家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

真係升得好痴線,情況似唔似九七爆煲前?

大宅

Wangyuk 發表於 17-2-26 22:59
不會咁博。想搵層平嘅細啲做投資
連租約買入銀行只借5 成.

若吉樓買入, 再租出去另計.

自己去銀行問清楚.

網上好多葡萄人成日話5 成5 成去嚇人.

唔好聽呢D 係到 1, 2, 3, .... 8, 9 UP.

自己親身行入銀行問唔洗錢架.

男爵府

林中鳥 發表於 17-3-3 12:01
回覆 wwtsy 的帖子

請注意: 國企派息是要扣 10% 稅金的.
謝謝提醒

男爵府

lingling豬 發表於 17-3-3 17:05
又升啦, 將軍澳都賣2萬一尺,發展商不停推新盤,仲話加得合理, 係咪個個人工中位數係十萬蚊?d 人係咪個 ...

2萬蚊呎係特式單位啫,呎價12-13K普通單位仲有貨揀喎,自己落區了解下,信晒報紙就死得。

大宅

回覆樓主:

話跌話跌, 係跌過, 但只跌3個月又升返, 過去咁多年大跌都不是因為利息升, 所以睇唔倒大跌理由。供得起點都要買, 身邊大把朋友等緊買樓, 點可能大跌, d 所謂專家就算睇跌都只不過跌最好20-30%, 咁升左上去再跌20% 咪同現價未必差好用,而且唔知幾時, 早買早供, 計落可能實際金額同今日買相差不遠。而且隨著自己年紀大左, 借貸能力會越來越低, 到真係跌市時, 銀行又唔借比你, 想買都買唔倒, 除非你係公務員或專業人士。

別墅

lingling豬 發表於 17-2-28 21:39
儲左本一百萬都買唔到七百萬的樓,依家閒閒地2房都六球,唔投資只靠儲有咩方法可比三成首期,就算比得到首 ...

完全同意,有七位數字的首期,都買吾到足夠成家人有合理空間的樓。好灰。繼續幫業主供樓,捱貴租
又係新袍

男爵府

newyogini 發表於 17-3-8 18:27
完全同意,有七位數字的首期,都買吾到足夠成家人有合理空間的樓。好灰。繼續幫業主供樓,捱貴租
...

依家D樓郁下都過仟萬,揸住一佰萬首期可選擇唔多

男爵府

大家不要心灰, 看看以下的分析會開懷一些.

金融百變:
樓市踏入牛市尾聲

繼海航集團以高價55.3億元投得啟德地皮,兩微形市值公司再以超市價169億元投得香港仔地王,之後內地企業再以高價搶下港鐵(066)黃竹坑站項目,令香港樓市火辣。創新高價,大家不用理解買家背後目的是甚麼,也不需要知道他們將來想法是甚麼,只需要知道他們有否財力付款。
內地商人會否繼續搶地?本地地產商會否跟隨?大家要弄清楚。香港銀行會否提供財務便利、會否用成交價格作基準?這個不只是銀行本身的問題,更是金管局職責範圍,希望有關部門跟進,不要讓亂來的銀行高層令股東蒙受極大的風險。

在報章看到之前高銀以76億元投得的何文田地皮,聞說還在籌組貸款,可以想像向銀行借貸並不容易;海航之前投得的啟德地皮,才在2月20日發通告宣佈已與一家銀行訂立一份貸款協議,融資26億元多,為期只有12個月,作為支付部份地價。
之後買入第三幅約56億元的資金,似乎仍在籌備中,北水南調水閘已下,如果到時撻訂,後果嚴重,無疑是向地產投下一個核彈,引爆殺傷力無窮,大家不可不防。
地產已經進入牛市最後的一期,外行瘋狂入市,肯定是樓市見頂徵兆之一。市場一面倒睇好樓市,包括地產專家改口風,亦是牛市已到最尾階段的先兆,不下跌已經不可能。銀行有地產貸款業務,加上以地產作為提供貸款額度資產擔保,焉能不驚。

劉智傑

http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20170308/19950801

男爵府

林中鳥 發表於 17-3-8 23:41
大家不要心灰, 看看以下的分析會開懷一些.

