興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

一到入冬,天氣乾燥,每次沖涼都要搽潤膚膏,否則會感到全身皮膚抆抆緊。

但係呢,對手唔夠柔軟亦唔夠長,恁地扭盡六壬,依然冇辦法搽到背部中間位置,頂到盡只能觸及後頸以下及腰部以上,其餘部份只得任由佢繼續乾燥。

於是,搽唔到嘅地方,間中就會痕癢,本身已經掂唔到,加上著住厚厚衣服,令動作更加僵硬,好多時要請當家代勞。

每當佢幫我抓癢時,總會出現以下聲音 :

上啲。。。。落啲。。。。左啲。。。。右啲。。。。低啲啲。。。。高多少少。。。。係呢度嘞。。。。 出啲力啦。。。。係嘞係嘞。。。。啊!!!!。。。。 喔!!!!。。。。好舒服呀!!!!。。。。

人哋唔知,仲以為做緊兒童不宜嘅事情。 但其實,我全程係隔住衣服被抓癢,完全冇肌膚之親。

雖然當家樂意效勞,但係搵人幫手,不如親自出手,始終只有自己最清楚痕癢位置。

曾經用過好多物件搔癢,例如長間尺,用硬紙捲成長條狀等等,但係效果總係唔太好,一係被間尺嘅硬角弄損,一係因紙卷唔夠硬而搔幾下就軟而無力,未搔着癢處已經變形,搞到半天吊。

忽然醒起呢個世界有一樣物件叫"不求人",(呢個發明家真係天才!)嗱嗱臨走去買咗兩枝,一枝自用,一枝畀當家,因為見佢有時身痕起上嚟又唔想搵人幫,索性倚喺牆邊或門角磨擦背脊。

佢咁嘅動作,同我拚命伸手企圖去背後搔癢時一樣咁猥瑣,有咗枝"不求人",以後搔癢咪可以優雅啲囉,亦唔駛再發出咿咿哦哦引人遐想,我自己聽到都打冷震嘅聲音。

春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

當劉青雲喺台上向太太致謝,台下嘅郭藹明哭成淚人。

當林海峰喺台上向太太致謝,台下嘅彭羚哭成淚人。

當張震喺台上向太太致謝,台下嘅蔡少芬哭成淚人。

當許志安喺台上向太太致謝,台下嘅鄭秀文哭成淚人。

當王浩信喺台上向太太致謝,台下嘅陳自瑤表現冷淡,置若罔聞。

明明兩夫妻,應該榮辱與共,丈夫得獎,理應喜不自勝喜極而泣,好有一種苦盡甘來嘅喜悅,然而佢竟出奇地鎮定,連為他人高興嘅戲都費事交,可想而知二人關係有幾惡劣。

聽到王先生致謝時,何以會冷眼旁觀?我嘗試代入佢嗰刻心情 : 虛偽得你吖!慳啲啦!扮晒嘢!。。。。

多謝嘅原因唔係因為喺背後支持,而只係照顧個女好好,呢啲算係咩多謝呢?不如多謝埋屋企個工人姐姐將家務做得好好吖笨,連老婆/太太兩個字都唔嗌出口,難怪對住你木無表情啦。

二人已去到貎合神離階段,睇嚟婚姻已名存實亡,之所以未離,相信係奉公司之命,以免破壞男方形象。

唉,真係難為二人,一個明明爛滾爛玩卻要扮顧家男,一個就要為大局着想死忍爛忍,希望有關人士畀佢哋快啲脫苦海,還雙方可以呼吸自由嘅空氣啦。

春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

疫情持續咗已經一年,期間個案斷斷續續,時而高時而低,最受害就係為口奔馳嘅星斗市民。

政府看似努力實施多項防疫措施,可惜每次總係眼高手低,予人感覺實際上根本束手無策不知所措。 好多時未深思熟慮就推行某啲決定,大張旗鼓宣佈後,往往引來有關人士猛烈抨擊批評抗議,於是又急急剎停計劃,好似玩泥沙般兒戲,讓人無所適從,貫徹一直以來頭痛醫頭腳痛醫腳見一步行一步,朝令夕改雜亂無章本末倒置嘅作風,完全冇一個明確方向點樣解決問題。

被如此表現出色不吃人間煙火嘅班子管治,身為蟻民只有自求多福了。

大宅

係咪男人到咗某一年紀,就會一係坐唔定,坐定定時就大部份時間喺度打瞌睡?

