自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

話說呀女小五,佢學校小四至小六有精英班,當年聽講座時老師話小四入左之無咩大改變就唔會再轉。

但佢嗰班升小五時,有1個同學被調左岀去,入返左1個入來。嗰時諗可能嗰個同學成績真係差左好多所以咁。

跟住到而家岩岩開始下學期,佢嗰班有2個同學要即時轉去其他班,另外仲有1個同學被警告。

雖然唔關我個女事,但我真係好嬲好想send email去學校反映意見!學期中被轉班,跟住無耐就考呈分試,叫d學生情何以堪

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:呈分試前被踢出精英班

名校黎架?

好大壓力喎

讀唔好係即時踢走

大人返工做得差都有通知期炒魷

唔怪之得d學生咁大壓力

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

回覆 p_o_m_a_n 的帖子

壓力真係好大呀....可憐小孩子....
我唸我唔會反映意見了;咁樣既安排,學校永遠有佢理由。

不過如果我係孩子父母,可能會安慰下佢,叫佢繼續盡自己能力吧~密切留意下佢情緒~

wcpcelia    發表於 17-2-22 11:43

珍珠宮

p_o_m_a_n 發表於 17-2-21 16:38
話說呀女小五,佢學校小四至小六有精英班,當年聽講座時老師話小四入左之無咩大改變就唔會再轉。

但佢嗰班 ...

其實都有可能因為個學生追唔到精英班嘅進度,所以轉盡快番普通班吧?
其實有唔了解學校處事方式,都可以向老師了解吓嘅,始終家校合作係好重要,但要抱住正面態度好d,唔係怕事,而係自己仔女都讀緊,了解學校多d對家長都放心。

子爵府

LedTV 發表於 17-2-21 16:43
名校黎架?

好大壓力喎

就係唔係,區內都只係次熱

侯爵府

醒目開學勳章

但佢嗰班 ...

我從來未聽過,下學期轉其他班。

莫非有其他原因,要咁做?

男爵府

回覆樓主:

唔覺有咩問題
精英班教應該比較快或深
跟唔到仲留咪更差、
轉班可能跟得返

唔適合免強留低、可能害左個小朋友

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:呈分試前被踢出精英班

雖然係冇情,不過真係唔達標出返泥可能對個小朋友係好事

總有離別的時候

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

但佢嗰班 ...

可能跟唔上, 夾硬谷又會辛苦! 不過話調就調, 感覺真係麻麻
放下自在

子爵府

其實我都明跟唔上岀返來可能係好事,只係覺得學期中要即刻轉好mean

wcpcelia    發表於 17-2-22 11:43

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

男爵府

醒目開學勳章

我覺得係好事,因為以我所知精英班同普通班教法係唔同既,老師話普通班教得易明啲,但唔好期望會好深入同深層次,而且5年級啲野係深左,同埋有啲係中學課程既前奏,例如數學既代數,都明香同學心情唔好受;唯有家長同佢傾多啲,例如精英班既鬥爭仲大,壓力仲大,希望小朋友唔好諗埋一邊

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我自己細個也經歷過呢種事情,但有時學校政策係咁,作為家長唔好咁多指指點點,如果家長唔相信學校,可為佢地子女找一間更合適。其實幾時轉讀咩班都唔緊要,最重要佢自己唔好氣餒,繼續努力,第時出嚟做嘢老細話炒你也可即炒,唔會理幾時。唔好成日要其他人顧及自己感受,自己也要自強,自己心理調節,凡事向好方面諗積極啲。

子爵府

Hoining 發表於 17-2-21 17:01
我哋係小五同小六一定唔轉班,班主任都跟住一齊上

我地就小4至小6嘅所有老師都唔轉,跟足3年,但轉學生

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

如果要投訴, 人地阿媽一早投訴左, 唔知來龍去脈去質疑學校唔係咁好, 如果你想了解, 可以家長日時問下班主任, 當了解一下學校咁問, 學校可能係有佢理由而果個學生家長又接受呢....

伯爵府

會唔會係原精英班同學感到大壓力,轉佢出嚟可能係放生佢。

子爵府

廷廷媽 發表於 17-2-21 17:14
如果要投訴, 人地阿媽一早投訴左, 唔知來龍去脈去質疑學校唔係咁好, 如果你想了解, 可以家長日時問下班主任 ...

所以我只係諗下而已,唔會去問。
始終唔關自己事,費時多事。
不過覺得感覺好差上來呻下啫

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔怪得而家㩒多細路跳樓......

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

慘……

首頁

尾頁

跳至