論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

土X灣海達X傭中心

請各位千萬唔好去呢間agent中心, 呢間agent主力sell 印印, 我請左個印印, 係CV到聲清5X 公斤, 右話上左幾多個星期training 學廣東話, 點知到香港同我講7X 公斤, 大佬呀, 佢企係廚房無人入到佢. 想點呀? 仲要基本東話都唔識, 跟著同agent (老細=姓溫)講, 佢話無得換, 個agent 係甘叫我睇下先, 我足足比左個幾月時間佢, 真心講, 真係頂佢唔順, 懶做野馬虎, 下下要用google transfer, 大食, 大佬呀, 我真係無甘多時間同佢玩.

最後只好同佢講拜拜.

大宅

未黎過香港既姐姐你要預佢係完全唔識廣東話 即使有培訓過

大宅

冇做視像見下先?

大宅

我都有聽朋友講印印要比d時間佢學廣東話,lee方面我都比時間佢,但果一刻,佢連最基本的生活語言,比如水,飯,澡涼,食飯..等等,無一個字識,我請佢,agent講話佢地有4星期training,大佬呀,4星期學左d乜啦?!lee個我都免強可以容忍下。

但最重要是我冇expect 一個由報清11x lb個人忽然突變成16x lb, 身高15x。你幻想下,你屋企突然有隻大笨象行來行去,佢企係廚房你根本入都入吾到。個種心情,你好似被人欺騙左。

我同佢video chat時,佢餘係比個人頭我睇,點會估到甘。

更surprise 我既係佢返到印尼whatsapp我,同我講佢無收到人工因為agent 一到步收起佢Passport,叫佢去財仔借錢,我最後比佢d錢全部比agent拘起。

個日,我送佢返agent到仲同佢同agent一齊對數,點知比lee間黑店攞灑,果一刻,真心有d同情佢。

總知大家要小心d黑店。

伯爵府

賤!!
可以告去消委會

大宅

maggie288 發表於 17-2-15 15:24
土X灣海達X傭中心

請各位千萬唔好去呢間agent中心, 呢間agent主力sell 印印, 我請左個印印, 係CV到聲清5X ...

我都比哩間激到我成家人扎扎跳!

Case 1:
我叔仔早我一星期係温生到請。
睇短片係海外印 (短片姐姐係講廣東話)
問温生亦都話識廣東話

點知來到唔識中同英,淨係識講印尼文
家務又唔識多識做,又溝通唔到
之後我叔仔頂唔順1個月內抄左。

Case 2:

我係大肚4個幾月請,未簽個刻我問幾耐可以到,答我1個半月。1個半月後我見未有消息就催下,點知又叫我等,途中不斷催,又話未批唔知點解咁耐。申請左4個月又叫我地比多次文件,終於我個肚8個月話批到,批左又話好快個姐姐會到,點知等左2星期都未到。原來揾唔到個姐姐。最後我叫他全數退比我

等姐姐個五個月我真係好唔開心,我大女先1歲,個肚又就出世,好徬徨,温生一路拖我,搞到我無係第二間公司揾,怕揾岩,温生個邊姐姐又到,變相二邊都要比錢
成日因爲個工人問題搞到同老公嗌交。

Case 3:
我記得我去舖頭催個時,有個女人又係帶埋個姐姐來,話個姐姐又唔識中又唔識英。

所以大家無論邊間請都好,千奇唔好淨係睇短片。
因為好多姐姐淨係識得講短片嗰幾句中/英,根本就係好難溝通,除非你有的是時間。可以慢慢教

大宅

身同感受

首頁

尾頁

跳至