自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

1. synergie礦物粉,bb flawless , mineral whip
袁小姐講到對皮膚冇負擔,成份天然,但偏貴

2.Jane iredale 礦物粉,粉底液,primer
又係成份天然,yoko tsang極力推介,但偏貴

3.Alima pure礦物粉
睇貓婆藥房youtube介紹好似ok

4. 其他(100%pure /bare mineral)
大家用過邊隻好用嫁?留言分享下

男爵府

呢幾隻我用過,最後有keep住用嘅係synergie嘅crush

大宅

rovictnadia 發表於 17-2-15 16:58
呢幾隻我用過,最後有keep住用嘅係synergie嘅crush

你係油性定乾性皮膚呀?會唔會乾,遮唔遮到毛孔等瑕疵?

伯爵府

Synergie foundation, blush, lipstick, concealer都好好用
我以前有2年平均一個月用$6000買化妝品 無野未試過 已經唔係因為唔傷皮膚角度咁簡單

JI 支forever pink靚過Dior lip glow多多聲

伯爵府

回覆:大家有冇用礦物粉底/天然化妝品

Jane iredale好,但透明粉都好似好厚咁

沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

伯爵府

引用:Synergie+foundation,+blush,+lipstick,+co

原帖由 007~sa 於 17-02-15 發表
Synergie foundation, blush, lipstick, concealer都好好用
我以前有2年平均一個月用$6000買化妝品 無野未 ...
咁仲有咩好?每月$6000好誇啊!我一年都冇用$6000買護膚品

wcpcelia    發表於 17-2-16 11:03
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

大宅

我係玫瑰痤瘡敏感皮膚
用左synergie礦物粉幾年當埋防曬咁用 去曬太陽都唔會黑/敏感

途中試過轉日本個隻only minerals
開頭幾好咁 但用用下大敏感即刻轉番synergie
最近再轉用緊synergie礦物bb cream
皮膚狀態好既時候就真係冇瑕疵咁樣
但呢幾日咁乾既天氣就會浮得好勁 一撻撻好肉酸

男爵府

Kwokbeauty 發表於 17-2-15 17:00
你係油性定乾性皮膚呀?會唔會乾,遮唔遮到毛孔等瑕疵?
我中性,so far夏天冬天都有用佢,都ok喎!本身我冇乜毛孔,佢妝感係自然為主,要遮瑕應該用whip好啲!

大宅

我用Jane iredale 礦物粉,超好用,買一盒好的可省回try and error的錢

水晶宮

回覆樓主:

礦物粉我只用到JI, Synergie和BM對我黎講太乾和較粗,其他冇用過。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

synergie bb flawless 超唔好用,顏色一係太深,一係太淺,上臉後呈反白,又好乾,會裂

我一向用 粉餅都好少裂,竟然呢隻 bb cream 會裂,雷爆

bareminerals,用粉餅,都好用,遮瑕度高

男爵府

我用緊JI同only minerals,都幾用

子爵府

有冇 jm 用過 pure ❓
我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

大宅

Kwokbeauty 發表於 17-2-15 16:36
1. synergie礦物粉,bb flawless , mineral whip
袁小姐講到對皮膚冇負擔,成份天然,但偏貴

我用緊依隻

http://www.zuiiorganic.com/liquid-foundation/

之前試過有粉狀高狀, 好多我都嫌太乾, 最終揾到e隻

公爵府

醒目開學勳章

msckw 發表於 17-2-15 17:41
我用Jane iredale 礦物粉,超好用,買一盒好的可省回try and error的錢

邊度買?幾錢?

公爵府

rovictnadia 發表於 17-2-15 16:58

呢隻不夠JI咁簿透

男爵府

littlemelody 發表於 17-2-15 21:12
呢隻不夠JI咁簿透
你用JI邊隻?我用press powder咋,通常搽完防曬掃薄薄喺面~

大宅

fundfund 發表於 17-2-15 20:59
邊度買?幾錢?

我在士多啤梨網買,平過水貨店。我係用粉餅,透薄自然,冬夏都用得

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

公爵府

rovictnadia 發表於 17-2-15 21:18
你用JI邊隻?我用press powder咋,通常搽完防曬掃薄薄喺面~

我loose 同pressed 都有,
loose 比pressed薄啲, 但JI 的pressed 也比synergy簿和自然

首頁

尾頁

跳至