跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前一直覺得如果想有下一代為佢好就要移民,所以同老公花左好多心機終於成功移民左過黎多倫多老公過左黎搵工先,叫做有份收入但唔係好高,扣完稅仲少過香港
我地都算係比較年輕既夫婦,搞移民各樣野用左好多錢,唔係淨返好多儲蓄

跟住惡夢就黎啦,首先到而家過左黎搵左大約1個月工,差唔多全部都係d最低工資既華人工先有回應
好d既工interview完之後就無下文了,我係香港已經唔係高薪厚職既人,普通大學畢業OL一個,
而家每日都不停question自己其實黎加拿大係咪一個錯既決定,我會唔會一世都無人請因為根本無人會需要我呢d高不成低不就既人…

跟住令我更灰心既係,岩岩發現我地有左bb。
我地一直都想要bb,只係無諗過咁快同係呢個時候,一切發生太快我工都未搵到…
我究竟有冇可能有好既經濟環境去養大bb,定係我只會害左佢?但我又做唔出唔要佢…
呢一刻覺得好無助,係呢度朋友都唔多個,只有一d疏少少既親戚,
個肚一日一日咁大亦代表我唔可能再繼續搵工了…而家都搵唔到,生完之後仲有可能搵到嗎…

對唔住成個post都好負能量,不過真係唔知可以同咩人講,
有過來人可能分享下你地係點捱過最初既時期嗎?

別墅

回覆樓主:

雖然我幫唔到你啲乜,不過想同你講句加油! 搵工呢啲嘢好睇彩數,咪騎牛搵馬囉!個肚已經好大?如果短期可以搵下啲contact工,又或者搵啲work from home嘅工。如果你煮嘢食叻或者識車下嘢整下啲手作仔其實都有得做!good luck!

別墅

dorabell 發表於 17-2-11 03:58
之前一直覺得如果想有下一代為佢好就要移民,所以同老公花左好多心機終於成功移民左過黎多倫多老公過左黎搵 ...

萬事起頭難!喺加拿大不能一步登天,暫時搵錢住pt做住先,你老公有工作已經好好!初初頭幾年係辛苦,兩公婆要共同面對呀,加油!

大宅

kyunghee 發表於 17-2-11 06:59
萬事起頭難!喺加拿大不能一步登天,暫時搵錢住pt做住先,你老公有工作已經好好!初初頭幾年係辛苦,兩公 ...
同意, 你要正面去諗, 或者你好好養胎先啦! BB都開心健康D.

大宅

之前一直覺得如果想有下一代為佢好就要移民,所以同老公花左好多心機終於成功移民左過黎多倫多老公過左黎搵 ...

我老公都揾左幾個月,仲要朋友介紹,先可以做番老本行,人工少成香港一大半,仲要由低做起,係替人mat leave合約位,揸成粒鐘車返工,放工時間都要揸兩個鐘!雖然係咁,但都會做住先,宜家差不多做左1年已轉長工,升職加左人工,所以唔好灰心!萬事起頭難,但困難總會過
我都有左bb呀,有左最緊要保持開朗,其他就唯有慳住洗啦!加油!

別墅

加油!總會有雨過天晴嘅一日, 保持正面嘅心態去面對.過到來,最緊要識得調節自己嘅心態,我個人認為唔好同之前喺香港生活作比較,咁諗自己個心會好d......勿忘初衷

共勉之

男爵府

連鎖店找工作不難啊。

珍珠宮

其實呢。真係要現實D.冷靜D諗下曰後生活,而家有左幾個月?
生左後自己揍。?大個D去day care?
去Day care,你返工。day care 都唔平。
你地過左加拿大幾耐?入左籍未?
人在外地。無家人/親友幫手。加上錢唔多,真係難。請你現實D

Good luck

伯爵府

+3金熱血

TingTing 發表於 17-2-12 10:31
去Day ...

