興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 142526 的帖子

狗狗係我嘅心頭肉, 送畀人只在說夢話, 現實中絕對唔會出現.
代狗狗多謝你咁有愛心.
春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

一直以為, 要拍一齣電影, 首先要有劇本, 然後至因應角色嘅特徵去選角.

近年來, 好多港產片來去都係男星甲與男星乙拍檔. 我就諗, 雖然佢哋紅, 有賣埠市場, 但都要畀啲機會其他男星㗎嘛, 憑咩認為只有佢二人至符合角色呢, 好多男星一樣可以演得好出色㗎.

直至最近, 與一位電影人傾開偈, 我先至知我一直嘅想法係本末倒置.

編劇係收到公司指令, 男星甲與男星乙有檔期, 先至着手為佢哋度身寫劇本, 咁就唔怪得點解多數都係二人合作啦, 一同開鏡一同殺青, 梗係一齊有期啦, 於是下一套又齊齊當主角, 分別只在邊個綠葉加插其中.

雖然二人演技精湛, 雖然所主演嘅電影緊張刺激, 不過睇嚟睇去都係兩張熟悉面孔, 未免過於單調沉悶.

以前嘅電影, 台前幕後盡是星光熠熠百花齊放, 可惜呢啲場面俱往矣!
春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

w對科技資訊特別有興趣, 所以喺多個中外留言版都有佢足跡, 有時興之所致都會開帖做版主, 除咗與人分享心得, 間中亦會為網友解答問題.

最初做得不亦樂乎, 每次見面都滔滔不絕如何幫助人解決疑難, 如何從中得到其他資訊..... 不過近來已冇乜聽佢高談闊論有關嘅事, 點解嘅??

哼! 唔提猶自可, 一提把幾火, 我發覺啲人都唔肯用手用腦, 一味想不勞而獲, 畀晒資料就自己去查啦, 當正我開舖頭, 大佬呀! 你問我, 我都要問人㗎嘛, 答咗一樣又問第二樣, 咁多嘢問就自己打去問啦. 仲有呀, 要我畀資料, 好心就私下傳訊畀我啦, 都留晒啲聯絡方法㗎啦, 仲要喺版面留可否pm我, 喂! 我版面係用嚟留有用嘅資訊, 唔係畀你問我可否pm你㗎, 既然都喺版面留言, 點解唔直接pm我呢, 如果係貪留言可得分, 好心就唔好咁小家啦, 如果純粹因為懶, 連打訊息嘅動作都慳, 就想我將資料報上, 呢啲人我一定唔會理.......... (下刪一千字)

聽佢發緊牢騷嘅同時, 我暗暗咋舌, 好在我從未做過咁嘅行為啫, 如果唔係, 我一定對號入座, 以為佢畀說話我聽.

其實又係嘅, 除非w提出如想要資料, 就請各位喺版面報名, 咁有興趣者就一定要喺版面留, 然後等版主逐一回覆. 否則的話, 如版主有齊聯絡方法, 大可直接與之聯絡, 根本唔需要喺版面要求pm.

將心比心, 有時我偶然路過一啲資訊留言版, 見有好多留言, 以為實有好介紹, 否則都唔會咁多人回應, 入到去一睇...... 呀唓!! 成個版面幾乎被請pm我同埋已pm你呢兩句佔晒, 係人都冇興趣瀏覽落去啦, 平白浪費版主心機.

個人認為, 既然有嘢要問人, 應該私底下親自與當事人聯絡, 寥寥數字請教, 除可顯示誠意, 亦唔會霸佔版面篇幅, 畢竟版主嘅原意係分享, 而唔係被用作溝通平台.

大宅

好濕呀

大宅

第一次聽到麵包機呢個名詞, 抱有懷疑態度, 一部機就可以製作麵包? 得唔得㗎? 我認知嘅麵包製作多數用手搓㗎喎, 咁細部機器點樣搓呀? 係咪要人手搓好至放入機內焗㗎?

由於我之前太多失敗個案, 兼對如何製作麵包與所需材料一概零知識, 所以雖然鍾意食麵包, 都冇諗過買機, 仍然每星期三四次光顧麵包店.

