夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我算唔算係一個唔識知情識趣的老婆…

話說, 上星期六, 老公已經同佢的朋友去吧飲酒, 星期日佢話好倦, 夜晚食完飯就即刻上床訓覺, 星期一, 佢屋企個邊有生日party, 佢都話開工唔得閒去, 得我自己去, 星期二仲離譜:evil: , 佢同幾個朋友去西貢捉魚, 我同埋去(因阿b去阿媽處小住數天), 但我唔捉, 因為m到, 諗住有朋友個老婆傍住, 係岸上等都唔驚, 點知, 我去到至知朋友老婆都落水, 而且, 佢o地泊車的位置係非常陰森 (個位置都係我第一次去同埋都係去到至知, 因佢O地之前唔係呢到), 係d入村的小路的路邊, 得3支街燈, 臨落水時, 佢朋友問我點解唔落水, 我老公竟然話”唔駛理佢啦”, 因此我就由7:45pm, 一個人係架車入面(我個位置仲要望唔到佢o地玩),唔淮開窗同著車(因我驚有非法入境者或賊仔知架車有人係到), 一直等到11:45pm, 我打俾老公, 佢話而家上水面,然後再徒步15分鐘去取車。 我一個人4個多鐘頭係架車入面, 只可以做的就是數天上面的飛機…

好啦, 到星期三, 我早上問佢夜晚應該唔去街, 佢都話唔去, 我話輪都輪到陪我卦! 佢竟然俾D朋友約去飲酒, 到夜晚食飯時, 我好唔開心, 但佢唔知, 到11:30pm, 佢電話到, 就叫朋友係屋企樓下等佢, 收線後, 我極度不開心, 因我覺得佢無理我感受。 跟住我就口震震話(因我想cry)”每一個人都有容忍限度, 如果我忍受唔到, 我自然會話俾你聽”。 跟住佢個朋友打俾佢,催佢快d, 佢就發脾氣話唔去。 返到屋企, 我笑住問”你唔去飲酒哪??”, 佢又黑口黑面話”唔去啦, 俾你搞到無o西 mood!!!”, 我當堂勁無隱, 落o左街行o左一個圈先再返上去, 但佢無理我。直至o尋晚, 佢都當無事發生過, 但我o地就一人一張被睡覺, 掂都無掂過我, 一路到今日, 我o地都冷戰, 但我可以點做呀???

我只想佢抽d時間關心我, 但我有個已婚的女性朋友話我痴身, 應該俾d空間佢, 如果唔係, 出面誘惑多, 好容易出事wor!!?? ?-(

別墅

Re: 我算唔算係一個唔識知情識趣的老婆…

我老公好忙, 本星期一晚去了上堂, 一晚去了同同事食飯, 一晚話在公司開會, 一晚早一點回來(約10點), 今晚話去同舊同學玩, 已經好多個星期係咁, 雖然我係屋企湊囝囝, 對著四面牆, 囝囝有時又唔聽話, 晚晚自己食個cup noodles 就算, 我都想知可以點, 俾佢出去, 自己係屋企又好悶同唔開心, 唔俾佢出去又話唔俾佢去減壓, 唔通我係屋企真的無壓力

複式洋房

佢知情但不識趣

禁止訪問

大宅

沙沙 寫道:
小小婦人,

我覺得你比左好多空間佢喇喎, 佢連weekend搵日都唔陪你. 平日都係咁呢...佢都好唔理你感受.
係佢唔識趣吧.
你試下早D約佢囉..例如
來緊的星期六...你就星期二問佢老公得唔得閒一齊去邊去邊囉. 我個個星期都係咁的, 有時我老公問我得唔得閒, 若果得閒就一齊二人世界或有時三人世界. 我老公平時都唔回家食飯同朋友玩的..但weekend都會有一日陪我. 平時在家食飯咪問佢昨晚去左邊玩...睇下.岩唔岩自己去囉, 如果岩既問埋佢下次可唔可以預埋我囉.

佢o地出去飲酒係唔會帶女人去, 如果我話出去, 佢會好誨氣話"o甘我唔去飲:evil: !!, 可能覺得我阻住佢d朋友搵獵物, 又話驚我會小氣, 你知啦, 係酒吧有好多姐姐仔行來行去ma!!!

其實, 佢近半年, 星期六大多數都去陪佢d朋友, 我就算早幾日約佢, 佢都會唔記得, 唔重視我的約會, 有時, 阿仔返阿媽處, 一個人係屋企, 會不期然係到喊!! :cry:

禁止訪問

男爵府

小小婦人

我想應該攪清楚一樣野, 就係你老公知唔知你因一連串的事件而唔高興?

如果只睇你寫既野, 你並未O向冷戰前向你老公表達不滿, 所以佢一路都唔知你"男女男"乜, 到你發脾氣時, 佢只覺得你無理取

翡翠宮

[quote]
funfunyuyu 寫道:
小小婦人

我想應該攪清楚一樣野, 就係你老公知唔知你因一連串的事件而唔高興?

