自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

因為2個人食,驚食唔晒,佢俾$27,我話唔要咁多,個女人竟然話$27只係多一塊,跟住佢想用刀切,因為牛肉好大塊,佢老細見到即破口大罵,咁唔得會切糷d牛肉,爭個小小都唔買埋,跟住老細親自磅俾我,一路磅一路話"人地一定要$20,不能多不能少"我唔係計較$7,而係佢做生意同態度好有問題,因為做節打邊爐,我已經幫佢買咗成$200食物,平時煲湯買豬肉,買$25,如果切出$28(多10%),我都可以接受,但今次多成35%我真係接受唔要好似俾人屈咁,如果佢$22-23我都還可以,最終我都用$20.2買咗,但我以後唔會再幫襯佢

男爵府

呢個老細都真係好有問題
而家做生意仲邊可以咁架?!
你以後都唔好再幫襯佢!!!
都唔知咩態度!!!!!

原文章由 Debbie媽 於 08-12-21 08:57 發表
因為2個人食,驚食唔晒,佢俾$27,我話唔要咁多,個女人竟然話$27只係多一塊,跟住佢想用刀切,因為牛肉好大塊,佢老細見到即破口大罵,咁唔得會切糷d牛肉,爭個小小都唔買埋,跟住老細親自磅俾我,一路磅一路話"人地一定要$20, ...

大宅

呢D人用刀搵食, 點會預唔到重量丫, 呃你買多D o者

平時我買十蚊豬肉, 我會只預十蚊在手, 佢切親都話多左問要唔要, 我會話買淨十蚊o乍, 咁d豬肉佬又會切走少少再磅下夠唔夠十蚊至比我, 多數一切就準

[ 本文章最後由 康仔媽咪 於 08-12-21 09:13 編輯 ]
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

肥牛唔係已經切開左一片片架咩?!

珍珠宮

醒目開學勳章

係咁架喎, 海鮮都係咁, 買蠔食28蚊磅, 要半磅, 佢磅20蚊出, 得兩個人食, 諗住樣樣食少少, 咁最後c6話算咪要囉, 不過都激氣架

男爵府

好媽媽勳章

多成三成咁多,更喺叫他切過,多一、兩蚊就無所謂

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

下次遇到呢個情形,你同佢講"爭個小小都唔送埋比我!"

我都好憎呢d 速銷手法,所以我買野都係話要半磅就半磅,有時肉切多一,兩蚊都仲可以,有時買27蚊1/4磅葵花籽仁都要你買30蚊,咁細粒都一定"畢"得o個三蚊出黎,我就一定要佢秤返佢出黎,一係o個三蚊請我食,我比27蚊 ! 佢地咪秤返1/4磅比我囉!

原文章由 Debbie媽 於 08-12-21 08:57 發表

因為2個人食,驚食唔晒,佢俾$27,我話唔要咁多,個女人竟然話$27只係多一塊,跟住佢想用刀切,因為牛肉好大塊,佢老細見到即破口大罵,咁唔得會切糷d牛肉,爭個小小都唔買埋,跟住老細親自磅俾我,一路磅一路話"人地一定要$20,不能多不能少"我唔係計較$7,而係佢做生意同態度好有問題,因為做節打邊爐,我已經幫佢買咗成$200食物,平時煲湯買豬肉,買$25,如果切出$28(多10%),我都可以接受,但今次多成35%我真係接受唔要好似俾人屈咁,如果佢$22-23我都還可以,最終我都用$20.2買咗,但我以後唔會再幫襯佢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

d肉檔係咁架啦, 幾廿年都係咁
所以我一定講少d, 最多唔夠再叫佢切多舊
原文章由 rebeccawyc 於 08-12-21 09:57 AM 發表
係咁架喎, 海鮮都係咁, 買蠔食28蚊磅, 要半磅, 佢磅20蚊出, 得兩個人食, 諗住樣樣食少少, 咁最後c6話算咪要囉, 不過都激氣架

禁止訪問

大宅

我都好憎,好憎,好憎,呢d 速銷手法:;pppp:

子爵府

好媽媽勳章

老細話:爭個小小都唔買埋!咁我一定答佢:多左七蚊都話爭小小?多一兩蚊時係咪豪俾我先?日日係咁切肉切到離晒罩,係我就丟面,係你先講得咁堅挺啫,亞叔!! 我食得晒買夠三十蚊tim.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

一係咁啦!原先想買十蚊就話買8蚊!想買15蚊就話買10蚊!

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好似亞so話~買開一檔就一檔,如果佢仲呃你~就搵定一檔買開就買開~

男爵府

原文章由 mrsright 於 08-12-21 14:04 發表
成日都係咁架啦.

睇吓個日我心情 & 多左幾多啦. 多少少佢態度又無乜野, 又有幫襯開既, 都會要既.

如果你遇著個老細咁衰又多聲氣, 直頭掉頭走啦

me 2

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都好憎呢d生意手法!!果間連鎖式既肉乾鋪就最鍾意咁樣呀!!!

講真..間野d肉乾已經唔平, 有次我去買牛肉乾, 當時係75蚊半磅定100g啦..唔記得佢點計,個牌係寫住75蚊!果條女人幫我磅左d牛肉乾就同我講:"e度多左少少,95蚊要埋去呀!"我聽到咪即答:"下?!阿姐!!多成20蚊都叫多少少呀?!"

個阿嬸仲講:"都係多一塊度架咋!!" 我咪話佢囉:"咁你幫我俾埋果20蚊丫!多少少.....!!!你夾左幾多就計幾多, 明知多左都唔拎返起~仲好意思叫人要埋去既?!?!成20蚊架!!多左成3分1~ 點要呀?!?!?!?!"

之後佢咪死死地氣夾返多左果d出黎囉~ 最後俾錢都係80蚊~ cheap公司教埋d下屬做埋d cheap手段!!

果次之後冇再去e間野!!!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我奶奶仲誇張la
我樓下得一檔買牛肉
我奶奶話買3十幾蚊
佢次次切成4x蚊 我奶奶又唔好意思話唔要
又驚佢以後唔賣俾佢 次次都要

最利害個次 要3十幾蚊 切左成57蚊!!

有次又俾佢吹漲 切得28蚊 我奶奶又廢事叫佢切多少少 一陣奐切5x蚊就慘!!

伯爵府

我以前住大角咀個街市有檔豬肉個老闆娘每次都切多比我地,但我地買開就由得佢,都係唔好意思唔買,買十蚊佢都切$12-$15比我地,總之次次一定多,但換轉佢個仔就唔同,$10就切$10一定唔會比多...老實好多!!

大宅

多一兩蚊就要
多出咁多又食唔哂

公爵府

畀面勳章

原文章由 小路 於 08-12-21 09:38 發表
肥牛唔係已經切開左一片片架咩?!

我係凍肉舖買,因為佢話d雪溶唔切,肥牛分唔開,個女人咪用刀切,我試過買已經包好同磅好個d,但係唔係咁好食,因為中間佢會夾咗d唔靚既肥牛

[ 本文章最後由 Debbie媽 於 08-12-22 09:12 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至