隔咗好耐好耐, 時不時都聽到有人在談論麵包機, 大多對呢部機讚不絕口, 又話自家製夠健康, 又話一早起床被預設已製作完成嘅麵包香吸引...... 講到部機咁好, 令我不得不的起心肝搜尋有關資料.

當喺網上視頻見到麵包機內部操作過程, 如何由一堆粉糰變成出爐麵包, 我先至茅塞頓開, 原來唔駛用人手搓, 只要將所有材料放入, 機器就會自動運作, 咁方便簡單, 即刻嗱嗱聲購入一部.

第一機包成功出爐, 鬼咩, 用隨機附送嘅預拌粉吖嘛, 只要跟足指示, 又點會唔成功喎. 雖然成功, 不過預拌粉嘅成本較貴, 所以又要再一次得起心肝學習製作麵包嘅所需材料, 當所有材料買齊備妥後, 就開始自家製作嘅味道嘞.

麵包機嘅食譜有好多款式, 偏偏我又貪另類, 一時加呢樣一時加嗰樣, 結果反而成日失敗, 一係發到豬頭咁大, 一係縮到豆腐咁細, 唔係太軟就係太硬, 搞佢唔掂. 梗係啦, 人哋設定晒所有材料嘅份量與水份比例, 我就加啲食譜以外嘅材料, 又唔識計算當中含水量多寡, 因而影響成品.

經歷過屢敗屢試屢試都係屢敗嘅情況, 為家人腸胃着想, 最終都乖乖就範, 依足食譜份量, 唔敢再胡亂嘗試. (麵包機如有靈性, 應該會鬆一口氣, 好咯! 主人終於開竅, 自己根本冇創作天份, 咁我以後就唔駛再硬骾九唔搭八嘅材料咯)

其實除開條數, 自家製與外出買嘅價錢相差無幾, 不過勝在新鮮衞生, 所以就算貴些少都值得, 況且又可隨時想食就做, 唔駛再特登落街買.

大宅

習慣早上洗頭, 冬天用熱水, 夏天用凍水.

但係中醫師話女人屬陰, 應該中午十二點陽氣正盛嘅時候洗頭最好, 而且仲要用熱水, 否則會頭痛.

用熱水問題不大, 但係踏正中午至洗得, 冇做嘢就話可以就啫, 但對在職婦女就有一定難度, 甚至可以講得上係冇可能, 唔通每逢洗頭日就請事假回家洗頭咩? 又唔通要等放假日安在家中至可以洗頭?

聽完醫師講, 而家我多數中午洗, 有時難遷就, 未必趕得切, 都盡量喺日落前就洗. 至於熱水方面, 冬天就必然㗎啦, 但係夏天熱死辣辣, 仲用熱水的話, 洗完後抹極都仲濕, 都唔知啲水係來自頭髮定係汗水.

本來可將水調至微熱就得, 弊在個老爺水龍頭要調好耐至達到理想溫度, 而喺調節過程所浪費嘅水, 已夠我洗完有餘, 權衡輕重後, 最終決定用凍水洗頭.

我問醫師, 而家用凍水洗頭冇痛喎, 係咪老咗我就知味道? 醫師但笑不語, 用表情答 : 你知就好啦!

醫師有醫師嘅道理, 不過我始終有啲不以為然, 假如我去游水, 無論泳池定沙灘都係凍水㗎啦, 就算戴住泳帽個頭都會濕, 咁同用凍水洗頭有乜分別?

阿Q地諗完之後, 我就安心用凍水洗頭, 最多中午時段洗, 最多月事來嘅時候至用熱水囉, 咁應該得喇啩.

大宅

我最喜歡鄭伊健兩首歌, 一首係"天煞孤星", 另一首係"直至消失天與地".

無獨有偶, 兩首歌都好傷感, 都涉及生離死別, 每次聽, 心總戚戚然.

趁朋友都聽緊歌, 我就向佢感懷身世一番.....

唉! 其實我都係天殺孤星.

對方連珠砲發向我射來 : 傻㗎咩你講啲咁嘅嘢貪利是咩!

