自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有次同囝囝落樓下公園玩,原本都冇麥事,突然玩玩下走過黎話驚驚。之後間唔中都會起我2公婆面前話驚驚。
上星期囝囝感冒唔舒服,已經每日都話驚驚, 早上又唔肯返學。又扭計...... 到呢個星期臨出門口返學時,又係屋企撞親個頭(前額),跟住就流鼻血。嚇到我2公婆即刻帶佢入急症。照過X-ray同檢查過話冇事。但到第2日佢早上老師打電話比我,話囝囝起學校又大叫、又扭計、又哭、又唔食野, 一味話驚驚。佢起學校同屋企又訓得唔好。

我應該點做好,係唔係應該帶佢睇下普通私家醫生定係好似老人家講要去拜神祈福呢?

侯爵府

係咪係公園比人嚇到?
耐心d問問囝囝

男爵府

去紙扎舖問下........做d野........但求安心

男爵府

我諗佢都仲幾細個,唔識將受驚情況講出~~~

平時係邊個照顧佢??
以往佢係唔係一個容易受驚的小朋友??

小朋友任何行為背後都其原因,請先理智地從日常生活作出發...
玩公園當天仔細d回想有冇咩特別情況??
家中近有沒有變動?? 家人or擺設...
學校生活方面有冇問題?? 可以同老師溝通吓...

水晶宮

原文章由 rilley 於 08-12-19 11:08 發表
係咪係公園比人嚇到?
耐心d問問囝囝

yes, agree
how old of your son ?
ask him tell you more details
like some ppl flight you ..........

男爵府

"驚驚"之後仲有冇到公園???

嘗試抱他(給安全感)再到公園,看他的反應,如果表現出不安,你可以安慰佢,陪佢走近每個玩的設施,看看他會否抗拒,抑或他是害怕其他小朋友,或許曾受人碰撞...

侯爵府

同意,
小朋友行為好直接,
去前一定要同囝囝講,仲要強調你會係佢身邊!

原文章由 Japenese 於 08-12-19 11:24 發表
"驚驚"之後仲有冇到公園???

嘗試抱他(給安全感)再到公園,看他的反應,如果表現出不安,你可以安慰佢,陪佢走近每個玩的設施,看看他會否抗拒,抑或他是害怕其他小朋友,或許曾受人碰撞... ...

大宅

我都有O甘o既經驗喎.我地搬新屋,對女返黎同我地住.初時連續幾個月都成日講驚驚.果時佢地剛兩歲.佢地去到邊都話驚驚,沖涼又話驚,目訓覺又話驚.又係好扭計.最初我都以為佢地唔知見到d咩o架.但係間屋係我大老之前住過.都好多年所以知道冇問題,唔關間新屋事.我咪諗兩個女可能少出街,所以見到咩都話驚驚羅.之後每次聽到佢地話驚時我咪加以安慰.幾個月後冇再聽佢地講話驚lu.而家佢地都差唔多3歲3個月. 有時小朋友講驚驚未必係見到x. 可能係個環境同人令到佢不安.試下每次佢話驚時攬實佢加以安慰.解釋比佢地沒什麼值得驚.媽咪會o係你身邊保護你.希望你小朋友健康快高長大!

大宅

多謝咁多位回覆啊!
我囝囝只得2歲半,問佢驚d麥,佢又表達唔到比我知,攪到我個心都亂曬。
平時返學(全日) 下午5:00係公公接佢放學, 6:00我放工返到屋企照顧佢。
囝囝好少會咁, 多數食咗藥之後至會好high咁上堂, 連學校d老師都係咁講。
果時起公園玩只係得囝囝一個起公園玩,開頭佢玩滑梯自己上樓梯,第二次上樓梯時, 行到第2級時, 唔知佢見到麥, 就好驚咁落返樓梯走過黎我老公身邊講驚驚啦! 之後我哋都冇帶佢再去果個公園玩。

我阿姨話幫我問下, 等佢攪, 佢攪好唔會話比我知係點攪, 又叫我唔好問個過程。咁即係去攪d麥野啊?? mouth: 咁樣我未仲擔心....

子爵府

BK Milk勳章

原文章由 suet_lts 於 08-12-19 13:11 發表
多謝咁多位回覆啊!
我囝囝只得2歲半,問佢驚d麥,佢又表達唔到比我知,攪到我個心都亂曬。
平時返學(全日) 下午5:00係公公接佢放學, 6:00我放工返到屋企照顧佢。
囝囝好少會咁, 多數食咗藥之後至會好high咁上堂, 連學 ...

可能你阿e幫你去紙紮舖查日腳,
查完跟住拜埋~幫你搞掂哂咁。
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

大宅

其實去紙紮舖查日腳, 係查D麥㗎?

子爵府

其實呢啲經驗我都有, 我都係同個仔講 : 5使驚....
and then攬住佢, 再同佢玩, 分散佢注意力....
如果係担心佢見到啲咩既, 可以比啲舊啲既玉佢戴上身啦....

大宅

呢d我都有做啊! 但都唔得....

原文章由 chinghomama 於 08-12-19 02:46 PM 發表
其實呢啲經驗我都有, 我都係同個仔講 : 5使驚....
and then攬住佢, 再同佢玩, 分散佢注意力....
如果係担心佢見到啲咩既, 可以比啲舊啲既玉佢戴上身啦.... ...

男爵府

就算大人都會la~~做同一樣野,但感覺同心情唔同...

囝囝之前玩開ge滑梯或者忽然感覺唔同咗,又或者見到d小昆蟲,又或者係眼前景像勾起另一d回憶...總知都有好多理由。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至