跳至

首頁
45678...28

尾頁

男爵府

Re: DIY手工藝俱樂部

oops~~~deleted

大宅

*Amy*:
我今日見到你所講既loop turner﹐另一頭係個勾黎架喎﹐唔怪之得你話難穿啦! 我諗圓珠頭會易穿好多。
原來你part-time幫kid shop車衫仔架﹐好犀利呀!! 你咪要成日去間shop度囉? 咁d布料係咪間shop提供架?
我想問你d label係咪同d廠訂做架? 我都想加個personalize既label響d clothing度﹐不過可能個label仲貴過件clothing。
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

大宅

我收到個e-mail標題為"千萬別投胎為日本媽媽"﹐唔知你地有無睇過呢幾張相片呢﹐我覺得d lunch box真係好cute!!

[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

男爵府

Camillemom,
係呀, 個勾係會勾爛d 布架, 所以勾住個邊通常都車住!

我唔係同問shop 做衫的, 冇咁犀利呢! :lol: , 係我自已做d 衫係個間shop 賣, 有時又同d 客人做 , 所以係好有彈性的, 我都係今年先開始有此興趣, 客人喜歡我做既衫時,我就會好開心架喇! 嘻嘻~~ 個label 係label company 訂造的! 間shop 既 owner 提意我 register it as a brand name as well. 有時間我就會叫朋友designs 個brand (TM), 之後先去做registration.

你試下查Yellowpages 搵d 做 label 既companies 訂 personalized labels...

Thanks for sharing the Japanese lunch boxes...好靚呀, 睇怕都要long time to prepare them 囉~

別墅

Amy> I didn't realise that you made all these clothes yourself, I really through that u brough them for Vienna,

Camillemom> Those rice box are very good, I definatelt sure my kid will eat the lunch if we can provide them these kids of rice box.

大宅

畀面勳章

camillemom
嘩!好有創意呀!

大宅

tingwong,Jocelyn:
小朋友一打開個餐盒實會好開心。

*Amy*:
你都係好犀利! 做成件成品已經好開心﹐有客人欣賞當然更加開心啦!! 做個trademark幾好喎﹐對你自己design既產品有所保護。

all:
我的新作 - 囡囡的卡其長褲:

今次終於研究到點車前面兩個袋喇。

男爵府

Camillemom,
hay...they are great pants...呢個色很好, 可以襯到好多tops 呢! 你係咪比較喜歡造pants ? 我比較喜歡造dresses 呀~~ 哈哈, 我想造幾條pants 比vienna , 因為佢好少pants , 而 pants 又可給她活動自如d 嘛 ~~ 哈哈...

請問咩係"卡其"長褲 呢? Thanks...

Hi Jocelyn,
Yes, sewing is my new hobby 呢~~ 你又有冇做手工藝呢?

BTW, 我又造左套夏天衫喇...pls click to the website to look at them , 我很喜歡呢套既圖案, 我自己又釘左d 珠仔上去, 看起來比較特別! 有一pic 就係那布料 (you might interested in looking at it closely.. )

男爵府

[img align=left]http://images.ofoto.com/photos828/4/64/40/43/13/0/13434064406_0_ALB.jpg[/img]

How about this pair of shorts? 昨晚車的! 我在兩邊加上ribbons, 看來好似cute d 咁!

大宅

畀面勳章

camillemom *Amy*

大宅

畀面勳章

camillemom *Amy*
不如你

大宅

tingwong:
d包包好靚喎﹐哈哈﹐做個俾囡囡都唔錯bor。
多謝你介紹呢個web site﹐好正!!

*Amy*:
那條褲子加了絲帶Q好多。絲帶尾會散架喎﹐你知唔知應該點封實佢呢?
其實我都想做裙子架﹐不過褲子暫時需求較大﹐而且我想由淺入深嘛﹐dress難車d﹐有拉鍊鈕扣等。我依家開始緊條polar fleece裙﹐不過以我既進度﹐無咁快完成 :mrgreen: 。
釘了珠珠那套pink set好岩小女孩著﹐我都好鍾意pearl之類既珠珠架﹐加落d花花度真係perfect喇!!
"卡其"長褲其實即係 khaki pants。

男爵府

tingwong,
多謝你介紹既website 呀, d 袋好cute 呢~ 我呢邊都好多造袋既書同patterns 賣, 我次次都係得個睇字, 因為總係覺得好難造, 你 或 Camillemom 造成功之後話我知喇! 我諗我都係造唔到架喇!

我睇左你既website , 你穿既珠好靚呀~~ 有機會你教我穿就好囉! 我諗放係女仔衫裙度都會好special 同好靚的!

