自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我想問呢如果有地中海貧血係咪一岀世就會驗到?唔該!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ilovemytwins 發表於 17-3-3 16:10
我想問呢如果有地中海貧血係咪一岀世就會驗到?唔該!

好似唔洗等出世,未出世已經可以知道

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

係呀! 不過要專登驗complete blood count先知
放下自在

伯爵府

bufferzone 發表於 17-3-3 16:14
好似唔洗等出世,未出世已經可以知道

咁岀左世醫院會同BB抽血會唔會驗到?

伯爵府

cattz288 發表於 17-3-3 16:15
係呀! 不過要專登驗complete blood count先知

即係要自己另外驗既?正常唔會驗到?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ilovemytwins 發表於 17-3-3 16:17
即係要自己另外驗既?正常唔會驗到?
正常驗血無呢D架, 因為地貧唔係咩特別病, 亦無需注意, 但婚前果D就實包!因為兩公婆如果都有就有機生重型地貧BB
放下自在

象牙宮

ilovemytwins 發表於 17-3-3 16:16
咁岀左世醫院會同BB抽血會唔會驗到?
正常醫院唔會抽BB血驗架喎, 最多係拎臍帶血CHECK有無G6PD
放下自在

大宅

我女出世後,出院前醫院有抽血驗地貧

珍珠宮

回覆樓主:

我自己同外家好多人有地貧,仔出世時想驗,個兒科話 6 歲前 (應該係) 驗唔準,而且就算有對生活無乜影響,知唔知都係咁,叫我唔使屣錢。阿仔 4 歲幾時高燒入私家醫院,驗血順便驗埋,兒科嗰時又好肯定話佢無

伯爵府

zitzai 發表於 17-3-3 16:36
我自己同外家好多人有地貧,仔出世時想驗,個兒科話 6 歲前 (應該係) 驗唔準,而且就算有對生活無乜影響, ...

多謝你既解答!因為我仔一歲,驗血報告就懷疑佢有地貧,咁又再抽血要驗多次!咁所以我先想問下其實岀世會唔會已經驗左咁囉!

伯爵府

cattz288 發表於 17-3-3 16:22
正常醫院唔會抽BB血驗架喎, 最多係拎臍帶血CHECK有無G6PD

明白

伯爵府

cattz288 發表於 17-3-3 16:21
正常驗血無呢D架, 因為地貧唔係咩特別病, 亦無需注意, 但婚前果D就實包!因為兩公婆如果都有就有機生重型地 ...

地貧隱性都有分兩種,只要父母係唔同種類,就唔怕小朋友有事,否則有四分一機會小朋友一出世便嚴重地貧!產前檢查會驗血

珍珠宮

ilovemytwins 發表於 17-3-3 16:57
多謝你既解答!因為我仔一歲,驗血報告就懷疑佢有地貧,咁又再抽血要驗多次!咁所以我先想問下其實岀世會 ...

無就最好,但就算有,特別係仔,真係無乜影響。我老豆退休先發現自己係 carrier,捐咗幾十年血都無事。唔好咁擔心!

水晶宮

輕度地貧無表徵唔會無啦啦驗,現在好多人驗都係因為結婚想生b,驗到先發現

伯爵府

zitzai 發表於 17-3-3 19:59
無就最好,但就算有,特別係仔,真係無乜影響。我老豆退休先發現自己係 carrier,捐咗幾十年血都無事。唔 ...

我仔驗左血紅素偏低,鐵都低。唔好意思,想問下點解男仔無咩特別擔心既?

男爵府

我係地貧輕症,醫生話1歲後BB做到足夠自己既血才驗,比較準。

子爵府

媽媽懷孕時,政府醫院會幫孕婦驗地貧,如果驗到有隱性都會通知孕婦,然後要爸爸都抽血驗地貧,既然父母都無地貧,點解依加會驚bb有地貧?

珍珠宮

ilovemytwins 發表於 17-3-3 21:01
我仔驗左血紅素偏低,鐵都低。唔好意思,想問下點解男仔無咩特別擔心既?
...

男仔唔會 m。自己唔夠血,仲個個月無減 d。我係 1x 歲一黎 m 就見暈,一驗就肯定係地貧。以前每次 m 都好慘,面青口唇白咁,係生完身體好左先好 d

翡翠宮

回覆樓主:

媽媽大肚時已有檢查可以驗到。

我朋友同佢前夫都有trait 所以大肚時有驗,驗到bb 唔止係帶基因而係有埋地貧,所以最後無要到。

珍珠宮

ilovemytwins 發表於 17-3-3 21:01
...

btw,我個兒科嗰時有解釋病緊都會影響血色素低。我仔住院時都係咁,我全家都諗住有多個中,點知個 detailed report 出來又話唔係

首頁

尾頁

跳至