跳至

首頁
12345...28

尾頁

大宅

DIY手工藝俱樂部

歡迎光臨!
呢個地方係特別俾d有興趣自己親手做手工既朋友一齊分享及交流心得。
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

大宅

Re: DIY手工藝俱樂部

呢個topic名尚未定實﹐希望大家投下票﹐揀出你既心水選擇。
以下列出大家建議既名稱:

yanyan0629:
1) DIY手工俱樂部
2) DIY手作仔俱樂部
3) DIY手作仔之友社
4) 手作仔之友社

camillemom:
5) 手工藝創意無限大本營
6) 快快樂樂齊來做手工藝
7) 手工藝樂趣天地
8) 手工藝交流天地

*Amy*:
9) 手工藝俱樂部
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

大宅

我鍾意而家用緊呢個喎!嘻!
DIY手工藝俱樂部,我就投呢個啦!

子爵府

醒目開學勳章

yanyan0629 寫道:
我鍾意而家用緊呢個喎!嘻!
DIY手工藝俱樂部,我就投呢個啦!

me too!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

既然咁多人都贊成用<DIY手工藝俱樂部>﹐咁就簡單啦。

不如大家講下依家玩緊乜野手工藝?

我講先啦﹐我依家學緊車衫﹐暫時車俾囡囡﹐遲d會車d俾自己。

男爵府

camillemom ,
Thanks for putting on this topic. 我都最喜歡現時的topic name. 我諗都有媽媽造緊手工的, 等我去"自由廣場"同"自由報料"宣傳下喇~~~

ok..my turn now.
我造緊幾樣手工 (1) sewing - girls' clothes [brand: The Vienna Collection]. (2) Scrapbooking (use Creative Memories system) (3) card making (use stamps and painting)

大宅

wa~ ho ar~ 我好鍾意呢個topic!! 希望有多d人上黎傾下la~

我依傢用紙黏土做緊一d小擺設.
媽媽, 我真係好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛您!!..........冧晒 :-) ~~

大宅

我都係鍾意做紙黏土or樹脂土擺設 and 十字繡,但係I have stopped this year (due to pregnancy and 現在too busy with BB)

大宅

我係鐘意做 :

(1) 同小朋友【車古怪衫, 改衫】for photo
(2) 屋企有個房整個小影樓, 鐘意同bb影相及用電腦執相
(3) 鍾意做紙黏土or樹脂土做擺設, eg : Cake
(4) 工聯會學完剪髮, 經常同bb剪頭髮, eg : 斜頭裝
(5) 鐘意手工藝

希望日後同大家交流。

該用戶已被刪除

大宅

Hi all,

我都有做

男爵府

我想學車衫仔 ...... 又想學十字繡 ...... 好多野想學 !!!

男爵府

wig,
請問什麼是樹脂土呢? 我都係等一次聽咋~~

Hi Astrid,
Thanks again for the email, however it seems to be too difficult for me to do it. I might want to learn knitting in the future. I am always enjoy looking at your knittings...So, 如果有新作, 記得提我去睇下喇!

b-B,
Good to see you in this topic~~ 請問你有冇作品比我睇下呢? 我好鐘意睇handcrafts 的, 每年的handcraft show 我都會去架!

Enoch's mom,

Hm...I think you are quite creative...請問造crystal necklaces 會唔會好貴呢? 我knit 時一定會完工, 因為只係識knit 頸巾, 好短時間就會完成嘛...哈哈

JA6803,
好呀, 等睇你的作品啊~~

Camillemom,
你還有其他的完作給我觀看嗎? 我部衣車修理好后, 我又車左幾樣clothings 喇...是2 yrs old 的, 今次做左條褲對稱喇~~ 哈哈!

曲曲,
你有做小手工嗎?
該用戶已被刪除

大宅

*Amy*:
哈哈﹐好多謝你幫手宣傳﹐咁都俾你諗到。
嘩﹐你咁快又做起幾件clothing喇﹐咁要post俾我地睇睇喇! 我做得好慢咋﹐不過聽日應該做起那條裙仔。

b_B:
鍾意既話就要多d上黎喇! 我都好鍾意紙黏土既小擺設﹐唔知你有無作品可以俾我地睇下?

wig,beywat496:
我都想知乜野係樹脂土?

beywat496:
有個小影樓好厲害呢! 我諗你肯定好鍾意攝影喇﹐你係咪未有bb前已喜歡影相架喇?

Enoch'sMom:
我都有買過d珠珠整頸鏈、手鏈等﹐不過因為依家d衫仔褲仔裙仔比較有急切既需要﹐所以串珠就擺埋左一邊。

JA6803:
好呀﹐等緊你既web site誕生!

