跳至

首頁
23456...28

尾頁

大宅

Re: DIY手工藝俱樂部

Monogram:
好耐無見你呢! 我同你相反﹐生完囡囡後先至對手工藝有興趣﹐以前就鍾意養小動物。

rogavi818:
of course welcome you la!!

玄米茶:
d小商店真係經濟又抵玩﹐砌完之後既小商店係咪一定要豎起放? 可唔可以平放?

*Amy*:
你既小朋友好番未呢? 唔知有無影響Zac生日會既心情呢? 補祝Zac生日快樂!!
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

大宅

唔知有無人有造"人型玩偶"呢? 我見d娃娃公仔真係好cute好靚。
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

男爵府

kittywong1386 寫道:
amy,

工聯會呢兩期都無再開班lu, 而家想搵下有無書自學囉!
你0係邊度睇到有關造絲花既書, 講俾我知, thank you.

我係craftshop 睇到呢d書, 但我不是係HK 住, 所以講唔到比你知呀...sorry about that. 你試下係library 借呢d書黎睇都係一個方法...what do you think?

Camillemom,
Thanks for asking about the kids. Zac 仲有ear infection, 但Vienna 就好番, 佢今日個birthday party 玩得好開心, 今晚遲遲都訓唔著, 可能玩得太高興了, 又將d presents (most of them are toys) 放埋係bed 處玩同一齋訓...佢真係好high 咁呀...哈哈 Thanks for sending the birthday greeting to Zac. 其實佢既生日係明天 (26th)...所以你既祝賀沒有遲呢! Thanks a lot.

大宅

amy,
Happy birthday to Zac!
同埋希望佢耳仔快d好番!
點解會感染倒架呢?游水?仲要兩兄妹都咁啱會?!咁佢地會唔會好扭計呢?!真係辛苦你啦!
How old is Zac?
我諗佢真係好開心啦!,要同d presents一同訓,嘻!

大宅

camillemom,
人型公仔?我都鍾意,不過我唔識整,但請問你有無特別鍾意邊類呢?日本嗰d??

男爵府

yanyan0629 ,
Thanks for the birthday greeting. About the ear infection, 係因為Vienna 先染到 (係virus not bacteria), 所以傳左比Zac, 醫生話如果係bacteria 的話就可以食antibiotics (但antibiotics 都係30% 有效), 要等自然好....所以都"自然地" 等左幾個weeks ...Zac 係一個好tough 既小朋友, 所以佢冇同我地講痛,我星期五帶佢去checked 多次先知d 佢仲有infection, 另一個醫生比佢食antibiotics..希望佢快d好番啦...都成咁耐!

BTW, Zac 四歲喇! 係呀, 佢個party 既theme 係"Toy story", 所以有好多Toy Story related toys..佢昨晚同Buzz Lightyear 訓, 我入佢房睇到, 見咁大隻"硬" toy 係床, 就同佢拿開, 點知佢今早醒左入我房同我講"mum, who took my Buzz Lightyear from my bed?" (語帶anger and sadness). 哈哈....

佢今日係正日生日, 而家同daddy 去左睇"Shark Tale"...佢今日又係好high...哈哈

大宅

yanyan0629:
我睇o個d人形玩偶都應該係日本既:

其實布娃娃都好得意:

大宅

*Amy*:
咁知唔知點解Vienna會染到? from other kids?
哈哈﹐睇黎Zac真係玩得好開心wor﹐仲有咁多bd presents﹐我諗佢既happiness蓋過晒ear infection既事喇。咁你今晚會唔會俾番一兩件toys放佢床邊呀?

