婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

點算呀?果個麻煩99話要煲薑醋比我 ?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

當無聽過。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

lovecastle 發表於 17-2-16 13:04

冇咩點算架~~~咁你原先同老公係諗住點安排呀~~~咪繼續照計劃進行囉~~~~

你兩公婆係覺得唔要佢煲既~~~咪好聲好氣答~~~「唔洗辛苦奶奶你啦~~我地會搞掂架啦~~~依家好方便~~~」

如果佢話一定要煲既~~~咁你問下佢煲黎俾邊個囉~~~俾你/俾你女家/俾你朋友既~~~咪堅持話唔需要~~~

佢煲黎俾自己/自己朋友/男家果邊既~~~咁佢硬要辛苦自己既咪由佢囉~~~~

大宅

回覆樓主:

認同樓上所講,你先問清楚99話煲薑醋係煲俾邊個,如佢係煲俾自己派嘅,你唔需要阻止佢,尤得佢想點就點,如果煲俾你/你女家派/你派,女家派/ 你派嘅話,你可以話唔駛咁麻煩佢,你到時會係鴻福堂買d薑醋禮卷派就算,唔駛咁重拎出拎入咁麻煩咁辛苦,再禮貌上問吓佢駛唔駛幫佢買埋,唔駛自己煲咁辛苦 (記得問佢要唔要禮卷,唔係佢會覺得你明知煲薑醋辛苦都唔幫佢買,只係幫女家買)
如果佢話煲俾你,你同唔同99一齊住? 如果唔同,你咪同99講你媽媽會幫你煲,唔駛麻煩佢,如果你同佢一齊住,佢話要煲俾你,你都無法阻止到,不過你要預到時佢煲咗出嚟會唔會派晒俾人都未到你食

侯爵府

cchwin 發表於 17-2-16 14:59
認同樓上所講,你先問清楚99話煲薑醋係煲俾邊個,如佢係煲俾自己派嘅,你唔需要阻止佢,尤得佢想點就點,如 ...

不過你要預到時佢煲咗出嚟會唔會派晒俾人都未到你食

真的嗎? 大多數奶奶都係甘?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

Huuu 發表於 17-2-16 15:02
不過你要預到時佢煲咗出嚟會唔會派晒俾人都未到你食

真的嗎? 大多數 ...

都唔一定,但總會有d 99係咁,我99係我結婚前拎咗d金器出嚟俾我睇,話到時結婚入門敬茶時送依d俾我,點知到當敬茶時俾我嘅同我當日見到嘅唔一樣,我見到不知幾愕然,天然呆咁嘅樣,所就自己預咗無,咁到時真係無,你都無咁嬲同有後備,尤其坐月,你生前就話嘅都幫你攪,生完就咩都唔關佢事,你奈佢唔何之餘,又攪到自己坐月坐得差,我情願自己準備晒d嘢,到時佢唔幫手,我都起碼有後備,隨時自己坐月都無問題

美菲絲    發表於 17-2-16 23:12

別墅

佢講到明係煲比我 放我屋企

別墅

我奶奶話煲薑醋係男家既事

男爵府

lovecastle 發表於 17-2-16 16:47

係架!薑醋係應該男家煲的!但我嗰時係99煲俾我同派男家,媽媽煲派女家,同事我自己買八珍現成的!咁就唔洗煩!

大宅

lovecastle 發表於 17-2-16 13:04

無咩點算既, 以我自己做例子, 先下手為強囉。

我下個月中先係預產期, 但12月嗰陣已經利用 “工展會” 做 promo 有 discount 做借口, 一早同C6傾好晒。
女家方面, 我同自己阿媽早一講好晒數買 “鴻x堂” 薑醋券派女家親戚, 大家方便。
男家方面, 99 一直十五十六, 一時又話煲, 一時又話驚辛苦 (暗示想我自己煲) , 咁我咪嚟個順水推舟, 把口就同C6講驚99辛苦, 出去訂就算喇, C6聽到我話驚99辛苦就同意左出去訂。
到99最近再問既時候, 我好直接咁同佢講, 我同C6驚你辛苦,所以已經同八x訂左十斤喇 (其實仲未訂, 只係問好晒資料), 但99你想整咪整囉………
99 知道後即場ee哦哦……
又話出面嗰D吾好食云云……
我當然借咗聾耳陳隻耳, 咩都聽吾到……