我認真地忍住笑 : 我意思係我生麗質卻氣騰騰所以獨沒朋友陪我看星.... 喎, 你諗咗去邊呀?

朋友聽完嘴扁扁眼反反講咗四字真言 : 畀你吹脹!!

侯爵府

2018復活節勳章

cforchat 發表於 17-3-5 15:16
天氣預告話未來幾日將會潮濕, 所以呢兩日搏晒命將污衣床單被單枕頭套全部交畀洗衣達人(即係洗衣機), 希望佢 ...

我早幾日啱啱夠期洗被套床單,洗完晾乾晒啦。尋日仲洗左兩機衫。第一機半日就干晒。我度仲OK干㗎。未見潮濕。

男爵府

cforchat 發表於 17-3-7 17:54
年前, 雙膝忽然好痛, 尤其是坐低起身嘅時候, 有時痛到伸唔直.

一次喺書局無意中翻開嚴浩嘅一本書, 裡面有 ...

有無啲方法治肩/背/腰痛㗎?

大宅

回覆 立夏 的帖子

本書可能有提及, 不過我冇留意, 因為當時膝痛, 所以只睇針對膝痛嘅療法.

大宅

行經一處樹叢底, 忽然一下無意識嘅撥髮動作, 當手指準備插入髮際時, 耳邊傳來有液體滴在指節上嘅聲音.

第一個念頭以為係停留於樹葉嘅水點或露水被風吹而墜下, 但係轉念一想, 當時冇落雨唔會有水點, 又正烈日當空, 露水一早就蒸發, 何來有嘢滴下呢.

愈諗愈覺唔對路, 將手於頭頂慢慢放下到眼前......

唔望猶自可, 一望嚇死我, 原來係雀仔屎, 即發出厭惡性咦一聲.

如觸電般出盡力將沾上鳥糞嘅手指向外揮出, 藉以揮走污糞. (其實正確做法應該攞出紙巾抹拭, 而唔係向虛空揮出, 但事出太突然, 只想快啲驅走鳥糞, 加上全個過程唔夠五秒, 實在冇時間讓我顧慮此舉會影響環境衞生, 罪過罪過!)

好彩當時諗緊係乜嘅時候停止咗撥髮動作, 你話如果一邊諗一邊以為係水, 繼續撩撥頭髮, 後果不堪設想, 都唔敢想像面對成頭屎嘅局面.

我叫當家幫我睇吓頭髮有冇沾上屎漬, 經佢仔細查看, 又經我用紙巾不停抹擦, 並冇發現任何污穢, 幾經證實終於肯定頭髮冇沾上, 鬆一口氣, 不過返屋企點都會徹底洗淨頭髮才放心.

唔遲唔早行過嗰棵樹下, 成棵樹咁大, 偏偏小鳥要在頭頂處嘅樹上棲息, 又遇着佢便急, 不偏不倚滴落在我指上, 假如我冇撥頭髮, 肯定中到正一正, 又假如雀仔糞稍為多少少, 就唔只滴落一隻手指, 而喺滴落時居然冇飛濺至頭頂其他地方, 全部好高難度.

需知道, 我一直係行緊, 唔係企定定, 當一切在進行中, 時間又剛剛好..... 咁多個偶然加埋, 要幾多份之幾嘅機率, 先至可湊成呢個場口呢?!

禁止訪問

引用:行經一處樹叢底,+忽然一下無意識嘅撥髮動作

大宅

回覆 Tayorbb 的帖子

哈, 唔係講笑, 我真係有諗過㗎, 不過掛住趕返屋企洗頭, 最後不了了之.

大宅

朋友嘅電腦中咗勒索軟件毒, 哈, 睇嚟佢好叠水吓喎.

佢當然唔認啦, 放心喎, 我又唔會問你借, 人少少咪認咗去囉, 佢幾乎要誓神劈願自己兩袖清風, 務求令我相信佢唔係富有至肯罷休, 得得得! 你冇錢, 仲窮到褲穿窿㖭.

問佢會唔會交贖金, 佢話無錢無水交條命咩, 由得被撕票算嘞, 即係要死死氣還原部電腦重新再安裝.

