就免談, 次次來我屋企, 貴重嘢一定唔見, 再見就係佢屋企, 再唔係就係佢或者我姑仔身上見到. 我老公覺得我睇低佢亞媽(佢自己又唔睇下佢亞媽呢D手法有幾多人可以睇起佢.) 我99成日話我屋企裝修點點點, 我都唔想睬佢.

水晶宮

msanubis 發表於 17-2-9 15:03
這便是代價, 你想要錢定自由, 真係要諗清楚
好多時係人地幫左你, 你自己唔知唔覺仲聲大大 ...

係架、總要取捨囉、我地就點辛苦都唔要一齊住。相見奶同住難、有麻煩99都有公主新抱、觀點同角度問題、其實都有女婿不滿架、始終大家生活習慣唔同、兩公婆都要磨合啦、老一輩始終係長輩、而家後生都好有主見、互不相讓、只係男人出聲俾人丙多

msanubis    發表於 17-2-9 17:50

男爵府

2018復活節勳章

無話可說 發表於 17-2-9 15:34
我倒轉,我媽見靚同得意就買
我亞媽都會`
但佢會捨得掉野

我99係唔會掉野 都唔會俾人掉野

佢做女果時D S 碼 到依家XL 都全部唔肯掉

我老公 62 細佬D唔岩著既都唔俾掉

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 17-2-9 11:42
理想當然人人都想,但若理想做不到,就可能要妥協。
妥協,會有一些犧牲;不妥協,也會有些犧牲。
總之自己 ...

我覺得外母與女婿住 vs 奶奶與心抱住是截然不同.

淨喺家務99會認為應喺心抱做,唔做背後講. 但外母好少會要求女婿家務。

象牙宮

cindyyu73 發表於 17-2-9 16:28
我亞媽都會`
但佢會捨得掉野

我媽係唔會掉,成日話有用,一屋垃圾! 爸爸過身後D雜物都想留,又話比返我D姑姐阿叔紀念,結果人地都話掉
會買會掉唔介意,自己錢點使係自己既事,但搞到衛生問題我就容忍唔到

象牙宮

pooh仔 發表於 17-2-9 16:29

淨喺家務99會認為應喺心抱做,唔做背後講. 但外母好少 ...

我奶奶唔會要我做家務,反而佢會要爭住做,要我放工抖下我媽就咩都比晒我做,但又多多聲氣,完全唔會體諒我放工仲要煮飯拖地辛苦(緊係啦以前都係我死鬼阿爸做 )

子爵府

pooh仔 發表於 17-2-9 16:29

淨喺家務99會認為應喺心抱做,唔做背後講. 但外母好少 ...

我媽又做99又做外母, 咪就係演活左呢兩個角色羅.
一個好外母同一個衰99...

結婚前都知道要唔要同99住, 自己考慮清楚先結婚
女人控制慾比較強, 係屋企中意話事, 中意人就佢, 係有啲難搞...

別墅

好同意, 相見好同住難絕對係真既.

msanubis    發表於 17-2-9 17:51

伯爵府

Jameskey 發表於 17-2-9 16:41
我媽又做99又做外母, 咪就係演活左呢兩個角色羅.
一個好外母同一個衰99...

女人一向都喺雙重標準

伯爵府

無話可說 發表於 17-2-9 16:38
我奶奶唔會要我做家務,反而佢會要爭住做,要我放工抖下我媽就咩都比晒我做,但又多多聲氣,完全唔 ...

如大多99似你嗰個咁識趣,好諗好多心抱都會
願意一同住,互相分擔

象牙宮

pooh仔 發表於 17-2-9 17:00
如大多99似你嗰個咁識趣,好諗好多心抱都會
願意一同住,互相分擔

可能佢自己又要返工,又要捱大幾個仔女啦!佢都唔係好老,70歲,但係好明白事理!我相信係後生果陣得返黎既經驗,當然亦都係性格有關!
但係倒轉,我好抗拒掉舊錢比老人家就以為大晒,咩都唔做,公主上身咁囉!

子爵府

回覆樓主:

從來都係相見好同住難,你同有血緣關係既屋企人住,對左幾十年都間中有d「嗌烚」,但大家有咩諗法會照直講,講完就大家了解多左兼唔會介懷。

但對住男家,話就話嫁左就一家人,但你永遠係人地個女,對住男家有時d野又唔好意思講,但唔講人地又唔知,講左對方可能會介懷,所以都係自立門戶最好。

首頁

尾頁

跳至