自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

會唔會個同學好頑皮, 影響進度, 隨時攬炒呀

男爵府

回覆樓主:

學生被警告,多數唔係淨係成績差左咁簡單。

伯爵府

樓主掌握左幾多資訊先?可能個學生或家長自己有壓力要求調,可能同某同學相處有問題要調,可能不是能力是態度問題,屢欠功課行為頑劣要調⋯有N個可能性,凡事不要看表面,乜都唔知就想投訴,真係典型香港人作風

男爵府

p_o_m_a_n 發表於 17-2-21 16:52
其實我都明跟唔上岀返來可能係好事,只係覺得學期中要即刻轉好mean

我以前小5、小6都有精英班制度,係每次月考按成績調班,成績唔得就即刻out走去翻普通班,成績達標即刻去精英班,係當日小息即刻調!
呢個制度令到每個同學都好努力,成個讀書氣氛勁好,out左出嚟的就更加勤力追,留係精英班的都唔敢鬆懈!
其實睇心態㗎咋,當時我隔離位被out走,佢完全無hard feeling,放學依然有講有笑,好快下次月考就入翻嚟啦!所以未必係學校mean,優勝劣汰!照顧好同學的情緒,鼓勵一下其實問題不大啊!

男爵府

sillykaka 發表於 17-2-21 21:32
我以前小5、小6都有精英班制度,係每次月考按成績調班,成績唔得就即刻out走去翻普通班,成績達標即刻去精 ...

不過我講緊10幾年前的事,可能同今時今日的制度大不同

子爵府

回覆樓主:

咁咪好亂

侯爵府

我反而擔心係家長比小朋友壓力, 可能學生唔覺有問題, 但家長就要生要死咁.

我見過有小朋友玩攤位遊戲, 擲波仔擲唔中, 都比家長篤住個頭鬧無用.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

d 小朋友一定好大壓力
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

跟唔上就俾人調走,其實現實社會就係咁,唔好大安旨意,要時時刻刻裝備好自己

男爵府

homommy 發表於 17-2-21 20:54
會唔會個同學好頑皮, 影響進度, 隨時攬炒呀

係呀!可以係因為操行問題 out 出精英班,學校不會只因為你成績好留你在精英班,若你行為令課堂秩序大亂,其他同學不能安静上堂,係極有可能离开精英班。

水晶宮

回覆樓主:

可能個學生的家長要求調班呢?!

唔清楚事情始末最好避免先質疑學校, 但作為家長可向老師了解調班機制

公爵府

2018復活節勳章

未必係壞事。
跟唔上,身邊同學太醒,老師唔明果位唔明d 乜,轉去第二班冇咁大壓力,或者另有內情。
人地家長冇出聲就唔好厚多士了。

禁止訪問

伯爵府

在精英班考班尾,普通班考班頭,對小朋友自信有幫助,其實全校各班都考同一份試卷,呈分試是計學生自己分數排名,精英班唔會加分喎!有乜好嬲

首頁

尾頁

跳至