Camillemom,
你可以用指甲油 (冇色個隻好d, unless you want to create some special effects) 收ribbon 既口, 或用overlocker, 或摺邊再車等等....但我車呢條shorts 既ribbon 係冇收口的, 因為有一類ribbon 唔會好易爛...所以我省工夫就冇做呢步!

你做polar fleece 既裙係dress 定skirt 呢? 我試過造skirts, 拉緊條邊來車時就做出波紋 (waves), 都幾好睇, 我遲d (next winter) 都會再造d polar fleece clothings...希望下一季有多d 圖案選擇啦!!!

男爵府

[size=large]Sewing Pattern.com (click it)

Camillemom,
我剛剛係email 收到呢個 website, 你一定會喜歡, 因為可以online 買patterns (all the brands I have mentioned before). 由USA 寄出 , 如果你係Vancouver 訂都唔會太貴, NOTE: all prices on the website are USD.

其實website 內好多patterns 都會係我地去開買patterns 既店有售, 但有些patterns 就一定要從它們處購買, 所以呢個website 係好有用架 (especially if you like some patterns from those brands but can't get them from the shops).

你仲可以sign up for their newsletter 添bor...我一陣就去sign it up...

ting wong,
呢個website 都有袋的patterns....你可以去參觀下~~

cheers , hope you all have a great weekend....good nite!!

男爵府

[img align=left]http://images.ofoto.com/photos831/4/74/76/28/44/0/44287674406_0_ALB.jpg[/img]

Camillemon,
你覺得呢兩件flower girls 裙靚唔靚呀? 幾天前有個client 叫我同佢做兩件flower girls dresses , 因為佢明年一月結婚, 我提意佢做呢兩件 (有成幾個月比我摸熟,所以先咁大膽提意佢呢兩個款 (我覺得會係幾難做既款)), 但佢話要simple d , 最後都選左另一個McCall's 好simple 既款 ....下星期同佢去睇布料, 佢話要同佢bridesmaids 既布料一樣, 所以要搵!!

男爵府

[img align=left]http://images.ofoto.com/photos826/4/84/19/27/49/0/49271984406_0_ALB.jpg[/img]

各位對smocking 既衫裙點睇呢? 我自已就非常喜歡呢類衫, 但我唔識smocking, 部smocking machine 都幾貴下! 我覺得呢類衫好典雅, 五歲以下女仔穿會好好睇 (personal opinion)!

男爵府

[img align=left]http://images.ofoto.com/photos826/4/84/19/27/69/0/69271984406_0_ALB.jpg[/img]
[img align=left]http://images.ofoto.com/photos826/4/84/19/27/89/0/89271984406_0_ALB.jpg[/img]

Camillemom,
你睇下呢兩個patterns (one for kids and one for adults) 係咪好challenging 呢?! 哈哈~~~ 如果有朝一日我可以造到呢類咁就好喇!!

男爵府

[img align=left]http://images.ofoto.com/photos836/4/94/49/76/27/0/27764994406_0_ALB.jpg[/img]

我買左呢個pattern (3yrs - 6yrs) , 遲d 會做比Vienna, 呢類 fabric 都幾貴, 所以諗住減價時先買 !

大宅

*Amy*:
原來係用指甲油收ribbon既口﹐等我遲d試試先。
我做o個條polar fleece係dress黎架。
McCALL's呢個花女裙唔錯﹐線條簡單又不失高雅﹐咁最後揀左邊個款既花女裙呀?
我覺得Vogue既衫好靚﹐不過幾有難度﹐o個款smocking好有古典味道呢﹐不過好似好難車﹐你係咪想車番一條咁既裙?
你都好鍾情宮庭服喎 :mrgreen: 。
我都聽話bridal類既裙好高難度架﹐做起時若果Vienna可以穿起黎影幅相我地睇就最好喇!!

大宅

amy,
你真係西利!可以車衫earn $$.
而家我做左家庭主婦都無收入,以前我細過我mummy都有得攞d手作仔返屋企整,而家香港都無呢d 野lu!
你選的紙樣真係好靚喎!
如果香港都有賣就好lu!
等我有時間看下你提供的web-site先.
不過可能寄來香港的郵$都唔平.
唉!不過香港買布真係唔係咁方便.
我剛旅行完回來,去左澳門同泰國,
見人地都有唔少地方有布賣.
不過我又無預先prepare做咩衫,所以無買到布.

camillemom,
我都有收過呢個日本媽咪飯盒便當的e-mail,我都覺得好靚,囡囡仲看到指住笑tim!我都save左諗住等囡囡大d跟住整黎食,不過可能會整得唔似變哂樣.嘻!

首頁
45678...28

尾頁

跳至