照計呢種病毒, 主要係針對大集團大企業嘅電腦, 為免資料流失而被逼交贖金. 朋友只係一般市民, 點解都會中招呢?

惟一可能, 慌唔係條友成日上四仔鹹網咩, 聽講好多電腦病毒都集中喺鹹網發放, 佢例牌又加以否認.

明嘅明嘅! 個個飲醉酒都話自己冇醉㗎啦!

大宅

買咗豬骨準備煲湯, 汆水後隨意放喺灶旁備用.

期間狗狗多次進出廚房, 大意嘅我完全冇為意佢動機, 只顧喺飯廳與吾兒閒談.

談話間猛一回頭, 見到狗狗踮高後腳, 前腳攀到灶邊, 口已叼咗一塊豬骨, 被我發現後就急急走開, 我即刻追上, 目的係希望能搶回豬骨, 一來肉未熟二來怕佢被骨哽親.

一人一狗喺廳中追逐, 本來吾兒想幫手, 但我怕殃及池魚, 因為狗狗會為咗食物不惜一切, 到時被噬就得不償失, 所以阻止吾兒加入戰團.

平時帶狗狗去街, 每逢見到佢嘴郁郁似食緊街邊垃圾, 只要我以狗帶用少許力抽打佢後背旁, 佢就即刻將垃圾吐出, 萬試萬靈. 今次我照辦煮碗, 又用狗帶抽打, 但無論點打, 佢都係死咬骨頭唔放. 當我打佢時, 明明不斷向我狂吠㗎啦, 咁都仲可以含住骨頭唔跌出嚟, 佢都算好嘢. 而我相信只要我用力抽, 佢受痛之下一定會放口, 但我又唔忍心大力打, 所以只能喝止, 但美食當口, 佢邊度理我吖, 無計可施下, 我向佢大喊 : 你係狗就唔好走!

佢果然冇走到, 咁梗係唔係佢有自知之明啦, 只係我趁佢匿入琴底時, 將幾張櫈加上我堵塞住, 令佢冇處可逃竄.

估唔到將佢逼埋牆依然未能令佢張開口, 我試圖伸手去硬搶, 佢已發出㗅㗅聲, 一副誓死保衞豬骨嘅姿態, 見佢目露凶光, 為免我成為傷殘人士, 只好稍稍退後. 見我冇再咄咄進逼, 佢先至吐出骨頭, 趴喺地上慢慢品嚐.

既然搶骨無望, 我索性蹲喺度望佢食相, 肉就一早食晒, 剩下骨要慢慢咬碎, 見佢有幾次因為哽唔落而吐出嚟, 好想伺機搶, 不過未行動又已被佢放入口, 似乎唔食晒所有就唔肯罷休.

唉, 最衰都係自己疏忽, 點解咁粗心將豬骨放喺佢觸手能及嘅邊沿呢, 好在啲肉係咁意都烚過吓, 而佢所叼嘅骨又唔係三尖八角, 否則插穿腸胃都有之. 鬼咩!邊估到佢居然光天化日我棟喺度之下都夠膽行事至得㗎, 下次真係要好小心, 不然一個不留神又畀佢有機可乘.

見佢食完晒嘴舔舔, 仲未捨得離開案發現場, 我已經逼不及待攞濕紙巾抺拭地下, 以免有肉汁留下被佢踩到. 當抹到佢處叫佢借一借, 佢又㗅, 跟住一個唔該連張紙巾都食埋落肚, 仲好似好好味咁款, 畀佢激奀!

好! 唔抺地, 咁抹手腳啦, 怕佢剛才趴下時沾到肉汁, 到時又跳上床印來印去, 真係唔得死. 已經好溫柔同佢講要抺手手, 佢仲係以防護者自居, 唔只㗅, 仲向我齜牙咧齒, 樣子兇狠如臨大敵. 作死呀! 我係你敵人咩? 我係你米飯班主喎, 食骨頭食懵你呀?

平日乖巧可愛聰明, 令我視之為心頭肉嘅狗狗, 呢刻變為心頭刺, 令我恨不得將之拔除, 枉我咁愛錫佢, 有乜食都與佢分享, 居然視老娘為死敵, 簡直養唔熟!