金融百變:

又令我諗起一年前嘉湖林太,專家不及街頭智慧

大宅

回覆樓主:

自住有能力當然買啦,交租都好金。
樓上師姐講得好岩,有能力早d買,銀行借款年期又會長d, 年期長d每月供款少d無咁吃力。

升又話等跌,跌個時又話仲有得跌,永遠只係講。真係大跌時,經濟一定好差,到時銀行收緊按揭,同埋份工都危險。

一手發展商唔會平賣,賣極都超額應購,只會越賣越貴,整到細一細都爭住買,而且唔只香港人爭樓,內地人都來香港買, 統計近年20-30%來買樓。佢地已經唔係以前咁只買豪宅貴地段,現在已經買平樓。

政府又成日攪亂晒,無啦啦加15%,攪到無人放樓,間接整細供應,感覺好似造市比地產商賣樓咁。

見到樓市咁癲,都覺得後生無父母幹的年青人慘。申請公屋資格入息限額又咁低。

男爵府

lingling豬 發表於 17-2-28 19:21
希望真係咁啦, 港島尋日出現地王後,今日個樓市好似癲左咁,不停創新高。 希望快d 插水比人上車,逢七必 ...

自己賣樓賺左錢而家就想樓市跌比你上番車,真自私。

jpwy    發表於 17-3-12 11:58

大宅

vvevv 發表於 17-3-11 12:21
自己賣樓賺左錢而家就想樓市跌比你上番車,真自私。

你覺得樓市咁升係正常嘅咪依家上車囉,唔駛咁講下話,試問有邊個唔想樓市有健康的調整?依家已經係泡沫,你咁有能力就買啦,祝你好運

男爵府

lingling豬 發表於 17-3-11 13:06

你覺得樓市咁升係正常嘅咪依家上車囉,唔駛咁講下話,試 ...

咁你沽自住樓係投資決定喎,咁多人喺2010至2017上左車,俾你咒長跌長有?
咁都唔叫自私?唔叫輸打蠃要?

利申:上左車,不是2010至2017上

大宅

vvevv 發表於 17-3-11 13:26
咁你沽自住樓係投資決定喎,咁多人喺2010至2017上左車,俾你咒長跌長有?
咁都唔叫自私?唔叫輸打蠃要?

你最勁

男爵府

lingling豬 發表於 17-3-11 13:06

你覺得樓市咁升係正常嘅咪依家上車囉,唔駛咁講下話,試 ...

依家樓市係癲,如果你係出黎做野第一次買樓上車,我都會同情你嘅。

大宅

vvevv 發表於 17-3-11 13:41
依家樓市係癲,如果你係出黎做野第一次買樓上車,我都會同情你嘅。

好多謝晒,唔該晒

大宅

大家係BK 都係舒發自己感受,無話對與錯,BK唔係犯駁的地方,應該冷靜處理自己情緒,不喜勿插

大宅

shuna 發表於 17-3-4 18:45
話跌話跌, 係跌過, 但只跌3個月又升返, 過去咁多年大跌都不是因為利息升, 所以睇唔倒大跌理由。供得起點都 ...

你講得好有道理,但依家升到慶合合真係無呢個膽量上車

大宅

shuna 發表於 17-3-4 18:45
話跌話跌, 係跌過, 但只跌3個月又升返, 過去咁多年大跌都不是因為利息升, 所以睇唔倒大跌理由。供得起點都 ...

金融風暴時,真係好難上會,我同學係首長級,居然冇銀行肯借,最後要借財仔上會。

大宅

hello1972 發表於 17-3-11 15:10
金融風暴時,真係好難上會,我同學係首長級,居然冇銀行肯借,最後要借財仔上會。
...

冇錯, 大風暴時就算幾平都冇用, 因為冇銀行肯借錢比你。除非你又有好多首期, 借少d. 咁同今日冇咁多首期借多d 冇太大分別。我有不少朋友都賣左自住樓要上返車, 佢地家庭收入都好高, 只是首期不足, 而家可以選擇都會買1手樓, 比少d 首期。所以1手樓一出就賣晒。

首頁

尾頁

跳至