如果只睇你寫既野, 你並未O向冷戰前向你老公表達不滿, 所以佢一路都唔知你"男女男"乜, 到你發脾氣時, 佢只覺得你無理取

翡翠宮

小小婦人:
好坦白講我都係一個好痴身的女仔,我honey一早已經知,你同老公結婚咁耐,如果你係痴身的女仔佢都應該一早知喇!!!
我又係鍾意honey去邊都帶埋我,但我honey話如果個d朋友我都識,佢都無所謂,但如果係應酬個d政治飯局就唔可以帶埋我,所以我都明白~~~
其實,我覺得間唔中比男人出去同朋友relax下係無所謂(當然唔係去唔正經個d活動喇),但你老公好似唔係間唔中,而係好頻密,所以我諗你同你老公講番每件令你覺得唔開心的事比佢知,等佢明白你的感受~~~

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我老公都無咩陪我架,日日都開工,佢收工回來我都睡了....
所以,好多時都無咩傾計,更莫講話會去街....。不過,情況唔同就係我老公係因為做野,而你老公就自顧自去玩! 你真係要好好同佢傾傾囉~! 係因咩原因,佢去玩親都唔預你? 係你地既嗜好不同? 那麼未生bb前,你地係咪咁架 ? 還是結佐婚生完bb之後,佢先係咁?
and then, 去bar呢d咁既活動,最好唔好俾佢去咁多啦~因為那裡確實有好多誘惑架! 簡唔中去下無妨,但成日去就唔好啦~你要表明下你既立場俾佢知呀!
Childhood is journey, not a race.

洋房

這些情節,在我後生時也出現過.
你老公未定性,未學懂尊重身邊既人,佢d朋友又百kam多嘢搞.你越(癡)佢,佢越抗拒.
你大可以找自己的興趣,但這不代表要成日出街,例如你可以在家畫畫,看書,湊bb等,自得其樂,獨立一些. 過一陣子,他便會發覺你不在他身邊,而其他朋友就同佢地既女人就出雙入對. 此時,他便會想起你
不過最重要係讓他知道你想點

男爵府

好媽媽勳章

真係睇你信唔信得過你老公,我隻佬一星期得兩晚係香港,最少有一晚,有時兩晚都同d朋友去bar飲酒,我無阻止佢去,更加唔會跟埋去.男人飲嘢relax吓無壞嘅,其實佢地吹水就叻做就.... :lol: :lol:今個星期佢飲完嘢仲去按摩無返屋企瞓,返嚟咪問佢正唔正,好嘅叫佢下次再去 :mrgreen:

我地無試過因為陪唔陪邊個而鬧交

別墅

hello!各位靚太:
雖然我年紀細,but 我已好深明做男人後面果個女人要點,由拍拖到現在己7年,我都有過你地所講o既嘢,都係結婚前,女人有時真係要發吓皮氣,cry吓,佢先知尼d嘢會令你唔開心,而你唔開心佢都唔好受,這是一定要比佢知,當然唔係吓吓都咁薑啦,係忍到咁上吓先啦,至於有佢果班豬朋狗友係到,你哋一定唔會安寧,d男人係班friend前面要face,叫到唔去又話佢怕老婆,跟埋去又話你麻煩, 我以前成日都係咁架啦,我好厚面皮架,我跟埋出去有2個原因,1就係睇住佢,2係同佢班friend熟d,咁日後就好辦事啦~!熟d之後,佢哋知你哋兩公婆要family day,要返屋企,咁自然小d啦,而佢班friend知你唔高興,係人係鬼,又唔會想你哋家庭唔和睦架,我已做到佢dfriend
未揾佢已知佢唔得閒,so好小揾佢去街,而可以留住佢係屋企係我哋d仔同埋我,why?因我試過係結婚前同生咗亞大,再有咗之時我走咗,佢完全揾我唔到,嚇死佢,佢知道屋企先係最緊要,d朋友,面子,咩減壓全部行開,男人有時都要比d colour佢哋睇吓o既,唔係佢哋以為我哋係隻"暗春"先得架, 我仲會信講佢知我唔開心,同做咩唔開心,佢自己會唸架,佢攞住d實在o既嘢好過你同佢發up風,又side氣, [size=x-small]我老公日日都返來食飯,一日最小3個電話,去街都有我份,多數family day

大宅

哎! d男人永遠都係咁自私, 都唔會為人諗下.

男爵府

After reading this topic, I asked my husband why so many husbands/fathers would hang out with their friends in bars/pubs instead of staying home. I asked him about mens' opinion. However, my husband said that if the husbands/fathers keep hanging around bars/pubs, that means they are not mature enough to be a family man. This situation will keep on happening until all his friends become family man.

Luckily, most of my husband's friends became family a long time ago.

首頁

尾頁

跳至