隔咗無耐, 佢自行走入浴缸嘔, 嘔出一啲碎骨. 係咪衰呢, 明知自己年紀大難消化就唔好食骨頭啦, 好哋哋等煲熟至餵你食肉咪好囉, 阻止你仲想咬我㖭, 係要攞苦嚟辛.

幸好嘔咗一次就冇再嘔.

為咗表示我嬲, 我望都唔望佢, 平時大家四目交投, 佢總會走過來與我痴纏一番, 跟住就會得到零食. 可能佢亦知自己衰咗, 而我又有殺氣, 所以都唔敢過嚟, 只係無厘神氣俯伏喺地, 眼睛跟住我身影轉.

不過一到開飯, 佢又習慣性地走嚟我身邊, 我同佢講你仲好意思過嚟唔駛旨意我餵你. 佢並無氣餒, 繼續望住我...... 準備放入口嘅豬骨.

唉, 真係前世, 呢頭話唔餵, 嗰頭就一啖又一啖放入佢口, 唔駛一頓飯時間, 主僕關係就和好如初.

毫無疑問, 佢係主子, 我係狗奴才啦.

大宅

朋友輕撫臉龐對鏡自憐唉聲嘆氣喃喃自語 : 唉! 又多咗幾粒雀斑嘞, 點算好呀?

我口衰衰道 : 你肯定係雀斑而唔係壽斑?..... 朋友叫我去死!

有番咁上下年紀, 皮膚自然較差㗎啦, 有斑有乜咁出奇啫, 唔係屍斑咪得囉.

佢心思思想去做激光袪斑, 問我識唔識人做過, 效果好唔好.

曾經有個舊同事做過, 佢講嘅時候, 啱啱至做完, 問佢痛唔痛, 佢話有少許, 見佢塊面有啲泛紅, 依然仲有斑, 佢話係正常, 因要做幾次, 最初唔可以曬太陽, 出街要撐傘又要戴墨鏡, 都幾唔方便, 不過為咗靚冇辦法. 至於效果點我就唔知, 因為嗰次之後佢就調咗去國內, 大家冇再見面.

見朋友猶豫不決, 要靚又怕痛又驚效果唔理想, 我就贈佢幾句 : 其實有少少斑都幾可愛吖, 你睇吓舒淇鄭秀文小甜甜, 佢哋面上都有斑啦, 咪一樣咁靚.

佢問係邊個小甜甜, 我話梗係卡通嗰個啦, 我淨係識呢個啫嘛..... 哈! 又被嘴藐藐.

大宅

夏天為大地帶來雨水, 亦為家裡帶來口水......

每逢打風落雨行雷閃電, 假如任由狗狗在屋中亂鑽亂竄, 佢一定會發狂又咬又抓物件, 藉以發洩內心惶恐不安. 一旦有人陪佢困喺一個空間內, 佢先至安定下來乖乖趴喺地上, 但就會不斷喘氣.

喺佢張口伸脷喘氣嘅同時, 會流到成地口水, 試過用成包紙巾都唔夠, 口水不斷係咁滴, 滴完又抹抺完再滴, 誇張程度多過美食當前時所流嘅口水幾倍有多, 總之一日唔停雨, 一日口水源源不絕.

若然呢個世界除咗燕窩矜貴, 狗窩同樣價值不菲的話, 憑藉採集佢嘅口水高價發售, 我應該一早發咗達.

到時一使晒啲錢, 我又向天求雨, 令銀紙滾滾來..... 哈, 諗起都開心@發夢中.

大宅

昨日暴雨滂沱, 慶幸自己唔駛出門, 否則勢必變落湯雞, 由頭濕到腳.

遠嘅唔講, 就講住所樓下街道, 一大早已經水浸, 四面環海嘅情況下, 根本冇可能跨得過, 點都要涉水而行, 一出門就濕咗下半身, 橫風横雨, 有傘猶如冇傘, 路途中又濕埋上半身, 返到公司啱啱好全身濕晒, 可以扭出水.

點解會咁清楚, 因為係當家親身經歷. 佢出門嘅時候先至啱啱落雨, 只係早期都搞成咁, 可想而知再稍後出門嘅人更加狼狽.

