自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姑仔老馮叫人幫佢做野,平時成日都叫我幫佢攞野比朋友,(因為我同佢朋友同一屋苑,佢係隔離屋苑),一陣又叫我係佢公司附近買野,攞番屋企我都算喇,仲點老爺奶奶帶佢個女去平台,自己上黎湊唔得咩?
話說今日whatsapp叫我幫佢打電話比興趣, 雖然是件簡單事,仲要我提佢老公幾點去接女,我媽咪入左院,阿女又發高燒,我又要返工,點解咁簡單事自己唔做,要旨意人喎,或者好多jm覺得我小氣,可能我怕麻煩人,盡量都係自己做自己事,你要個女又要比賽,又要學咁多興趣班,有本事自己唔做野黎湊女嘛

子爵府

好簡單,話自己都好忙,連去廁所既時間都無,幫唔到佢唔好意思!你繼續幫佢只會更加依賴你,一定要搣甩佢呀,唔係自己辛苦咋

珍珠宮

回覆樓主:

我係覺得點解唔拒絕,咪話自己忙囉!如自己答應人做,咁就真係無得呻。次次叫你,你都無 say no,人哋點知你唔得閒唔願意呢?

珍珠宮

回覆樓主:

自己事自己做係岩嘅,咁你成日佢叫就幫,又有無寵壞佢呀?
有啲人,你幫幫下就變左應份架啦~

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CONANMUI 發表於 17-2-25 08:21
姑仔老馮叫人幫佢做野,平時成日都叫我幫佢攞野比朋友,(因為我同佢朋友同一屋苑,佢係隔離屋苑),一陣又 ...

唔好理佢就是

伯爵府

你唔拒絕佢,佢重以為你好樂意幫佢,一次半次就話啫,時時係咁,啋佢都儍

男爵府

JoanC 發表於 17-2-25 08:46
我係覺得點解唔拒絕,咪話自己忙囉!如自己答應人做,咁就真係無得呻。次次叫你,你都無 say no,人哋點知 ...
我都試過SAY NO,有次叫我係護協幫佢買個BB沖涼盤返屋企,仲要放工時間,
我話有D難度喎,講真自己都唔願意為慳幾蚊抬返屋企啦

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

同佢講唔得閒, 叫佢自己做

公爵府

姑仔老馮叫人幫佢做野,平時成日都叫我幫佢攞野比朋友,(因為我同佢朋友同一屋苑,佢係隔離屋苑),一陣又 ...

我屋企都有個咁嘅人

男爵府

回覆樓主:

唔做米得囉,
由其你咁忙,
大把理由推左佢,
唔想搵理由既都可以,
直接話唔想做,
再者,
祗係你姑仔,
就算係親人,
唔想幫都一會直接拒絕啦。

大宅

回覆樓主:

興趣班都要幫佢打去講?
呢啲自己黎啦比我一聽到已經直接ko佢

公爵府

回覆樓主:

一句唔得閒就得。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:純呻

因為你幫開 係時候 say no

總有離別的時候

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

得閒咪幫下手,唔得閒咪直接say No,唔係一定要老馮幫!

珍珠宮

呢啲人有鋪癮架,話下佢啦!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

你唔SAY NO 無人幫到你, 係時候硬起心腸啦.

男爵府

最爆笑係叫我提佢老公接女囉,點解佢唔WHATASPP佢老公,
真心想講我唔係佢工人囉

伯爵府

回覆樓主:

你唔幫佢1次,2次。。。之後佢唔會再揾你啦!

首頁

尾頁

跳至