別墅

謝謝大家意見
我99 話煲薑醋係佢家人既事
我咪同佢講個個鄉下唔同,佢煲返佢男家果份,我媽煲女家果份

我心諗要計到咁清楚,又唔見你係我地結婚 ,買樓話男家既事,果時又話晒自己無錢,又要擺酒,都唔知係我結婚定佢結婚...
幸好從來都係我同老公自己搞掂⋯⋯

而家都唔知係我生仔定佢生仔!

子爵府

cchwin 發表於 17-2-16 15:31
都唔一定,但總會有d 99係咁,我99係我結婚前拎咗d金器出嚟俾我睇,話到時結婚入門敬茶時送依d俾我,點知 ...

冇錯~~~奶奶講乜佢既事~~~盡可能拒絕佢~~~真係拒絕唔到佢既~~~自己要有準備~~佢甩底時自己要點搞~~~唔係只會俾佢玩死自己~~~

子爵府

lovecastle 發表於 17-2-16 21:41
謝謝大家意見
我99 話煲薑醋係佢家人既事
我咪同佢講個個鄉下唔同,佢煲返佢男家果份,我媽煲女家果份

因為煲薑醋唔洗好多錢麻(相比你講果d擺酒/買樓)~~~~

衰d既~~~隨時問返你兩公婆拎買料錢~~~然後煲完出黎就週圍同人講為左你兩公婆幾辛苦~~~你生個B佢出左幾多力~~~

大宅

回覆 lovecastle 的帖子

由得佢煲 ,我陀B嗰陣時我奶奶都係話要煲薑醋,仲叫我媽唔使煲,我話我媽咪要派俾親戚會自己煲,結果, 老公食完我媽咪整嘅薑醋,話我媽咪嗰啲好好食,奶奶嘅好難食

別墅

美菲絲 發表於 17-2-16 23:21
因為煲薑醋唔洗好多錢麻(相比你講果d擺酒/買樓)~~~~

衰d既~~~隨時問返你兩公婆拎買料錢~~~然後煲完出黎 ...

Yes exactly 我奶奶就係會做完講比人聽佢做左幾多既人hate !

別墅

LSC 發表於 17-2-17 00:19
回覆 lovecastle 的帖子

由得佢煲 ,我陀B嗰陣時我奶奶都係話要煲薑醋,仲叫我媽唔使煲,我話我媽咪要派俾 ...

最憎人講埋d 歪理,以為自己岩
以前次次都忍,而家就黎爆

男爵府

lovecastle 發表於 17-2-16 16:47

呢句嘢聽落有聲

別墅

xavierma215 發表於 17-2-17 11:25
呢句嘢聽落有聲

唔明?

子爵府

lovecastle 發表於 17-2-17 10:10
Yes exactly 我奶奶就係會做完講比人聽佢做左幾多既人hate !

咁依樣要睇你老公態度啦~~~你老公肯企硬既~~~咪講明唔好辛苦佢~~~唔需要~~~買卷派/食~~~

依家係你兩公婆生仔~~~冇野係佢老人家應該佢負責做既~~~責任係你兩公婆~~~

佢再講要煲~~~你地繼續講唔洗麻煩佢~~~然後你兩公婆見到邊個親戚就放聲出去話唔想奶奶咁辛苦煲~~叫個親戚幫下口同奶奶講唔好咁堅持辛苦自己~~~~

週圍發放消息出去~~~講到你兩公婆不知幾怕奶奶辛苦(唔係厭佢煩)~~~~封佢後路~~~搞到所有人都知實情~~~等佢冇得之後發圍~~~講到自己為左你地幾辛苦幾辛苦~~~

水晶宮

叫C6同佢講唔使,搵C6出面

首頁

尾頁

跳至