家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無邊位屋企大門有裝電子防盜眼?有無介紹?

侯爵府

fafamama123 發表於 17-3-1 17:01
有無邊位屋企大門有裝電子防盜眼?有無介紹?

你想買單睇?還是要錄影的?

大宅

crshk 發表於 17-3-1 20:13
你想買單睇?還是要錄影的?

請問點錄影到?

侯爵府

fafamama123 發表於 17-3-1 20:31
請問點錄影到?

有些電子防盜眼可加 sd 卡用嚟錄影,有人按門鐘或有人係門口行過會自動錄影,不過大約最多只是十多秒,你可上去 “淘 x ” 睇下。

香港有些品牌都有,但價錢貴 “淘 x ” 幾多下,你可以自己比較下。

大宅

crshk 發表於 17-3-1 21:07
有些電子防盜眼可加 sd 卡用嚟錄影,有人按門鐘或有人係門口行過會自動錄影,不過大約最多只是十多秒,你 ...

想請問係要用火牛?咁一定要有電掣係附近?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我上年買裝左, 可以錄影或拍照, 錄影每段30秒, 拍照每隔幾秒拍一幅, 但冇認真試過每次會影幾多幅, 不過兩樣都冇錄音.

我因為有鐵閘, 訪客按唔到門鐘, 只可以設定為自動偵測, 有人經過門口就會錄影, 但因為起動錄影都要幾秒, 如果個人只係行過, 錄影係錄唔到嘢.

錄影用micro SD, 32GB 我大慨可以錄到兩個月, 雖然話錄滿會循環再錄, 但我試過唔得(佢會出信息話咭滿不能錄影), 而家我隔一段時間就format 一次.

電用手機電, 我既用法1000mAh大慨可以用一星期, 我自己配多一塊電, 見電差不多用完就換另一塊入去, 之前塊電就充電後備用.

我上年深水埗買$498, 應該都係淘寶貨, 如果自己淘返來我估計連運費唔使$300.

都方便, 唔使行到門口"裝"防盜眼, 都知誰人在門外.

淘寶搜電子貓眼有好多, 功能亦有好大出入, 價錢由1-200 去到過千, 上去找找啦.

侯爵府

fafamama123 發表於 17-3-1 22:03
想請問係要用火牛?咁一定要有電掣係附近?

不用插火牛,好多款都係用 Nokia BP-4L 以前的手提電話電,你買時通常包埋個叉機,你可以買多兩粒電備用。

其實用電多不多視乎你訪客多不多,同出面多不多人經過,我試過兩星期先換一次電。

另外有 model 係可以在“離家模式”時在有訪客時可以腥短訊通知你,甚至即場對話,不過我相信會用幾多電下,你自己慢慢揀睇下有咩機先真正切合你的需要,有需要可以再問我。

珍珠宮

2024年龍年勳章

在淘寶,有無質素好及價錢平的介紹?

侯爵府

PaPa 發表於 17-3-2 00:21
在淘寶,有無質素好及價錢平的介紹?

我之前用開移康, 有 TOUCH SCREEN 同好多 FUNCTION, 不過價錢較貴, SCREEN 細, 但外殼 FINISHING 係好靚, 用左四年。

https://eques.world.tmall.com/shop/view_shop.htm?spm=a312a.7700714.0.0.5YNh8w&user_number_id=1672705463

舊年聖誕前換左另一個, 無牌子, 大SCREEN, 少FUNCTION,無TOUCH SCREEN, 但電耐用,錄影好正. 但外殼無移康甘GRAND。

https://world.taobao.com/item/542681159532.htm?fromSite=main&spm=a1z09.2.0.0.ewWv0L&_u=21ju0kk0cd1

印象中絕大多數貓眼最多只可錄影十秒或拍攝JPEG。

大宅

crshk 發表於 17-3-2 06:10
我之前用開移康, 有 TOUCH SCREEN 同好多 FUNCTION, 不過價錢較貴, SCREEN 細, 但外殼 FINISHING 係好靚 ...

多謝回覆,其實難安裝嗎?

侯爵府

fafamama123 發表於 17-3-2 07:07
多謝回覆,其實難安裝嗎?

如果你已有防盜眼,將舊有拆走的就裝到。佢會跟埋不同長度的縲絲,你視乎你度大門幾厚揀合適長度。

不過安裝時小心電眼的排線,唔好扯傷條線。

基本上不難安裝的。

大宅

crshk 發表於 17-3-2 07:52
如果你已有防盜眼,將舊有拆走的就裝到。佢會跟埋不同長度的縲絲,你視乎你度大門幾厚揀合適長度。

不過 ...

謝謝

大宅

回覆 fafamama123 的帖子

我幾年前家居裝修換咗新門冇安裝防盜眼!現在想裝翻有冇師傅介紹同大約幾$

大宅

回覆 crshk 的帖子

我幾年前家居裝修換咗新門冇安裝防盜眼!現在想裝翻有冇師傅介紹同大約幾$

侯爵府

mo.mchen201001 發表於 17-3-2 11:26
回覆 crshk 的帖子

一個普通防盜眼大約$15 - $50. 如果你係屋企附近五金舖買,叫佢幫你度門開孔,大約 收你 $300 - $400.

大宅

crshk 發表於 17-3-2 07:52

不過 ...

我上網睇過有 d 機話咩短訊通知,其實有乜用??

大宅

mo.mchen201001 發表於 17-3-2 11:25
回覆 fafamama123 的帖子

我未買呀,我本身隻門有傳統防盜眼。

侯爵府

fafamama123 發表於 17-3-3 07:20
我上網睇過有 d 機話咩短訊通知,其實有乜用??

即係如果有人係你門口經過錄影左,或者係門口按你門鐘留言俾你,佢會腥短訊通知你, 視乎你點設定。你講的呢款要插電話 sim card 的.

大宅

crshk 發表於 17-3-3 10:36
即係如果有人係你門口經過錄影左,或者係門口按你門鐘留言俾你,佢會腥短訊通知你, 視乎你點設定。你講的 ...

明白晒

另外我見到有手機紅外線防盜警報器賣,又係要插電話咭,其實作用係咪一樣??

http://h5.m.taobao.com/moshtml-cn/detail/527093294641.html?spm=a21ct.8237742.nowitems.4

侯爵府

fafamama123 發表於 17-3-3 13:35
明白晒

另外我見到有手機紅外線防盜警報器賣,又係要插電話咭,其實作用係咪一樣??

呢隻其實係 “intrusion alarm”, 一種防盜系統。

如果你啟動後,有人入你屋企,或偵測到你屋企入面有人移動,佢會用短訊或打電話通知你,沒有錄影 function的.

首頁

尾頁

跳至