母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經將d奶樽奶泵蒸左先用, 但係自己因為坐月用薑水抹身, 又只係泵奶前用d獨立包裝濕棉抹nipples, 我諗可能都有d菌架.... 咁d奶泵完出黎就即刻連埋個樽用個獨立袋包好再放冰格, 但因為泵左出黎放左o係冰格4日, 冰格有d生雞啊雪糕係度, 我驚會交叉感染.... 如果bb真係食左d有問題o既奶會有咩病徵?

同埋想請教你地儲冰奶o既程序.... 仲有解凍冰奶程序

雖則我係第二胎, 但第一胎我多數埋身餵同即泵即食, 未試過冰奶.... 今胎因谷奶痛同埋bb之前住醫院, 所以要泵d出黎....

thanks!

大宅

第一,我地放冰格度都有其他野,只要封好口應該冇問題.
第二,你條問題唔合邏輯,如果明知D奶真係唔乾淨,邊會有人俾BB食 ? 再話你知病徵 !!

其實如果唔係出trip都唔使儲太多冰奶的. 解涷可以用溫水浸或放早一日放雪櫃下格.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

男爵府

我個冰格只係用黎放冰奶..冇放其他野..
平時溶奶係早幾個鐘拎出黎放落下格..
之後再用座奶器座到微暖

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

問病徵都要知道BB 食左乜野菌落個肚度. 一般食左污糟野, 多數都係肚痾, 有 d 會嘔, 真係話唔埋. 菌度度都有, 驚唔到咁多, 乜都要無菌反而會令BB抵抗力差添, 你唔好俾咁大壓力俾自己. 只要係做到乾乾淨淨, 一般就 ok.

我屋企個冰格亦係乜都有, 一袋袋冰奶會先放入三文治袋, 一袋兩包奶, 之後再用密實盒雪, 個盒會放響雪櫃最頂果格. 如果係連埋個樽咁雪, 我會插響冰格門度, 因為冰格唔會成日開, 我覺得ok.

我會先泵奶, 之後將D 奶倒入已經寫左日期既奶袋度, 之後拎入雪櫃雪, 要飲果陣有時係早一日就落下格慢慢解凍, 有時就即刻用暖水座暖. 如果係第二日就飲, 我就將支奶連個樽一齊雪, 第二日用暖水座暖.

你講開要抺, 而家諗番, 我個仔一出世第一啖奶都係冇抺淨就餵佢, 姑娘抱佢埋身時都冇幫我抺乾淨至餵BB. 我自己餵BB 前好少用棉花去清潔, 響醫院唔覺有人真係抺過至餵, 而且阿仔一喊我就急住去餵, 冇為意咁多野添.......

子爵府

係呀, e 院d nurse 都教我pump 奶之前要用綿花濕熟水抺o下nipples 先, 重有頭果幾drops 都唔要喎~

原文章由 bosch 於 08-12-23 21:29 發表
問病徵都要知道BB 食左乜野菌落個肚度. 一般食左污糟野, 多數都係肚痾, 有 d 會嘔, 真係話唔埋. 菌度度都有, 驚唔到咁多, 乜都要無菌反而會令BB抵抗力差添, 你唔好俾咁大壓力俾自己. 只要係做到乾乾淨淨, 一般就 ok ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