跳至

首頁
12345...28

尾頁

男爵府

Re: DIY手工藝俱樂部

wig 寫道:
樹脂土係a type of 日本麵粉黏土, like 紙黏土,多數用來做食物or 花。

咁係咪可以食得入口既呢?

yanyan,
係head band 呀, 條tutu skirt 係穿在外面的..我又造左一條4 layers 既, 遲d 給你看看, 我而家想買個mannequin , 咁就方便好多同容易拍照...

大宅

me too!!

yanyan0629 寫道:
我鍾意而家用緊呢個喎!嘻!
DIY手工藝俱樂部,我就投呢個啦!

大宅

Astrid,
小朋友返左學,大人真係可以輕鬆好多.
我又係好多野都想學.

AMY & ALL,
(樹脂土係a type of 日本麵粉黏土, like 紙黏土,多數用來做食物or 花。)我估唔食得卦?!不過喺香港,佢地好興做成一D食物咁,例如麵,魚蛋,CAKE等.我早前都SEARCH過有關WEB-SITE看過,PLEASE CLICK.

作品網頁1
作品網頁2
要CLICK右面的DIY,再CLICK上面的粘土先看倒.

不過,我記得以前好細過時,有時會喺D賣物會或街邊見倒D亞伯整一D麵粉公仔用竹簽督住黎賣的.我聽人講嗰D好似係可以食的.不過我媽咪就唔比我食.佢話唔好食的.不過我諗都應該係無味的.(只有FLOUR味)而且有好多色素.

(我而家想買個mannequin )果然好專業喎!但我想看VIENNA做MODEL喎!

大宅

咁多位你地好!

我都有做手工藝,以前多數係織吓頸巾、冷衫,我都識識地鈎o野,近年零兩年開始迷上穿珠仔。

另外,我亦好鍾意樹脂黏所整出o黎o既迷你食物,但可惜我依方面沒有天份 ,都係去睇o既多 :-P ,仲有,我又鍾意砌吓o的迷你商店 (街賣廿幾蚊盒,細細個相架果o的),屋企仲有八、九盒未砌 ?-(

大宅

HarryMaMa:
睇完你d cakes & pies﹐真係口水都...
我好鍾意食blueberry pie﹐平時都會買黎食﹐自己就未諗過整。我諗整完熱辣辣出爐﹐仲暖笠笠o個陣應該最好味!

yanyan0629:
我好耐以前去學過日文﹐學完中上班(中班分上、下班)﹐當時係學文法﹐無學會話。不過真係好多年前﹐依家都唔多記得。最近我都買左本日英字典同埋文法書(日英對照)黎自學﹐有時見番d以前學過似曾相識既句子﹐都好似有番少少印象。

Astrid:
哈哈﹐依家自己好似興趣多多﹐真係要努力努力﹐因為湊住個囡﹐時間唔多夠用! 我都等緊囡囡番學既一日﹐我又會有番多d自己時間。我呢個月尾都開始學車衫﹐諗住學番d正確既縫紉習慣同方法。

*Amy*:
個mannequin有無分大人同小朋友架?
若果買個mannequin做model﹐真係好pro同方便呢!

彤彤媽:
Welcome!!

玄米茶:
依家穿珠仔真係好popular﹐d穿珠仔既書都出好多。唔知你鍾意穿邊類珠仔呢?

all,
以下係我既新作:

呢條係車俾囡囡既短裙﹐不過我諗下年至岩著。
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

男爵府

Hello, 各位好:

我係被Amy 在自由報料宣傳吸引進來,太好了,可以集中喜歡造DIY的媽咪交流分享o

妳地睇下我的作品(不過可能太細)

男爵府

yanyan,
嘩~~~my goodness...你做左好多呀, 樣樣都非常靚! 我最想知係點樣可以"較" 到d 色咁靚, 咁真(e.g. colours on food)呢? 係咪要用好多工具的? 嘩!! 如果我可以好似你咁叻識做得咁靚, 我一定會新年時做d年花, Christmas 時做好多Christmas decorations...你的作品真係令我大開眼介呀! Thanks so much...

yanyan0629 寫道:
....VIENNA做MODEL喎!

唉! 佢唔會企定定比我影相架!

Hi mums,
其實我地可以交換下作品bor...hehehe...(你地既作品實作太棒了! 我很喜歡呀~~

Camillemom,
Wow....it is a very nice skirt. I am sure it suits Camille heaps...you should take a pic of her in this beautiful skirt...

男爵府

天天媽媽,
你的作品很子細呀...睇怕都要好細心來做的..thanks for joining this topic.

Hi all mums, Hope you are enjoy doing all your handcrafts...share with you all later cos' I need to go out now. Bye for now...

大宅

camillemom,

你好!

