烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

本身已經有焗爐和光波爐,見朋友有空氣炸鍋,心思思又想買來玩,其實好唔好買呢?

象牙宮

文文媽媽 發表於 17-2-16 07:11
本身已經有焗爐和光波爐,見朋友有空氣炸鍋,心思思又想買來玩,其實好唔好買呢?
...

你有千多呎, 大廚房, 不怕占空間。錢多多沒地方用。

焗爐和光波爐 有何分別?

空氣炸鍋好用過光波爐。光波爐 炉头不易清洁。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

...

係唔係真是有心用? 買得太多玩具,但每件都只用十多次,不建議買。

333s    發表於 17-2-16 11:26

子爵府

333s 發表於 17-2-16 08:52
你有千多呎, 大廚房, 不怕占空間。錢多多沒地方用。

焗爐和光波爐 有何分別?

光波爐,我問朋友借來用一次,用過後,不打算買,因為清潔太花時間。

333s    發表於 17-2-16 11:26

子爵府

PandaVV 發表於 17-2-16 11:11
光波爐,我問朋友借來用一次,用過後,不打算買,因為清潔太花時間。

我一路都係得焗爐,波仔只係上個月朋友比我的!不過好快會再轉贈比另一朋友!我一路都想買airfry, 只係心大心細中。
http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

大宅

回覆 文文媽媽 的帖子

我本身都係得焗爐,一直想要氣炸鍋但係一直都唔敢買就係驚用途近似,又怕三分鐘熱度,諗左幾年終於上個月買左,我覺得好好用,而家每日都會用到佢~
其實主要係睇你煮食習慣,好似如果你屋企人多要煮好大份量嘅話,
咁氣炸鍋可能唔係好啱用,因為容量唔大,用番焗爐好過~

子爵府

Phoebe810 發表於 17-2-16 14:05
回覆 文文媽媽 的帖子

我本身都係得焗爐,一直想要氣炸鍋但係一直都唔敢買就係驚用途近似,又怕三分鐘熱度 ...

咁你用邊款的airfry
http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

大宅

我冇焗爐和光波爐,家有食肉獸,每星期用幾次philips炸爐. 雞亦,雞扖,羊架,牛扖,馬友,紅3魚,薯蓉.快 靚 正! (philips的炸籃和煎pan唔易黐底)

大宅

回覆 文文媽媽 的帖子

philips嘅9643

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

文文媽媽 發表於 17-2-16 13:21
我一路都係得焗爐,波仔只係上個月朋友比我的!不過好快會再轉贈比另一朋友!我一路都想買airfry, 只係心 ...
不如買個二手既先.

我都覺得睇飲食習慣同埋人數. 我一家5口, 多數食西餐, 我用開大焗爐同炸爐, 買個氣炸鍋取代炸爐, 所以煮多左薯條, 不過要分兩次至夠5個人食.... 肉類方面因為唔可以叠高食物, 所以佢又唔夠大去準備晒俾全家人食既肉. 不過用佢係方便既,又唔駛下下開個大焗爐, 但比起用炸爐要多好多時間. 我住外國, 用其他牌子既氣炸鍋.

大宅

...

我同你一樣。

子爵府

singlemamama 發表於 17-2-17 19:10
我同你一樣。

最後你有冇買?

大宅

文文媽媽 發表於 17-2-17 20:35
最後你有冇買?

買左部2手9成9新的

子爵府

singlemamama 發表於 17-2-17 20:53
買左部2手9成9新的

恭喜!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

侯爵府

...

我都係有光波爐 最近買左氣炸鍋 覺得好用d方便d

大宅

馬大嫂 發表於 17-2-16 17:01
我冇焗爐和光波爐,家有食肉獸,每星期用幾次philips炸爐. 雞亦,雞扖,羊架,牛扖,馬友,紅3魚,薯蓉.快 靚 正! ...

請問用時是否很大煙?

伯爵府

馬大嫂 發表於 17-2-16 17:01
我冇焗爐和光波爐,家有食肉獸,每星期用幾次philips炸爐. 雞亦,雞扖,羊架,牛扖,馬友,紅3魚,薯蓉.快 靚 正! ...

魚點煮?

別墅

回覆 singlemamama 的帖子

請問幾錢?在那買?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我有光波炉同Airfryer, 2樣比較, Airfryer好用D。

大宅

...

其實好好用,不過清洗麻煩。

首頁

尾頁

跳至