Astrid:
我都好多野想學﹐不過暫時學車衫。
另外其實我好想學日文﹐因為好多日文書、雜誌都好正﹐可惜現在只識睇圖/相。
我有留意過你響編織o個邊﹐真羨慕你地識織咁多野﹐又靚又實用。我其實都買左d冷﹐諗住今年織番條頸巾﹐不過仲未開工。哈哈﹐唔記得講我係beginner咋。

男爵府

Hi all,

我都好鍾意做手工藝, 最鍾意係絲帶花, Teddy bear making, 其他就樣樣玩下試下: 麵粉花, 穿下珠仔, 車下cushion, curtain, 仔仔的枕頭袋, 床單. 不過最近瘋狂咁整餅. 連之前開了工的 bear 都做到一半, 幾個月都未起到貨.

大宅

樹脂土係a type of 日本麵粉黏土, like 紙黏土,多數用來做食物or 花。

大宅

camillemom,
你第二時一定會識自己畫紙樣的.因為我個friend喺香港的工聯會學左初中高三班後,就識自己畫了.不過佢而家都無再自己造衫lu!因為佢話喺香港買衫仲平過自己造.不過佢就鍾意買左d衫或褲返黎改下佢,等件衫啱身d,或者加少少裝飾之類.
我又同你一様,覺得d日文書,magazine內容好豐富,但唔識日文字真係浪費左本書.我試過買左包日文手工藝包,有幅圖加日文字再加d材料教我自己整個袋,後尾我要估估下再加問老公先攪得掂.(唔好誤會我老公識日文,只不過係佢呢方面比我聰明)其實我好多年前買左本自學日文書初級,但看左數頁就收埋左,前幾個月我又攞番出黎重頭再學過,但又係學左數頁又無繼續,我諗遲d真係要的起心肝每日看少少至得.

HarryMaMa,
看完你的蛋糕作品真係流哂口水.

amy,
我看左你簽名相vienna collection的相.真係好靚!請問第七張係咪hair band黎架呢?最尾嗰張咪紗裙仔(著喺裙仔出面)?嘻!唔好意思!咁多問題.

wig,
你bb三個月大真係會好忙呢!不過遲下佢大d就會好d.

wig &其他識整樹脂土的媽咪,
請問樹脂土係咪都可以用黎整麵粉花架呢?定係兩樣不同的東西黎架呢?你地話整擺設係咪即係整公仔屋,或者食物店舖之類嗰d呢?其實我想問下喺d日本料理門口好興放左d假的食物用黎吸引人幫襯呢!嗰d係咪就係用樹脂土黎整架?

beywat496,
請問你喺工聯會學的haircut course係學剪大人定小朋友架呢?唔知而家有無d係專係學剪小朋友,可以帶埋自己仔女去做model上堂架呢?以前我細過時我媽咪就去學過呢類course,佢仲帶埋我去做model.不過後尾我大左都唔肯比佢幫我剪lu! 嘻!

Enoch'sMom,
4) change the bottle, or add lace to my cheap clothes to make it very very special...hee.
嘻!我都係同道中人.有時買左d衫番黎發現太低胸,我就會加番條lace邊,咁就會無咁低胸,而且又靚d!

Astrid,
你的編織作品好西利呢!我最鍾意係hello kitty 帽.其實好多都好鍾意.你係自己看書或web-site學定出去出面學架呢?

all,
等我遲d都影低我d作品比大家看看呢!
早排我鍾意整冷毛毛球(即用一個繞毛線器黎整的).整完掛喺個袋度當key chain裝飾,點知比我囡囡meet到個毛毛球變左禿頭!
呢排就買左部新衣車,諗住學下車野.今日又車多左一張新床單.

男爵府

camillemom & yanyan0629

我都係近呢一兩年先可以織到咁多野 ...... 早幾年我曾經放棄過, 因為我隻手有問題 ...... 不過, 我依家就慢慢織 .... 仲有, 我都係同左班織冷衫既媽咪一切先學識勾野 ..... 你地都要努力呀 !!!

我見依家兩個女都返左學, 我有一個上午可以自己, 所以會搵 d 野學下, 可能去學整樹脂公仔 or 麵粉花 .... 仲未決定, 但個心又想去學下整十字繡 ...... 又想去學下車野, 我最想車下 d 袋呀, 小朋友既衫呀 ...... 總之, 好多野都想啦 :lol: :lol:

首頁
12345...28

尾頁

跳至