自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

唉, 而家d學校係咁, 會係唔同方面, 比壓力d小朋友. 如果小朋友自尊心高, 真係好難堪的

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

肯調返出來可能係好事, 如果跟唔上, 要包尾咪仲慘.
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章

夾硬留係精英班失落挫敗感重大呀

珍珠宮

環保接龍勳章

p_o_m_a_n 發表於 17-2-21 16:38
話說呀女小五,佢學校小四至小六有精英班,當年聽講座時老師話小四入左之無咩大改變就唔會再轉。

但佢嗰班 ...

吓!! 通常小五小六都唔會大改動,我仔女小五小六唔會調班,中英數常及班主任由小五跟到小六畢業。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

侯爵府

回覆:呈分試前被踢出精英班

我覺得呢間學校做得好。。要留我係精英班,做個全班最尾果個,做咩唔俾我去普通班,做頭幾名果個?得到較大成就感。。對自己有自信。。呢件事咁睇絕對唔負面。。好多小朋友只需要一個轉捩點,就有唔同既發展。。大人怕壓力,怕輸,小朋友一樣,佢可以係佢應付到地方發揮所長,佢會得到信心。。佢係佢應付唔到地方經歷挫敗,佢只會得到失落同灰心。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

p_o_m_a_n 發表於 17-2-21 16:45
就係唔係,區內都只係次熱

所以學校想谷一批有潛力嘅同學,希望佢哋入到band 1, 同學校爭多d籌碼。

男爵府

最慘係好多家長唔出聲,仲沾沾自喜覺得自己仔女學校好谷好深,只要家長想法唔改,根本制度幾難有改善。

珍珠宮

回覆樓主:

讀讀下轉又真系好hurt

大宅

回覆 LedTV 的帖子

其實真係好多名校都無精英班,係出面d 人誤會名校有精英班,名校多數係random 咁分班,反而好多二線學校有分精英班,壓力大d!

大宅

回覆樓主:

始作俑者不如話為何設精英班啦,無精英班就唔會有呢啲事。

翡翠宮

回覆樓主:

咁多學生跳樓,呢類學校都應記一功

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可能跟唔上, 勉強留係到都未必係好事!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

話說呀女小五,佢學校小四至小六有精英班,當年聽講座時老師話小四入左之無咩大改變就唔會再轉。

但佢嗰班 ...
係影響小孩的自尊心,
但對呈分試成績無影響㗎,

如果係自己嘅小朋友,好好地調教佢嘅心情,一定要同佢講對「升中呈分試」影響唔係咁大,

侯爵府

糖呢兩茶匙 發表於 17-2-21 17:20
夾硬留係精英班失落挫敗感重大呀

可以咁睇,有個例子可以分享吓,利申,當年ab兩班精英班,我女c班。
我女個好朋友,五年班a班跌落黎c,當佢排7x至80,可能eq高,見佢又無咩嘢,都好開心盡量融入並發奮讀書,我係家長義工帶游水,佢都書不離手,真係好乖,無被我班曳曳豬騷擾到。我唔記得呈一定呈二,排名進步四十幾五十名,最後順利入讀佢想讀嘅band1b學校,初中成績都唔錯

水晶宮

引用:Quote:LedTV 發表於 17-2-21 16:43 名校黎

原帖由 p_o_m_a_n 於 17-02-21 發表
就係唔係,區內都只係次熱
現在是次熱最谷,龍頭學校,家長選得已一早裝備好孩子,一心想輕鬆一點選次熱,結果中伏。

侯爵府

畀面勳章

雖然轉班對跟唔上的同學是好,但係同學未必識諗,搞到唔開心比自己好大壓力,希望學校要支援學生心理,唔係淨睇成績

複式洋房

但佢嗰班 ...

唔怪得咁多學生自殺,好大壓力!

男爵府

精英班教得深又多功課, 跟唔到或做功課慢果啲入去簡直係痛苦, 有得唔使等半年,即時轉第二班我覺得係好事,唔係間間安排到

勉強冇幸福

可況唔知人地咩事,係自己要掉班定被迫都唔知, 唔會理

男爵府

醒目開學勳章

唔關你個女事就唔好咁多事,唔係學校標籤埋你個女,你小五下學期張成績表比人寫衰就大煲

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

廷廷媽 發表於 17-2-21 17:14
如果要投訴, 人地阿媽一早投訴左, 唔知來龍去脈去質疑學校唔係咁好, 如果你想了解, 可以家長日時問下班主任 ...

首頁

尾頁

跳至