其實大陸人來香港,亦被人標籤新移民,情況一樣。佢地一係有錢,一係高歷。

好多高學歷要做低層,好普遍,萬事起頭難,個個都係。一係做太空人。

大宅

786 發表於 17-2-12 13:29
其實大陸人來香港,亦被人標籤新移民,情況一樣。佢地一係有錢,一係高歷。

好多高學歷要做低層,好普遍 ...

绝對同意,請將要求降低,記住第一份工系好重要,呢度要有Canadian working experience..吾好理什麽唐人或西人工.有得in 就 in 左先。
吾好同HK 比較,呢度大部份人都系HK移民,大多系HK高薪厚職,由manager孌了普通打工仔,慢慢來吧,或者你可以先揾contract 工,之后可以轉長工,你而家最緊要照顧自己身體,諗下小朋友系呢度出生及長大系一樂事,不用擔心讀書揾學校,relax心情la.

複式洋房

flogum 發表於 17-2-10 14:37
雖然我幫唔到你啲乜,不過想同你講句加油! 搵工呢啲嘢好睇彩數,咪騎牛搵馬囉!個肚已經好大?如果短期可以 ...
多謝!

複式洋房

netnetyip 發表於 17-2-12 06:24
绝對同意,請將要求降低,記住第一份工系好重要,呢度要有Canadian working experience..吾好理什麽唐人或 ...
多謝!其實我之前係加拿大做過野 份工都不錯所以今次有期望有失望⋯不過你講得岩!會保持心境開朗對bb先好😁

複式洋房

Tracychg15 發表於 17-2-10 17:23
我老公都揾左幾個月,仲要朋友介紹,先可以做番老本行,人工少成香港一大半,仲要由低做起,係替人mat lea ...
多謝你分享你既經歷呀!希望我地都可以好似你地咁捱過呢段日子啦😊all the best to u too!

複式洋房

TingTing 發表於 17-2-11 18:31
去Day ...
多謝!岩岩發現有左一個月都未夠如果我搵唔到野做就繼續自己湊
我同老公都有家人係呢邊,不過唔想帶麻煩比佢地

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主.. 加油!!
希望在明天...
有工做.. 做住先~
我都預左... 人工唔會高...
但呀q精神.. 有手有腳唔會餓親... 我擔心老公唔慣多d...
但我地諗住係香港儲多少少$先過去...

你有左bb... 唔好唔開心!!

複式洋房

choco623 發表於 17-2-12 20:02
樓主.. 加油!!
希望在明天...
有工做.. 做住先~
多謝你!希望你地都一切順利!黎到後有機會做個朋友丫只可以講,計劃聲不上變化,而錢係永遠都唔夠用的(苦笑)
所以只可以做好自己,好似你咁講繼續阿q精神

大宅

樓主,首先恭喜你有左BB,好好安胎,生個肥肥白白的BB. 加油!

看見你的post,我能身同感受. 因為我打算 18年同老公帶埋d仔女一起回流(現正替老公申請配偶移民). 因我倆年屆中年(唔係高薪厚職既普通打工仔), 很擔心不知能否搵到工做? 就算唔介意工種和人工, 人工太低的話不知能否維持家庭開支?
很多的未知因素,令我擔心會否做錯決定?

大宅

我都係諗住呢1-2年攪移民去加拿大,我都有心理準備搵工唔容易,
不過為咗小朋友要加油呀!

別墅

我非常明白,因我一家就面對緊去或留的煩惱。移民已批,當初申請時都係諗住為下一代幸福,但過到去我俾唔番依家既生活環境咁係唔係幸福?我唔知道。

移民呢樣野好睇彩數。。至少我認為係。

別墅

potatomary 發表於 17-2-14 18:59
我非常明白,因我一家就面對緊去或留的煩惱。移民已批,當初申請時都係諗住為下一代幸福,但過到去我俾唔番 ...

其實都唔駛咁灰嘅....

首頁

尾頁

跳至