子爵府

玄米茶,
多謝妳報料呀.我噚日同朋友去西九龍間鋪買左喇,個老細真係好好人.:mrgreen: :mrgreen:

大宅

amy,
我都估zac真係開心蓋過哂d唔舒服.
原來zac已經4 years old.咁佢係咪已經讀緊書啦?佢係由幾歲開始讀書架呢?佢d生日會朋友仔係咪佢d同學仔??

camillemom,
你post嗰d公仔真係好靚喎?係咪一pack pack買番黎跟住做嗰d黎架?請問上面嗰三個係咪都係布(林身)的呢?定係其他質地?

all,
請問有無人鍾意自己做玩具比小朋友呢?
可唔可以講下交換下心得?
我就做過d小兒科的.
例如放d米之類入厠紙筒,保鮮紙筒,之後封住佢比囡囡搖黎玩.最近同囡囡返playgroup整左個類似的搖鼓.用一個紙碗加d米再用硬咭紙封住個底,之後貼d手手腳腳頭尾,喺個頭度加番對眼,就做成一隻烏龜啦!唔知你地明唔明呢?等我遲d影左相再post上黎先.

大宅

camillemom 寫道:
玄米茶:
d小商店真係經濟又抵玩﹐砌完之後既小商店係咪一定要豎起放? 可唔可以平放?

我覺得豎起放好o的喎,如果平放的話,裡頭o的o野會容易跌出o黎o架,仲有豎起o黎放先靚o架o麻。

大宅

pauline.c 寫道:
玄米茶,
多謝妳報料呀.我噚日同朋友去西九龍間鋪買左喇,個老細真係好好人.:mrgreen: :mrgreen:

咁你地買

子爵府

[quote]咁你地買

子爵府

玄米茶 寫道:
Monogram、rogavi818:

welcome 呀!

Thank you!

子爵府

Hi yanyan and camillemom,

Yeah! Long time no see. Now we are in Toronto to have the vacation with my family.

Let us keep in touch in here and push me back to work on my patchwork.

camillemom,
camille still quite looks like samantha!

大宅

yanyan0629:
<你post嗰d公仔真係好靚喎?係咪一pack pack買番黎跟住做嗰d黎架?請問上面嗰三個係咪都係布(林身)的呢?定係其他質地?>
你都問起我喇﹐我都唔係好知呀。不過我都係想車布公仔﹐因為有d布碎﹐唔好side嘛﹐d公仔又可以俾囡囡玩。

<請問有無人鍾意自己做玩具比小朋友呢?>
我好耐之前(Camille仲好bb既時候)用冷勾左隻鴨仔﹐之後都好似無乜整過乜野玩具。依家佢鍾意玩餵我食野﹐成日拎住個碗同匙羹攪幾攪就but俾我食。

玄米茶:
我睇左呢邊既迷你小商店﹐貴夾唔夠靚。佢砌出黎係鑲上5R相架﹐一set要成HK$60。我睇過d樣辦﹐都唔夠你買o個d咁靚。

Monogram:
<Let us keep in touch in here and push me back to work on my patchwork.>
當然好啦! Patchwork好似幾難做﹐係咪呀?

<camille still quite looks like samantha!>
Really? :mrgreen:

大宅

pauline.c,

你同你朋友都買

大宅

camillemom 寫道:
玄米茶:
我睇左呢邊既迷你小商店﹐貴夾唔夠靚。佢砌出黎係鑲上5R相架﹐一set要成HK$60。我睇過d樣辦﹐都唔夠你買o個d咁靚。

我有印象見過你話果款小商店,我都覺得唔係好靚
仲要賣成 HK$60/set ,好貴啊

大宅

monogram,
你囡囡渡假玩得開心嗎?坐fay機有無扭計呢?
我估Patchwork都唔易做,你會做d咩野呢?我只係知有d人會做被.

camillemom,
我個囡都好鍾意玩but野食遊戲,不過真係好難教佢d玩具唔好真係放入咀,要扮食.我次次咁同佢講,佢就會發脾氣,唔制,跟住就掉d野落地發洩.

大宅

我既新作:

今次呢條長褲比之前車o個條短褲仔易車好多。

首頁
23456...28

尾頁

跳至