3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

superbabykids 發表於 17-5-28 17:57
我都想知有無咩supplement食咗會開胃d!
不過我仔得95cm未夠30磅,下年升小一,仲係唔夠高自己去廁所呀...都 ...

方便pm維他命的資料我嗎?
日本の平安を祈ります

男爵府

畀面勳章

cellcellu 發表於 17-2-17 15:17
太遲發現這個專區阿仔7歲半得113cm,唔食正餐嘅。照骨齡慢9個月,怕日日💉打針會好大陰影 ...

你仔同我女一樣7歲得39磅高113左右,食正餐食得好小,現在每天1杯保怡加營素。睇下會唔會好D。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我仔11歳138cm54磅,又係奀瘦型,之前照骨齡9歳,孰遲發育,而家間中整肉汁佢飮下,希望可以重d

另大家去健康檢查時可同姑娘講叫佢地寫紙去醫排,就可照骨齡,我仔而家定期去醫院check(emoji)

男爵府

回覆樓主:

想問點樣可以安排到照骨齡?

男爵府

carriekwp 發表於 17-5-18 11:46
我仔7歲半, 123cm 20kg, 食得勁少, 物理治療師都話佢冇肌肉, 現在睇緊兒科, 開左支開胃啲维他命, 食左幾日 ...

你好嗎?請問是那隻維他命?

複式洋房

回覆 carriekwp 的帖子

邊隻维他命影相睇下可以嗎?謝謝

大宅

好媽媽勳章 親子王國15週年勳章

chairhair 發表於 17-7-16 22:15
我小朋友9歲140高58磅度,對腳。。。瘦到

我仔同你差不多,9歲,135cm, 60磅! 得棚骨。

大宅

好媽媽勳章 親子王國15週年勳章

carriekwp 發表於 17-5-18 11:46
我仔7歲半, 123cm 20kg, 食得勁少, 物理治療師都話佢冇肌肉, 現在睇緊兒科, 開左支開胃啲维他命, 食左幾日 ...

可以知係乜維他命?

大宅

回覆樓主

我個仔4歲8個月先得101 cm, 15kg.... 宜家有醫生朋友介紹飲緊一隻營養肥仔奶每200ml有400kcal. 好似有少少進步.... 一個月重咗0.5kg... 希望可以keep住!

大宅

醒目開學勳章

各位我回來了!阿仔8歲半121cm,21kg 開始俾D鈣水佢飲,仍然無胃口食野。
照骨齡其實係照手仔X光,從手指骨發育程度判斷骨骼年齡。

子爵府

回覆樓主

我仔又係瘦到成排骨咁,成日俾人話佢無食飯
,又係唔識大咁岩岩睇左兒科照骨等報告

複式洋房

回覆樓主

我囝七歲,之前也是瘦到排骨咁,因為他只愛吃零食、水果和菜,一粒肉也不吃!

在大約五歲起,我開始每睌炒或蒸蛋加飯,再要他每晚飲一碗魚湯!他開始長肉和高!

大家可以試吓(emoji)

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

10歲22.5kg,而家又黃又瘦,唔講人地以為我虐兒

子爵府

porkbau1 發表於 18-5-16 00:22
我囝七歲,之前也是瘦到排骨咁,因為他只愛吃零食、水果和菜,一粒肉也不吃!

在大約五歲起,我開始每睌炒 ...

你煲咩魚湯架?

複式洋房

波蘿包1 發表於 18-5-24 15:48
你煲咩魚湯架?

方便的可煲蕃茄薯仔三文魚湯、豆腐鯇魚尾湯等。如有心機嘅就買d細魚仔煲湯,例如:節瓜梭羅魚湯

男爵府

回覆樓主

7歲120cm,42磅,剛剛去完衛生署的健康檢查話佢磅數唔合格,一直只長高無增磅,已經戒零食,一星期有兩餐比成塊牛排佢當正餐,肉汁都一星期飲一次,都係無咩增磅,有咩增肥良方?

大宅

零加BB 發表於 18-5-16 13:27
10歲22.5kg,而家又黃又瘦,唔講人地以為我虐兒

我囝9歲44磅,又係瘦得恐怖,最憎夏天著短袖衫䃿,游水仲煩著泳䃿⋯⋯,吾知以為我吾比飯阿囝食

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

可以怎樣令小朋友肥D?多番D肉?
我要為小朋友做個好榜樣, 所以2015年要好好為自己和小朋友預備!!

男爵府

熱血勳章

superbabykids 發表於 17-5-28 17:57
我都想知有無咩supplement食咗會開胃d!
不過我仔得95cm未夠30磅,下年升小一,仲係唔夠高自己去廁所呀...都 ...

可以補充多種維他命,同時調理腸胃,不過買時留意,而家好多維他命為吸引小朋友變咗成份含糖量會高咗就會適得其反

洋房

你地好,分享下自己的經歷…

我仔今年三歲六個月,高84cm,重10kg,數字很嚇人吧!
由細到現在都比人又奀又瘦的感覺!
佢由六個月起,已超出生長線3,一直到現在都未掂到3!
之後轉介左去內分泌科,驗左兩次成長激素,都無事!
一年前,照過骨齡,得一歲的骨齡!
又有去營養科,推薦食保兒,都唔得!食炒蛋,多油,牛油果打汁,都唔得。
到而就去左遺傳科,可能爸爸祖系都比較細粒,所以黎呢科我覺得都合理。
不過到而家都仲未下到定論,相信要睇基因。

我仔日常習慣性都好正常。
返長全日係學校食早午餐,有時延展食埋晚餐先返,老師都話佢食野無問題,亦會添飯。
我無特別比咩佢食,但我好少比零食佢。而佢都真係唔好肉,好疏菜水果類。
所以你地可以參考下我呢個例子,會唔會係遺傳爸爸媽媽?

首頁

尾頁

跳至