你好叻呀,識得車o野,我見到o的衣車就驚喇 :-P

我覺得穿珠仔真係幾吸引,只係用珠仔同埋魚絲線,就可以做好多樣唔同種類o既o野出o黎。

日本出o既穿珠書真係好"正" (我都買咗唔少:mrgreen:),我好佩服佢地諗到咁多唔同款式o既穿珠作品。

我自己大多數都係穿膠珠,因為價錢平,就算o的珠仔跌咗落地搵唔番都唔洗咁肉痛;我都有買水晶珠穿o既,當禮物送俾人果陣o羅,同埋對眼望得o的水晶太耐會好傷o架。

男爵府

玄米茶,
請問你串的珠仔係咪如頸鍊, 手鍊...etc.? 定係decorations e.g. 花, 車, etc...呢? 我想睇下呀~~ 請問你係邊處買材料的呢?

Camillemom,
我parents 就黎探我地, 我會叫媽媽買好多sewing materials e.g. buttons, laces...etc...係咪深水步好多呢? 邊條街d shops 好呢? Thanks

男爵府

我又想問下 ..... 如果學串珠仔首飾, 要有 d 咩基本工具 ??

大宅

[quote]
*Amy* 寫道:
玄米茶,
請問你串的珠仔係咪如頸鍊, 手鍊...etc.? 定係decorations e.g. 花, 車, etc...呢? 我想睇下呀~~ 請問你係邊處買材料的呢?
[quote]

我比較穿動物多o的 (如:狗仔、貓仔、卡通人物…),飾物我都有穿但比較少。

我宜家正在處理緊我o的相,遲吓會有得睇o架喇!

我多數都係去深水埗珠仔街 (即係汝洲街)入貨,次次我都買到唔捨得走。 :mrgreen:

大宅

Astrid 寫道:
我又想問下 ..... 如果學串珠仔首飾, 要有 d 咩基本工具 ??

以下網址有o的簡單o既介紹:

http://hk.geocities.com/hktoolings/tool-b02.htm

男爵府

yanyan0629,

你係咪卡路呀 ??

子爵府

醒目開學勳章

Camillemom,
條裙好靚呀!唔得我真係要比心機去學!

yanyan0629,
I will check 工聯會幾時開班先!Thanks.

All,

我剛買左1pack野係做十字繡,但唔係好明,who can help me????

我想現在又係要開始織冷衫lu,我tall住呀囝時就一次過織左3件冷衫比呀囡!

大宅

camillemom,
原來你以前學過架?!咁你有時間攞番出黎温下啦!唔好浪費左ma!我好羡慕d識日文的人.不過我老公有個朋友好攪笑的,佢讀大學時收讀過日文,不過佢對日文係無興趣的,只係想用黎儲學分,佢話比我知佢大部份日文書的字佢都識讀,但未必看得明白,因為佢只係熟讀左拼音.
你的新作都好靚喎!想請問車有摺(集)的裙會唔會好難車呢?

amy & Astrid,
唔好意思!我令你誤會左tim!嗰d作品唔係我做架!我只不過係喺網上見倒覺得好靚所以bookmark左落黎咋!我無咁叻呢!
我唔記得左係深水埗汝州街定基隆街d shops係有好多lace &珠仔等物品賣的.

大宅

yanyan0629:
我個妹都識d日文﹐考左兩級試﹐我都好羨慕佢﹐不過日文都幾深﹐要好明白佢地既文化先至會學得好/用得好日文。
<想請問車有摺(集)的裙會唔會好難車呢?>
你指既摺係邊種?

Xanthe:
快d join我地一齊DIY啦!
原來你係編織高手﹐咁你今年要織俾兩個﹐咪好唔得閒。

*Amy*:
Thx for your compliment!
Vienna Collection入面綠色o個套係你既新作? 皮膚白白既小朋友著綠色會幾靚﹐我諗Vienna著住實好靚。
我其實想問下你每幅相下面咪有個名既﹐有乜野意思架?

玄米茶:
原來你整公仔多﹐不如你post d作品俾我地睇下﹐我個囡都好鍾意睇"公仔"﹐有時行過d舖頭見到人地用冷整d公仔﹐都會手指指﹐口up up﹐好興奮。我見過人地整d公仔加個扣做手機吊飾﹐真係好靚!
我試過整頸鍊﹐用玻璃珠、膠珠﹐同埋彈性魚絲。雖然話彈性魚絲有彈性﹐不過有d都俾囡囡扯爛左﹐真係執左一大餐。
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

大宅

camillemom,

我宜家係度研究緊,點樣用簽名相 link 去本相簿到,只要
攪掂依一 part,就有得睇了 :-P

p.s. 你個囡囡都幾大力

男爵府

yanyan,
Thanks for the streets' names.

Camillemom,
I just have put on the pics of my new jobs. The white dress suits Vienna (the pic below) the most.
The names on my website are the names of my friends' girls to whom I gave these dresses. They were the earliest trials of my sewings. I made lots after these and they were sold. I don't have pics of those sold ones cos' I didn't take any pics of them. [img align=left]http://images.ofoto.com/photos797/3/18/72/32/35/0/35327218306_0_ALB.jpg[/img]

大宅

我終於整到本手作相簿 :mrgreen: ,內容還會繼續上傳,
望各位同好多多指教

首頁
12345...28

尾頁

跳至