親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人去過冰島旅遊?係咪到處都可用credit card?搭的士都可用?如唱cash的話,Reykjavik喺咪好易唱?

大宅

我係冰島無用過cash, 全部credit card搞掂. 我住的地方近市中心, 全程無搭過交通公具. 機場巴士在網上訂. 食同買全部用credit card俾, 買隻熱狗都可以碌卡

大宅

Vanessa-lee 發表於 17-3-2 14:09
我係冰島無用過cash, 全部credit card搞掂. 我住的地方近市中心, 全程無搭過交通公具. 機場巴士在網上訂. ...

Thank you

水晶宮

appleyummy 發表於 17-3-2 00:29
有冇人去過冰島旅遊?係咪到處都可用credit card?搭的士都可用?如唱cash的話,Reykjavik喺咪好易唱?
...
我都計劃10月去冰島, 請問你係點PLAN?

男爵府

開心吸收勳章

appleyummy 發表於 17-3-2 00:29
...
冰島唔駛搭的士, 因為應該好貴. 首都Reykjavik 有巴士.

冰島大部份o既地方都可以用credit card, 如果你想唱D cash, 可以去當地銀行唱, 唔難搵, 而且rate 比機場好好多.

大宅

0120 發表於 17-3-3 15:23
我都計劃10月去冰島, 請問你係點PLAN?

其實係我個仔同女朋友仔去,我擔心佢地唔夠cash,所以問問先,行程佢地主要join local tours咋。

大宅

BabyRonXo 發表於 17-3-3 17:17
冰島唔駛搭的士, 因為應該好貴. 首都Reykjavik 有巴士.

冰島大部份o既地方都可以用credit card, 如果你想 ...

搭的士真係超貴!(emoji)咁如果搭機埸巴士去Reykjavik, 預落機後幾耐到搭車呢?因要pre-book先,萬一飛機delay趕唔到班車可以點算?

水晶宮

appleyummy 發表於 17-3-3 20:17
其實係我個仔同女朋友仔去,我擔心佢地唔夠cash,所以問問先,行程佢地主要join local tours咋。
...

明白,謝謝

男爵府

開心吸收勳章

appleyummy 發表於 17-3-3 20:20
搭的士真係超貴!(emoji)咁如果搭機埸巴士去Reykjavik, 預落機後幾耐到搭車呢?因要pre-book先,萬一飛機d ...
放心, 好少會delay.

不過, 我O個陣時係去到機場先至俾錢搭機場巴士, 都OK O架....

因為係大O既旅遊巴, 基本上都唔會full

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

全程都可以碌卡, 連去廁所, 買啲啲野都可以碌, 早幾年去一蚊都冇換過

男爵府

appleyummy 發表於 17-3-3 20:20
搭的士真係超貴!(emoji)咁如果搭機埸巴士去Reykjavik, 預落機後幾耐到搭車呢?因要pre-book先,萬一飛機d ...

唔駛擔心。冰島人好好架。我個時book tour 加機場接送,同車應該有幾個內地留學生,不過佢地唔知點解無搭,司機都入機場搵左佢地幾次,make sure 唔係度先開車走。

水晶宮

TMC3012 發表於 17-3-6 12:39
全程都可以碌卡, 連去廁所, 買啲啲野都可以碌, 早幾年去一蚊都冇換過 ...
tmc hihi

我想10月頭去冰島, 見旅行社出到9月中, 都好鬼貴

如果我改自由行去, 化算d嗎, 行程難plan嗎?

應該會係英國轉機去, 邊度機票平,

醒d料比我..tks

寶石宮

0120 發表於 17-3-6 15:34
tmc hihi

我想10月頭去冰島, 見旅行社出到9月中, 都好鬼貴
我早幾年都係10月去自由行, 10月果邊已經係開始叫淡季, 酒店/租車都會平啲啲其實睇你租車/定去到join local tour, 租車就可以環島, join tour都好唔同揀, 睇你想點玩

我之前係oslo轉機去既, 冰島淡季會少啲直航航點架, FINNAIR 都有去冰島呀, 其實睇返邊間airline做歐洲航點平再夾轉機啦

水晶宮

TMC3012 發表於 17-3-6 16:04
我早幾年都係10月去自由行, 10月果邊已經係開始叫淡季, 酒店/租車都會平啲啲其實睇你租車/定去到jo ...
多謝解答

淡季?十一黃金週wo
我想英國轉機去,不過英國機票都唔平呀

寶石宮

0120 發表於 17-3-6 16:52
多謝解答

淡季?十一黃金週wo

我果陣冇英國來回轉機, 因為佢啲機場稅貴過人, 不過英國都多機去冰島

10.1係香港/大陸假期啦, 冰島係開始叫淡季

大宅

missvivi 發表於 17-3-6 13:17
唔駛擔心。冰島人好好架。我個時book tour 加機場接送,同車應該有幾個內地留學生,不過佢地唔知點解無搭 ...

可否話我知book邊間airport transfer(私信)? 我發覺好多間shared shuttle都話landing後45分鐘就走人,如遅咗,要打俾佢地,咁快邊攪得切電話card呀?

大宅

回覆樓主:

其實冰島最好必定自駕,太多太多景點,一般自駕十二日可以環島一次,如去5,6日可以研究下西或南部。其實都唔算好貴,因為記著,係冰島,一個貼近北極嘅島,我覺得價錢好合理。 10月開始會落雪開車要小心。

寶石宮

appleyummy 發表於 17-3-9 23:47
可否話我知book邊間airport transfer(私信)? 我發覺好多間shared shuttle都話landing後45分鐘就走人,如 ...
其實你留flight no. 佢地都會大約預你幾點到, 同埋落機唔駛過關, 攞完行李就行得, 好果趕時間, 電話卡可以出去市區先搞到得

禁止訪問

大宅

TMC3012 發表於 17-3-10 09:40
其實你留flight no. 佢地都會大約預你幾點到, 同埋落機唔駛過關, 攞完行李就行得, 好果趕時間, 電話卡可以 ...

明白晒(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至