從新聞片段所見, 好多街道變成澤國, 人們要捲起褲腳才能勉強前行, 造成諸多不便. 亦有唔少車輛陷在水中央動彈不得, 有啲巴士下層甚至水浸, 真係好誇張.

好多年前一次打風落雨, 停泊喺停車場嘅座駕就係因地面水浸而入晒水, 水深足有三寸, 幾經辛苦至去除車廂內嘅積水. 經此一浸後, 車內好多物件已嚴重損毀, 而零件亦陸續出現毛病.

所以每次持久嘅暴雨, 除咗為市民帶來不便, 亦肯定為被水浸過嘅車輛產生好多後遺症, 費事失時不特只, 仲要大洒金錢維修, 真倒霉!

除咗無奈地自我安慰當破財擋災之外, 可以做嘅就只有無語問蒼天.

大宅

路上見到一男一女十指緊扣, 女嘅手握一束鮮花一臉幸福, 男嘅有美在懷一臉滿足.

睇住佢哋走遠, 我不禁諗, 唉, 又一個男生為博紅顏一笑而大破慳囊, 唔知駛唔駛要節衣縮食呢.

請莫怪我市儈, 我總認為男生送花畀女生, 十個有七個未必自願, 只因為要討女方歡心而已, 假如有得揀, 我諗佢哋寧可將錢去大擦一餐, 都唔情願買花, 尤其是大時大節, 花價高昂嘅日子更甚.

奈何節日送花已成不明文規定, 除非嫌命長, 否則亦要乖乖從俗.

當然, 偶一為之收/送吓花未嘗唔係一種情趣嘅, 不過只限於男生自動自覺情況下囉, 要女方明示暗示先至識做, 即係非自願啦, 咁收到都唔馨香.

我覺得女生之所以鍾意收花, 十之八九皆因虛榮心使然, 喜孜孜捧住束花, 不僅引來同性羨慕, 亦可引來異性注目, 將所有人嘅焦點都集中喺自己身上, 完全滿足到惹來艷羨目光嘅欲望.

在我嚟講, 一枝花或一束花都收過, 收花當兒會皺眉頭, 唔係嫌啲花唔靚, 相反仲好靚㖭, 就係見咁靚, 知道價錢唔會平, 所以感到肉赤. 心諗, 與其送啲只係擺得十日八日嘅花畀我, 不如實際啲請我食碗豆腐花仲好啦, 一來鍾意食, 二來可以滿足口腹之慾嘛.

鮮花, 淨係香香公主先至鍾意食啫嘛, 對我嚟講就只係得過靚字, 毫無實際用途.

就係因為對花冇興趣, 所以當收到花, 一枝還好, 容易收藏, 即刻將之收入包包內. 一束就頭痕, 收又藏唔落, 攞喺手遊街又感到尷尬, 只能央求送花者先放於車廂內, 待送我歸家時至交還我.

哈, 我咁不識抬舉又不懂情趣, 仲邊有人會再送花吖, 所以收花嘅次數寥寥無幾.

咁咪好囉, 對方唔駛破費, 我又唔駛閉翳, 大家都唔駛煩.

(致 : 鍾意收花嘅姊妹, 喜歡送花嘅兄弟,

以上只係我自己嘅觀感, 如有冒犯或多有得罪, 請見諒!)

大宅

逢係首次嘗試炮製嘅菜式, 吾兒未食已經知道唔會差得去邊, 但係第二次再煮的話, 通常都唔及第一次.

根據吾兒嘅見解, 因為第一次樣樣會跟足, 所以成功率較高. 而因為恃住已成功過, 第二次就唔會太認真, 求求其其斷估就算, 咁隨意之下, 想超越或保持第一次嘅水準梗係冇咁易啦.

哈, 知我者莫若吾兒, 完全瞭解為娘嘅行事作風, 直頭畀佢講中晒.

其實並唔係有心唔認真, 只係不自量力, 想加啲呢樣減啲嗰樣, 點知衰咗.

自問唔係烹飪天才, 都係要慢慢浸淫廚藝至得, 未行得穩就想飛, 畀我成功的話, 仲成世界嘅!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