烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

想同囡囡一齊整湯圓, 自己已往都只是做片糖涵的, 今次想試試做麻容或豆沙涵, 請問係邊度可以買到呢?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 Mrs_Piglet 於 08-12-23 14:49 發表
想同囡囡一齊整湯圓, 自己已往都只是做片糖涵的, 今次想試試做麻容或豆沙涵, 請問係邊度可以買到呢?

雜貨鋪可能有!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

原文章由 Mrs_Piglet 於 08-12-23 14:49 發表

吉吉島十蚊店有豆沙饀賣

男爵府

原帖由 Diamond 於 08-12-23 15:57 發表

吉吉島十蚊店有豆沙饀賣

前幾日我見到有
仲要係有折
$9/can
我就掃左3cans

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

大宅

雜貨/南貨店有售
有d甚至係芝麻餡....已經係一粒黑色丸仔0甘的

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 Mrs_Piglet 於 08-12-23 14:49 發表

咁如果即時買唔到就試下用"即食芝麻糊"粉,用小小水搓埋就整入糯米粉道好快捷又方便,仲有呀食剩d月餅就切哂d皮,留返d蓮容用來做湯圓啦,蛋黃可以用來炒蝦.

不過你可以教個女整個新湯圓來食.好簡單架:
用笑牛牌芝士粒做湯圓心,煮熟左隔水,用紅豆容伴食,好口感架試一試啦.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至