自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

聽著幾唔錯Wor~~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

好怪獸,有床位就讚姑娘好?

子爵府

如果我係你見到個仔咁樣,私家無哂位我一定仆去政府
我上次去浸會,見我發燒咳氣喘開退燒藥咳水氣管藥打發我走, 又話無位又盛
我即仆去政府, 照肺話我肺炎發緊燒即刻安排我住院 , 前後連入院攪左3個鐘內~
我係浸會等睇果陣都等左2個幾鐘!!!

唔明點理你喊住求人囉, 你認為你喊住求人就會成功嗎?不會的 , 小朋友不嬲病左都會扭落地行黎行去架啦, 你個仔就係寶貝仔,人地果個唔係人地個寶貝仔呀?
將心比己啦!

下次有這種情況我建議你將仔仔送去政府醫院 ,可能你對政府無信心,
但呢種情況真係唔好拖啦,,,,

大宅

去政府醫院有時晒氣..無人理..

男爵府

jincaiyan 發表於 17-2-10 23:28
星期一
中午,我仔開始嘔和痾,從學校接佐之後 第一時間去法國醫院(幾乎一飲水就即嘔)打了止嘔針。醫生話 ...

我仔試過一晚嘔十幾次!入急症唔使幾個鐘就幫佢吊鹽水!點解你唔去急症,係都要走咁多間私家呢??
講真,個個睇急症都急㗎喇!你緊張個仔,難道人地唔緊張嗎??有次我仔發高燒!我後面個女人問可唔可以比佢睇先,佢腸胃炎,我都唔比啦!!

男爵府

其實政府急症既醫生相比私家坐門診,夜診既醫生係FIT好多架...日日睇0甘多病人,好多時候佢都斷症會比私家快同準...人手不足就真係冇計..都係要等...如果真係好急,OR 等候途中轉差,佢地一定會處理...

另外如果係私院如果病人突然轉差,佢地會唔收,會踢你去政府急症....因為佢地係冇呢方面既支援.....

所以如果小朋友真係好高燒同狂嘔既..就真係去政府啦....

但係如果真係唔係太高燒...只係小朋友感冒唔舒服既,就唔好去急症..私家醫生一定幫到你....

係醫院病菌超多..冇病都等到有病呀...

我早幾年成日要係急症室出出入入...我見到D父母帶D 小朋友睇急症...真係D小朋友仲精神過我呀.係樹跑跑跳跳.@@!!!!....呢D所以有病既小朋友..其實係唔係真係0甘急切要去急症呢

男爵府

"亦都想同星期一夜晚法國看醫生嗰位媽媽講,做人唔好咁自私!輪後一個位唔係唔執輸!做人應該將心"

你好有問題喎!
邊個想半夜三更睇急診!
我試過有腸抽搐睇法國夜診,要2hrs ,期間好辛苦,
要打針止痛

你又知之前個痛人唔急!

只怪你自己唔早d排囉!
你自己先自私!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實被鬧媽媽發生咩事?打樓主尖定唔讓樓主打尖?

男爵府

cindy618 發表於 17-2-11 10:18
其實被鬧媽媽發生咩事?打樓主尖定唔讓樓主打尖?

佢求之前個病人俾佢睇先,人地唔讓,就話人自私

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Gomme 發表於 17-2-11 10:20
佢求之前個病人俾佢睇先,人地唔讓,就話人自私

原來係咁

大宅

唔明點解咁緊急,私家問哂又無位, 點解都唔去政府醫院? 你有轉介信, 政府醫院一定會收你既。咁既情況, 你唔變通, 搞到小朋友有事, 咪你問題囉, 唔係人地醫生、姑娘或者你口中自私既媽媽既問題!

仲有點解人地一定要讓你? 唔讓就自私? 你憑乜覺得你急過人地? 單憑你肉眼? 要落地玩就無事? 無事人地屋企人為乜要咁睇急症? 你同果D後生坐關愛座就一定係自私, 一定係無需要既人有乜分別? 唔舒服唔一定要戲精上身, 七情上面先叫做病既。

大宅

cindyyu73 發表於 17-2-11 09:30
我都覺得呢個真係唔慳得~

呢隻我都有俾亞仔食
系呀,我仔仁安出世,都系睇返個兒科醫生,6個禮拜同4個月食左兩劑。

男爵府

如果經仁安兒科醫生拎位,一定有床位。

即是去診所睇仁安掛牌嗰啲醫生,如劉成志

試過自己打去醫院問有冇位,醫院答冇,打去醫務所,同佢講情況,之後姑娘好快打來話安排。

當然要之前喺醫務所睇過。

大宅

將心比己哩句話應該俾你,話人地的小朋友睇落無咩野好正常,你係醫生?你又知人地小朋友唔急?

理解你當時好心急好擔心好緊張自己小朋友的心情,但係你要明白,你的小朋友係寶,人地的小朋友都一樣,人地唔讓俾你係道理,佢無打尖比你排前係事實,冷漠d咁講,同你三唔識七,如果單純自己睇病了解自己身體情況仲無所謂,可以讓俾你,但係人地都係帶住小朋友嫁,人地的心情同你都係一樣,憑咩野一定要讓俾你先?唔讓仲要俾你擺上bk批鬥?就因為你喊住求佢?因為你的小朋友危急?

你的行為我可以理解,但係人地拒絕你的要求就話人地自私仲要擺上平台批鬥我真係睇唔過眼,用肉眼就判斷人地小朋友一定無你的咁急,因為哩個原因就一定要讓俾你先?唔讓就俾人話自私。

未免太自我中心

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kaki0901 發表於 17-2-11 04:41
唔係半歲前要食晒咩,無論2/3劑

無錯! 唔係貴, 唔好慳
放下自在

公爵府

2018復活節勳章

Silver1127 發表於 17-2-11 12:18
如果經仁安兒科醫生拎位,一定有床位。

即是去診所睇仁安掛牌嗰啲醫生,如劉成志

x2

我仔睇開仁安醫生,去醫院話無床位,但經醫生幫你搵會快好多

老實如果好似樓主咁,咁多間私院都無位又排咁耐,去政府好過慢慢等(如佢講到咁嚴重應該即刻會有醫生跟)

咁夜去得睇急症,小朋友一定好唔舒服,為人父母都心急心痛,人地唔讓就話人自私,無言

子爵府

入過c家,唔一定個個好態度。

政府我都遇過好 nice 既姑娘,唔係 A&E /
門診。

男爵府

pinkybee 發表於 17-2-11 07:03
你就好,我個囝中左諾如,個次係政府急症等左幾個鐘,係度狂嘔都無人理,個刻心情真的如熱鍋上的螞蟻,仲 ...

唔知係咪我個女果陣好細,得十個月大,狂嘔。個分類係緊急,所以好快

伯爵府

星期一
中午,我仔開始嘔和痾,從學校接佐之後 第一時間去法國醫院(幾乎一飲水就即嘔)打了止嘔針。醫生話 ...

人地都等左好耐

男爵府

星期一

你都好自私,又要地球圍住你來轉,你最後都無提早到咪又係一樣好返無事,你心急别人也心急

首頁
12345...7

尾頁

跳至