自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

一d都唔信.. 順其自然係最好..

男爵府

唔信
古語有云:唔怕生壞命;最伯改壞名.

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我之前有問過個 d 相士 / 朋友.....

基本一開始小朋友黎邊個家庭 , 一早決家左架啦 ! 好難會話
係個古惑仔家庭, 要強求出一個狀元 lor .... 甘始終人一
生一定有起跌 , 唔會話無風無浪 !

只係佢地計數出黎 , 你自己去衡量下邊一條命好 d
比你個小朋友甘 lor !

當然順產最好啦, 咩都由天決定 ..... 但如果真係要開
刀去問下揀下時晨都好正常 , 無理由明知害時既時晨
都照去架

原文章由 mat媽 於 08-12-22 14:20 發表
我好想知 擇日出世 / 改左名 的人, 係咪真係咁好命?

人總有三衰六旺, 擇日出世 / 改左名 的人 就一世行運????

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

如果改名真係可以改變命運既, 政府駛鬼發綜援咩, 搵個改名師傅咪得囉, 請改名師傅點都冇綜援咁大支出呀?

(純粹亂up, 唔好插我!)

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

好媽媽勳章

我唔係太信擇日出世可以改寫命運, 呢方面可以順其自然
我反而相信一個人的性格,態度,信念可以改寫命運

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 chickenwing2006 於 08-12-22 14:30 發表
我之前有問過個 d 相士 / 朋友.....

基本一開始小朋友黎邊個家庭 , 一早決家左架啦 ! 好難會話
係個古惑仔家庭, 要強求出一個狀元 lor .... 甘始終人一
生一定有起跌 , 唔會話無風無浪 !

只係佢地計數出黎 , 你 ...

之前我問個相士, 我個囡條命好唔好, 佢話:

你又唔係皇帝, 又點會生得到太子呢?

其實, 我都係覺得上天要你幾時出世就幾時出世, 邊個"人"係邊個家庭出世, 天自有定斷.

大宅

人總有三衰六旺, 擇日出世 / 改左名 的人 就一世行運????

擇日出世. can somehow change your fate in certain extend
1) 出生年月先天已經定咗..出生日子亦是兩星期以內.
有時可以兩星期內亦沒有很好的日子.
但擇日最少可以擇過比較沒那麼差的.

若兩星期內有好日子, 亦要配合以下, 才能好命.
1) 擇的日子是要真的好+大運好!! 有些師父功力唔夠.. 唔會擇到
最好的配合.
2) 父母要有一定background. 否則怕小朋友受唔起.

對..人是有三衰六旺. 但若果命唔好, 就受上加受, 相反好亦好不出樣. 想想命就如身體一樣, 身體好生病亦快d好la.

男爵府

唔相信

子爵府

做多樣,第時唔好都賴少樣!

禁止訪問

大宅

原文章由 塵大聞 於 08-12-22 14:40 發表

之前我問個相士, 我個囡條命好唔好, 佢話:

你又唔係皇帝, 又點會生得到太子呢?

其實, 我都係覺得上天要你幾時出世就幾時出世, 邊個"人"係邊個家庭出世, 天自有定斷. ...

唔係皇帝, 又點會生得到太子... correct.
但亦可以生出白手起家之人. 唔好灰心.

好多有錢人, 有用之仕. 唔一定出生好.

珍珠宮

我相信囉!

其實擇日開刀都已經唔係新架啦, 要印証都唔難啫, 如果你有朋友個BB係簡日子生既話(其實幾歲都已經知架啦) 個師父都應該會講比你知個小朋友條命會係點, 對比番咪知有冇用. (但當然幫你擇日個師父既功力都好緊要囉)

我都識一些人個小朋友係擇日生既, 有D受唔到既會早咗架 (係不同既師父擇既)

好命係乜都唔有太多咗滯, 凡事容易成功都已經夠啦, 擇時晨理論上係可以做到既,但要夾埋父母, 要係預產期內遇到有咁好日子月份, 重要個小朋友受到, 都唔係咁易. 但實有E類人但為數唔會好多.

大宅

原文章由 awah112 於 08-12-22 15:29 發表
師父都係人,人算不如天算。

Apart from 師父, the fate can also be affected by many different factors.

I heard a case that the the parents picked a good date. But turn out their doctor was fully booked in that period of time.

One more case was the infant came out earlier than expected. So it is difficult to say.

Pick a good date is not difficult.. Whether the baby can have this fate is affected by many factors so called 天意.

