烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問邊隻淡忌廉比較好,我用過總統牌覺得好奶,我已經加多左糖都係好奶。
鮮忌廉蛋糕上的忌廉係唔係只可用淡忌廉或甜忌廉做呢?因試過淡忌廉太奶接受唔到個味,點先做到出面買既鮮忌廉蛋糕果種味呢?

大宅

moses504 發表於 17-2-14 23:45
請問邊隻淡忌廉比較好,我用過總統牌覺得好奶,我已經加多左糖都係好奶。
鮮忌廉蛋糕上的忌廉係唔係只可用 ...

忌廉蛋糕直接用甜忌廉係最好,方便又易打起,仲唔會有你所講個陣味。或者試下Anchor淡忌廉加糖打起,我估會好d卦,不過我未試過,多數用甜忌廉搞掂

mandychan0510    發表於 17-4-8 21:34

大宅

ekgw 發表於 17-2-15 23:08
忌廉蛋糕直接用甜忌廉係最好,方便又易打起,仲唔會有你所講個陣味。或者試下Anchor淡忌廉加糖打起,我估 ...

多謝你解答甜忌廉係咪要從冰箱拿出來,放軟一陣就可以打發呀?

大宅

moses504 發表於 17-2-15 23:10
多謝你解答甜忌廉係咪要從冰箱拿出來,放軟一陣就可以打發呀?

唔駛放軟,雪櫃拎出黎直接打,越凍越好打,用剩包好放冰格可keep好耐,用之前放返雪櫃解凍又可以再用

mandychan0510    發表於 17-4-8 21:34

大宅

ekgw 發表於 17-2-15 23:13
唔駛放軟,雪櫃拎出黎直接打,越凍越好打,用剩包好放冰格可keep好耐,用之前放返雪櫃解凍又可以再用
...

我先前買左一盒,烘焙店職員試放冰箱即係如果我聽日用,今日就將甜忌廉放落雪櫃嗎?用完再放冰箱?我仲想問下可唔可以打發蛋白當忌廉用呀?

大宅

moses504 發表於 17-2-15 23:15
我先前買左一盒,烘焙店職員試放冰箱即係如果我聽日用,今日就將甜忌廉放落雪櫃嗎?用完再放冰 ...

I see, 如果你係烘焙店買返黎幾日內都會用其實又唔駛放冰格嘅,但如果已經雪左係冰格咁你明天用就放返落雪櫃,要等佢自己自然溶雪先得,另外用蛋白黎做忌廉會比較複雜,係多數用黎做唧花蛋糕

大宅

ekgw 發表於 17-2-15 23:24
I see, 如果你係烘焙店買返黎幾日內都會用其實又唔駛放冰格嘅,但如果已經雪左係冰格咁你明天用就放返落雪 ...

唔該哂,等我試下用甜忌廉先,甜忌廉打發要加糖嗎?我在外面食過ucc既忌廉好好食好滑,一d都唔甜,好想做到佢既味道

大宅

moses504 發表於 17-2-15 23:27
唔該哂,等我試下用甜忌廉先,甜忌廉打發要加糖嗎?我在外面食過ucc既忌廉好好食好滑,一d都唔甜,好想做 ...

甜忌廉唔駛加糖,直接打起就用得

大宅

ekgw 發表於 17-2-15 23:37
甜忌廉唔駛加糖,直接打起就用得

唔該哂

大宅

回覆樓主:

我會兩溝黎用,一樣一半/2:3咁用,甜忌廉一買返黎就用密實袋一份份分好,用時先拎一份,就唔會咁易有菌

大宅

Chcajo 發表於 17-2-25 11:08
我會兩溝黎用,一樣一半/2:3咁用,甜忌廉一買返黎就用密實袋一份份分好,用時先拎一份,就唔會咁易有菌
...

我下次試下先,唔該
我早2日開左盒甜忌廉用,有淨放左落雪櫃,請問可以放幾內呀?

大宅

回覆樓主:

甜忌廉如果一開盒就分袋放冰格,可以放6個月,但你溶過雪再雪返,就最好盡快用

大宅

Chcajo 發表於 17-2-25 13:02
甜忌廉如果一開盒就分袋放冰格,可以放6個月,但你溶過雪再雪返,就最好盡快用
...

唔該哂

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

甜忌廉易打發但冇香味, 試下 anchor ,鐵塔或者aria .比總統好打.

mandychan0510    發表於 17-4-8 21:35
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

andyman 發表於 17-2-26 20:27
甜忌廉易打發但冇香味, 試下 anchor ,鐵塔或者aria .比總統好打.

好,唔該哂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

叻叻

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

請問你通常每袋容量係幾多呀

大宅

AACheungCheung 發表於 17-4-8 12:29
請問你通常每袋容量係幾多呀

通常一袋200ml,用嘅時候再加300淡忌廉,合共500ml打起夠一個兩磅蛋糕用

珍珠宮

Chcajo 發表於 17-4-9 20:38
通常一袋200ml,用嘅時候再加300淡忌廉,合共500ml打起夠一個兩磅蛋糕用

知道 , 唔該哂

別墅

咁一支支果d忌廉係用來做什麼甜品
甜忌廉有一盒盒買? 請提供相片
淡忌廉加糖會否易溶嗎?

首頁

尾頁

跳至