自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

水晶宮

monsterparentss 發表於 17-2-21 00:43
我嘅諗法係呀仔讀到幾多書,我哋都會供。但一畢業出嚟做嘢就係佢自己嘅人生,想買樓,想做生意,想結婚,唔 ...

係、仲要咁普遍、要養上一代、要同下一代買埋樓、要顧自己、這一代太坎坷了......

水晶宮

Froggy_joe 發表於 17-2-21 08:57
其實對子女的期望,有時好睇你自己的經歷

昨日和個年輕同事食飯,佢自己係獨女,夫家的父母有兩個仔,基本 ...

想法太自私、就是沒想過要照顧父母嗎

大宅

回覆樓主:

現實就係現實……我十幾年前畢業,人工一萬頭,一層新界樓一百萬左右,同老公兩個人儲咗幾年錢就可以買樓結婚,咁當然都係要慳啦。
而家,畢業生人工一樣係萬鬆啲,但係樓價起碼係三倍,仲要物價咁貴,真係儲到收經都未儲到首期。
所以我都預咗要幫仔女,不過大前題係佢哋嘅態度,如果hea 住生活、大安旨意等我找數、就慳返……

wcpcelia    發表於 17-2-21 12:38
ying_mail    發表於 17-2-21 11:13

珍珠宮

BK Milk勳章

如冇意外, 我地將來會有樓比到仔女, 但唔會比佢地知, 要佢地靠自己生活, 做個有責任既人

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有能力一定會買,但唔會話佢知,等佢真正有需要,獨立處事先講佢知

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 17-2-21 10:00
想法太自私、就是沒想過要照顧父母嗎
唔可以話佢哋無想過照顧父母
只係諗生一個定兩個呢個課題時,佢第一下都係諗究竟啲錢係分俾一個定兩個……

我識唔少「理所當然」,中產父母淨落「大把」俾佢哋既青年,佢哋打份文員工萬幾、二萬,但使費係賺六萬水平,例如買下coach、vivianwestwood,一年去五次日本,生仔要去私家(仲要係養和,父母埋單)

我睇得太多呢啲,真係唔想留錢俾細路

寧願佢哋賺兩萬,享受番賺兩萬既水平

男爵府

我地都係靠自己先買到, 冇父母幫手, 希望佢地將來都要靠自己努力工作去買 , 唔係坐响度等人幫, 如果佢好努力但仍欠首期, 我有能力一定會幫, 其實我地百年歸老時, d野咪又係留俾佢地

水晶宮

LedTV 發表於 17-2-21 03:14
我只會咁做

老公一間我一間

但你要小心d財不可露眼呀, 我個貪錢99、當年就問過叔仔女友係獨女、第時父母係咪身家全歸佢....女友父母咋關佢咩事

水晶宮

Froggy_joe 發表於 17-2-21 10:05
唔可以話佢哋無想過照顧父母
只係諗生一個定兩個呢個課題時,佢第一下都係諗究竟啲錢係分俾一個定兩個……
...

問題就係呢度、有咁大個頭先戴咁大頂帽啦、除非好差環境、唔係出身後應該要自己努力一下吧、父母在堂就諗分身家感覺不好。
我覺得父母養得起自己已經幫助好大、除非好有錢,唔係住一收租都只係夠兩老養老咋、老左仲要預醫療呢、我都見過另類孝母、自己既就哂個仔、諗計自己去食政府.....但唔見得個仔感激佢囉。

子爵府

我們由開始已決定不會幫他們買樓,雖然我們有能力為兩個小朋友一人一間不用他們將來才買,但看到這社會的變化,我會叫他們出去外面的世界,可以就去你們想的地方不會擔心我們,想去讀書想去創業我會幫,但只是為買樓就自己想辦法。因為這香港的人已經認為人生只為樓,對不起我不認同,我不想子女的價值觀變成這樣。如果將 來子女鬧我為什麼不幫他們買,我只覺得是我教得不夠好。

男爵府

大力大力 發表於 17-2-21 07:29
我畢業5年後結婚,同老婆加埋年薪80萬,我地可以一年淨儲50~60萬,所以一直冇買車(主要我又唔鐘意),應洗得 ...

但不得不認30年前大環境同而家差太遠,人工很難追通漲,屯門4百呎30年舊樓都350萬

好難成日用以前比

伯爵府

早幾年已經買左,租緊俾人,諗住D$係俾佢出國讀大學,但現在將會升大,自己卻要面對退休生活保障,長老醫療費用等問題,而果間屋的租金已經夠我們慳慳地生活,政策改變為希望佢留港讀大學,將層樓加按幫佢買個細單位俾首期,但如果佢想100%攞層樓就要還首期俾我,自己果層做逆按揭,老來唔洗佢養已經是幫很多了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

唔會,讀完大學仔女都已成年,咩都幫佢哋諗埋打算埋解決埋,佢仲有乜目標?為自己退休做好準備,唔好煩仔女仲好啦。

伯爵府

exia25404192 發表於 17-2-20 23:01
我今年24歲
老豆上年買左比我
不過我未拍過拖,層樓租緊比人

可能會收到好多PM, 好多人想識你

伯爵府

我要快樂 發表於 17-2-21 10:20
但不得不認30年前大環境同而家差太遠,人工很難追通漲,屯門4百呎30年舊樓都350萬

好難成日用以前比

30年前剛出來做事,文員月薪$1400,當時樓價$1400呎,一個單位8、90萬,供樓利息十幾厘,現在文員月薪萬幾,當樓價$10000呎,供樓利息2厘,其實是正比例

象牙宮

如果有能力,我一定會買比仔女。

珍珠宮

開心吸收勳章

有,不過唔會話佢知。等佢自己先努力嘗試解決問題。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無, 一個女, 第時層樓都係比佢啦!!

水晶宮

能幫就幫⋯⋯說到父蔭其實冇咁負面,我自己就是享父蔭,好地地,也不介意下一代享父蔭
少奶奶的身份,丫頭的命...

複式洋房

回覆樓主:

自己都買唔到⋯⋯

首頁
45678...19

尾頁

跳至