大宅

其實擇日開刀都已經唔係新架啦, 要印証都唔難啫, 如果你有朋友個BB係簡日子生既話(其實幾歲都已經知架啦) 個師父都應該會講比你知個小朋友條命會係點, 對比番咪知有冇用. (但當然幫你擇日個師父 ... [/quote]<br />

You have very similar concept as mine. Are you learning this? I have already been learning 八字for several years la.
Nice to meet you.

[ 本文章最後由 rtt@kaikai 於 08-12-22 15:51 編輯 ]

翡翠宮

好媽媽勳章

mat 媽,
你都知我無擇日o架啦... 嘻 ~~
有搵人改名... 不過都係個朋友介紹, 唔係咩出名o既... 搵人改主要係... 1) 我同老公諗極都諗唔到... 2) 唔想用 99 & 62 改果 d 名, 可以同佢地講, 師父話佢地果個唔夾 .... 其實我都好求其, 果個師父俾 3個名我, 無話特別鐘意邊個, 只係揀個筆劃最少o既, 將來 阿仔寫自己名時, 唔駛咁 支力 丫o麻...
哈哈哈 ~~~~~

公爵府

原文章由 ellawyc 於 08-12-22 11:03 發表
唔相信
擇日擇時其實已經係偏離佢本命
用改名黎幫反而覺得仲OK

我爸學風水20多年,我陀BB時佢都叫我擇日,你呢番說話我都有講過,佢話改名無咩用,命格已定,我無聽到因為邊有咁多錢去開刀呀!
其實改名都係睇返BB出世的命格係五行欠乜,而去改名,我都係用呢種方法,但就自己改(爸爸幫我睇)
呢D野信下有無咩所謂,正如有D人話大肚婆家唔可以換床,裝修,縫野...等,我陀2胎都會避一下唔做呢D動作,因為無事好地地,萬一生個B出黎有事時就會比人怪你&自己會亂諗野,為左BB好,我覺得做下有無況e

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 rtt@kaikai 於 08-12-22 15:20 發表

擇日出世. can somehow change your fate in certain extend
1) 出生年月先天已經定咗..出生日子亦是兩星期以內.
有時可以兩星期內亦沒有很好的日子.
但擇日最少可以擇過比較沒那麼差的.

若兩星期內有好日子, 亦要配合以下, 才能好命.
1) 擇的日子是要真的好+大運好!! 有些師父功力唔夠.. 唔會擇到
最好的配合.
2) 父母要有一定background. 否則怕小朋友受唔起.

對..人是有三衰六旺. 但若果命唔好, 就受上加受, 相反好亦好不出樣. 想想命就如身體一樣, 身體好生病亦快d好la.

這點最重要. 2) 父母要有一定background.
我唔係師父都會咁講..... hehee~~

瑪瑙宮

好媽媽勳章

之前睇開流年 , c 父講無咩揀時晨既人 .... 條命如果有
80 分已係中上好好啦 !

因為有 d 人係咩都唔順利 , 過左時間先醒又有 ,
渾渾噩又有 !!

所以真係要比你揀得既時晨都係中等, 唔會係超好 ....
唔係根本你地 2 公婆自己都無福消受 !! 好多野都某
程度上安排左架啦 !!

比 d 超好既時晨一係早左 , 一係遲左 ... 始終唔可以係
個個時晨出黎架 !!

原文章由 rtt@kaikai 於 08-12-22 15:49 發表
其實擇日開刀都已經唔係新架啦, 要印証都唔難啫, 如果你有朋友個BB係簡日子生既話(其實幾歲都已經知架啦) 個師父都應該會講比你知個小朋友條命會係點, 對比番咪知有冇用. (但當然幫你擇日個師父 ...

You ... [/quote]

[ 本文章最後由 chickenwing2006 於 08-12-22 16:19 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 jolo 於 08-12-22 16:02 發表

mat 媽,
你都知我無擇日o架啦... 嘻 ~~
有搵人改名... 不過都係個朋友介紹, 唔係咩出名o既... 搵人改主要係... 1) 我同老公諗極都諗唔到... 2) 唔想用 99 & 62 改果 d 名, 可以同佢地講, 師父話佢地果個唔夾 .... ...

hohooo~~ 你古惑呀.....

大宅

我唔信!!
如果個個都擇日子時辰生bb, 咁個個bb既命都好好啦.
咁個個都聰明, 長命, 條命好好, 第日好有錢............???

首頁

尾頁

跳至