母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今胎是我的第二胎...

回想起第一胎...
一心打算順產的我最後都係因為陣痛時BB心跳低而要選擇開刀...
因我怕阿B會唔夠飽,所以係入院時我同意院方可用奶樽補餵奶粉給BB...
第一天因為開刀,不能落床...直至第二天黃昏左右才去餵奶房餵奶....中間約相隔了22小時...我估在這22小時裡姑娘應該有俾奶粉俾BB飲...
之後我就跟醫院的時間表每4小時去餵奶...我會先給BB啜兩邊乳房...再用奶樽補奶粉...我有時覺得BB想瞓多過想食...每次餵完奶我都好sad...因為覺得BB都好似唔想食奶和覺得掃風好難...掃了很久都掃唔到!!
因BB要照燈...所以我早BB一天出院==>少了一天埋身餵....
第二天接BB出院後...回家後發覺無論點bf,阿B都好似唔夠飽...最終都係要補奶粉...有時埋身餵時,阿B見啜極都無奶會發脾氣..會推開我/咬住我的乳頭唔放來拉...但補完奶粉佢就會露出好滿足的樣...最後我都係餵了個多月人奶而放棄了...

今胎如果可以的話我是想順產的...但醫生告訴我今胎都好大機會要開刀...之前係法國聽講座時,我問過姑娘,可唔可以選擇唔補奶粉...姑娘第一件事就問我打算開刀/順產...如果順產又肯晚上都去餵..密密餵的話是可以的...但如果是開刀的話就要補奶粉,否則BB唔夠飽好易有黃疸,而且BB無可能等到我上奶...姑娘建議補奶粉可選擇cup feed,這就可防止BB習慣用奶樽飲奶....聽完姑娘這樣說我都會考慮用cup feed補奶粉...但早兩天問過大女的兒科醫生,佢唔係好贊成cup feed,怕我們唔識餵容易令BB choking...另外我又看了些LLL-HK Breastfeed的info...他們完全不建議BB飲人奶以外的東西...

我希望今胎可以餵人奶,但如果開刀的話,係醫院我未上奶前好唔好補奶粉呢? 如果補奶粉的話,回家可唔可變回全人奶呢?

大宅

我都係開刀,都係第2日先可以餵b仔...但由於我第5日先上奶,頭幾日都係俾佢埋身啜,然後再補奶粉...

其實回家後一直都係咁,因為唔係好夠奶,但到b仔滿月後,係大量湯水同埋黑豆茶催谷下,終於都可以餵到全人奶了...

不過現在番工了,只好交俾婆婆湊,所以b仔平日每晚都要食1-2餐奶粉(婆婆話坐奶太耐,怕佢嘈醒成家喎!),幸好,到weekend時又可以繼續全人奶!

子爵府

爸B勳章

Mirth,

我第1胎都係bb心跳減慢而要立即開刀。不過我一直好想餵人奶,姑娘見我開刀,又想餵人奶,第1日佢地就教會訓住餵bb。

一d奶粉都無補到,佢而家食人奶食到3歲半。由2歲開始,先至開始加1杯奶粉。

第2胎,可能都會開刀,但我想自己生,看看到時自己的能力了。

我自己諗,無論開刀或自然分娩,我都會繼續餵人奶。姑娘話,初生bb頭果72小時係可以唔食野都得既。所以,無論您係第1日定第2日,還是第3日上奶,都應該無問題,最重要係您能否堅持o者。

您地都要加油!

Sandy
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

我自己既情況係: 我bb都係因為當時心跳低而要開刀,仲記得開刀完推出手術室唔夠半個鐘,姑娘已抱住bb叫我餵,我仲同姑娘講:我未有奶點餵呀! 姑娘就話: 啜多d, 密密啜就有!
而且bb剛出生胃仔好細,只須要食好少,而醫生又叫餵密d,唔好補奶粉,所以我就算個幾天未上奶都冇補過奶粉。

[ 本文章最後由 littlevictoria 於 08-12-19 14:01 編輯 ]

複式洋房

Sandy & littlevictoria,

多謝你們的分享! 因為上一胎和今胎都係法國生...但法國係要媽媽去餵奶房餵BB的,不是姑娘抱BB出來給媽媽餵...所以如果我是想全人奶的都唔知BB幾時餓幾時要去餵佢...

另外姑娘話過如果是順產,BB一出世便可以埋身啜...但如果是開刀便唔可以立即埋身啜....

我覺得係法國d姑娘有時好似好鼓勵我們餵母乳,但有時又打沉我們!! 我聽過一個姑娘話BB出世的頭3天係想瞓多過想食...咁我就覺得就算我未上奶都可以唔使補奶粉囉..但當我問另一個姑娘可唔可以唔補奶粉時,個姑娘就話BB食唔夠就易有黃疸...經她這樣一說我就唔敢話唔補奶粉了!!! 但我唔係好想補奶粉,怕細B像家姐一樣先入為主--愛奶粉多過媽媽奶!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實真係可以唔補,我係威記生,都係開刀唔夠3個鐘阿B就埋身(嬸嬸抱過黎),我只係要左右轉去遷就,密密啜就OK,反而醫生就話過我阿B頭幾日跌磅跌得利害,想我補奶粉,但姑娘就話唔使,因為係必經,餵人奶本身係好易有黃疸,但你餵密D,未必要照燈,我都係KEEP住去健康院CHECK個幾星期,而家都OK唔使返去,只要KEEP住就OK,阿B今日19朝啦,補奶粉加埋都唔夠6安,已經追返晒磅數有突啦,夜晚仲到4個鐘先喊奶添

大宅

我都係開刀,生完4小時姑娘已抱住bb叫我餵 ... 住左8日, 頭2日補過下糖水 ... 依家BB11個半月, 一啖奶粉都未食過. 我相信書本/E生講既野, 我信BB只要有小小初乳已經夠, 我相信天生唔夠奶既媽咪只有1%, 我相信人奶B退黃會慢但唔影响健康... 要俾D信心自己呀!
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

大宅

好媽媽勳章

我都係開刀0架, 頭2日BB要住特別房, 我無辦法埋身餵, BB要食奶粉, 之後佢可以開始食奶 就埋身, 食多D密D, 而家BB快一歲了, 都無再補過奶粉啦
你要俾信心自己呀

大宅

我當年在醫院一樣有補奶粉, 出院後努力密密餵, 到第九天就做到全人奶, 所以你也不用太擔心. 我的經驗是在醫院真是身不由己, 唯望自己可以快快出院.

原文章由 Mirth 於 08-12-18 13:15 發表
今胎是我的第二胎...

回想起第一胎...
一心打算順產的我最後都係因為陣痛時BB心跳低而要選擇開刀...
因我怕阿B會唔夠飽,所以係入院時我同意院方可用奶樽補餵奶粉給BB...
第一天因為開刀,不能落床...直至第二天黃昏 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