自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

畀面勳章

好明顯兩個都係大壓力!樓主搵專業人士幫吓你哋啦!

男爵府

NBMOM 發表於 17-2-18 03:34
同佢生活方式差異很大
他喜歡夜生活:打牌,按摩,落club ,飲酒,睇波
我喜歡早睡早起

我和你一樣 我c6 屋企當酒店 每日 見唔到佢2個鐘 之前情緒好低落 之後諗通咗 當佢同屋共住 個心就釋懷咗喇 依家自己報course增值 唔開心就會 做其他野分散注意

侯爵府

2020勳章

我覺得兩公婆都好有壓力呀!

樓主老公要打2份工, 一個養5個. 打一份工已經好攰, 仲要打多一份....樓主無工人, 一個照顧3個, 全部都係自己處理, 都係非常大壓力.

唔識講, 唯有大家互相體諒.

大宅

引用:Quote:may22 發表於 17-2-18 06:42 點解唔

原帖由 stkyo 於 17-02-18 發表
0005唔00“一6一 一 2一6 000000......00 0..0......

,

第一日開通

男爵府

NBMOM 發表於 17-2-18 03:34
同佢生活方式差異很大
他喜歡夜生活:打牌,按摩,落club ,飲酒,睇波
我喜歡早睡早起

你有冇試吓同你老公講星期六日希望佢陪下你同個仔,盡量少啲出去,有玩有應酬到星期一至五做晒亦最好多啲返嚟陪你......男人好鬼蠢,你唔講到明,佢真係唔知你想點,好似你想佢多啲關心個仔,你話佢知看著個仔啲功課嗰啲其實你都有壓力,希望佢可以分擔下,但係語氣唔可以好重,盡量心平氣和......

可能佢出去打牌嗰啲係舒緩下平時自己嘅工作壓力……盡量試吓對佢多啲噓寒問暖,關心多啲佢……如果你仲想留返住佢......

但其實如果落club,賭錢,真係睇到咩程度,如果沉迷,好難頂,其實係你自己先最清楚佢做咩程度……你冇走到,即係仲好鍾意佢……

伯爵府

ernesty 發表於 17-2-18 09:34
0005唔00“一6一 一 2一6 000000......00 0..0......

波斯密碼

子爵府

回覆樓主:

樓主,我個case有D似你,我係ftm自己湊一個,我老公又係好鐘意出去,不過佢係做運動,好似今朝一早五六點就出咗去,唔知幾時返,佢星期六日都會出去,有時夜晚八九點先返,今朝阿仔問我爸爸去左邊,幾時返,今日都唔洗返工,爸爸去咗邊,我先諗起琴晚佢爸爸出咗去好夜返,阿仔一早訓左,今朝阿仔八點起身,佢又已經出左去,所以阿仔未見過爸爸

wcpcelia    發表於 17-2-18 20:24

大宅

你地之前點走埋一起架?都某慎重想好就結婚

大宅

你地之前點走埋一起架?都某慎重想好就結婚

子爵府

ctsang1006 發表於 17-2-18 09:48
樓主,我個case有D似你,我係ftm自己湊一個,我老公又係好鐘意出去,不過佢係做運動,好似今朝一早五六點就 ...

我個仔都有問爸爸去哪兒?

我忍住淚水

他這樣做
D仔根本沒有時間見面

大宅

simple430 發表於 17-2-18 07:03
當佢同屋住 , 食飯當搭枱 , 冷淡 d , 日子容易過 , 只希望老來有個伴
...

留待老來有個伴時,有咩發生他幫自己叫白車?

珍珠宮

2020勳章 親子王國15週年勳章

婚姻生活.大部份都係咁喇.衹係大家睇得電視多理想化.
女.溫柔貌美.
男.英俊瀟灑.
住大屋.唔洗返工.有情飲水飽.
生活.其實就係.柴.米.油.鹽.醬.醋.茶.

子爵府

yumui61 發表於 17-2-18 10:13
婚姻生活.大部份都係咁喇.衹係大家睇得電視多理想化.
女.溫柔貌美.
男.英俊瀟灑.

其實我們都係自己住的地方搵到兼職
收入可觀的
只是他不喜歡
我堅持做下去

感情方面
我真的没有把握
我在家揍仔的
同佢講嘅多數是仔或錢

伯爵府

2020勳章

NBMOM 發表於 17-2-18 08:19
我們讀書時認識
畢業後開始拍拖
幾年來

不知道他有這些行為,直至小三出現,
當年你仲已經陀住第三個小B。
但喜歡夜生活:打牌,按摩,落club ,飲酒,睇波呢d行為好明顯,不用特別觀察已經可以知道,因為晚晩放工後,都會出咗去,唔返屋企架嘛,有乜可能咁多年後先知架。

都拖左咁耐未解決,睇嚟樓主亦自覺冇辦法改變。

而家唯有一係同佢認真坐低傾一次,傾唔掂就的起心肝離婚。
否則 ,既然佢每月準時俾家用,就當佢係租客。
不再對他有寄望,自己同仔好好生活。

同娘家及夫家保持緊密關係,盡量俾個完整d既家庭關係佢,希望咁會對呀仔好d。

閒時擴闊自己既生活圈子,認識返一d新朋友。

呀仔幾大呀,可以的話,抽時間做下兼職或義工(學校義工家長也可以呀),不要和社會脫節。

之前唔記得係邊度睇過,情況又係好似你咁。老婆又每次都打電話問老公幾時返,幾夜都等老公門。

最後老婆心淡,不再致電找老公,自己累了就睡,不再等老公門,當然亦不會專登留碗湯給他。
一開始老公好開心,感覺不再有人煩住他。
但一段時間之後,眼見其他豬朋狗友,每一入夜就開始有人追魂call佢哋,自己就一個電話都冇。回家又每日都冷凊清,全部瞓晒覺,冇人在意自己,全家人都當他透明。反而閞始有些改變,漸漸開始變得去少了浦,就算去都早少少回家,有時候又自動報告行蹤。

希望你倆關係可以慢慢改善啦,咁樣對小朋友都好d。

子爵府

TPMummy 發表於 17-2-18 10:18
不知道他有這些行為,直至小三出現,
當年你仲已經陀住第三個小B。
但喜歡夜生活:打牌,按摩,落club , ...

他果時咪成日話要同D老細出去
咁男人做嘢我又無問咁多
他晚晚會回來訓
頂多三四點

最細的剛升上小學

侯爵府

引用:其實我都累了只是怕離婚路難行

原帖由 NBMOM 於 17-02-18 發表
其實我都累了

只是怕離婚路難行
有小朋友嗎?

瑪瑙宮

2020勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

引用:好像今晚食完飯後就去打牌又不知幾時返

原帖由 NBMOM 於 17-02-18 發表
好像今晚
食完飯後
就去打牌
男人完全不理家人感受,仲要來做咩~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2020勳章 親子王國15週年勳章

一隻雞.二隻脾.
雞頭.雞胸.雞肋.雞爪.雞籮友.
早已明白.雞脾係不屬於我的.
安心食自己嘅雞肋.
想食脾.唯一機會就係再劏過隻.

寶石宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

學習獨立、堅強、在不同時候表現不同自己

男爵府

回覆樓主:

其實你可以揾番D朋友,傾下計,有自己圈子,世界唔好只有佢一个,就算佢点對你,你都唔會再太傷心,通常心痛幾下就唔痛了,去到佢做乜講乜你都唔痛,咁就百毒不侵,相敬如賓。

首頁
23456...8

尾頁

跳至