印象中,當家後生時,總係好多搞作,一切關於電子嘢佢都搞一大餐,尤其是一啲壞咗嘅產品,可以由朝到黑不眠不休廢寢忘餐幫之做手術。 佢話老竇教落,乜都要拆開嚟研究,睇吓可唔可以救得返,一來當學嘢二來有可能修得好就可以慳錢唔駛買新。

無疑,佢好學嘅精神係值得表揚,不過有時就破壞我送舊迎新嘅計劃,原以為可以換過個,點知被佢一個唔覺意就修好,迎新無望,多謝晒。

家陣佢依然有呢個習慣,不過唔知係品質差咗定係佢技術退步咗,十之七八都整唔返,搞到佢無癮之至,加上而家啲嘢比較便宜,好多時費事嘥時間,索性扔掉換新算數。

少咗細藝多咗時間,未有疫情時,每逢放假,佢總要落街逛,就算落雨都照出。 見佢咁癲,有時會話佢係咪籮柚有蟻咬非出不可,佢先至不情不願稍為收斂一次半次。

而家好啦,邊度都唔駛/冇得去,佢只好死死氣全天候攤喺梳化睇戲。

可是呢,電視有電視開住,佢就有佢喺度釣魚。 恁地已經叫佢睏就去瞓吓,佢死口唔認自己打瞌睡,言猶在耳,轉吓頭又繼續釣魚。

每當我見到,都會偷偷熄咗電視,未幾佢又開著,然後冇耐又見佢閤上眼皮。。。。。畀佢吹脹。

當我多次大發雷霆佢咁做等如浪費緊電費,佢就轉喺電腦平板睇,聲稱只耗少量電。 佢嘅意思,即係就算睇住嚟瞓都唔會點嘥電。

我梗係唔認同佢啦,睇就專注睇,瞓就專心瞓,點解要開住機嚟瞓呢?所以我見到一樣會按熄佢部機,而好多時,熄咗機好耐佢都唔覺,證明根本已入睡,唔明佢次次為何要話自己冇瞓。我窒佢 : 你而家就好似嗰啲飲醉酒嘅人話自己冇醉,其實瞓咪瞓囉,死撐嚟做乜呢?

難道佢覺得睇戲時打瞌睡好冇面?發神經!次次畀人話仲冇面啦係話?有時真係唔知佢點諗。

大宅

雖然換咗部大雪櫃,但依然唔夠空間擺嘢,總係搞到內裡食材逼逼狹狹,於是就想買多一部。

當家反應激烈 :冇人屋企會放兩部雪櫃㗎,新買呢部已經比舊嗰部大好多,咁都唔夠用?早知係咁,就唔好扔咗部舊㗎啦。

佢嘅意思明顯不過,即係反對我買。

首先,反對歸反對,但佢用一個咁低級嘅藉口,叫我點認同呢? 打死我都唔會信,真係冇一個屋企會有多過一部雪櫃囉。

其次,新嗰部係大咗,但照比例計算,只係大多咗一層啫嘛,一層對我嚟講,根本幫助唔係好大,(唉,人嘅欲望真係無窮無盡,細有細裝,大有大裝,永遠覺得始終差啲啲。)

第三,舊嗰部已經壞咗,只係臨尾迴光反照,遲早一樣打柴,咪又要買過部。 況且,嗰部唔係細,到時間屋就真係容納唔到兩部大雪櫃嘞。

我只係想買一部細細哋,可以多個空間畀我走盞,唔駛每次打開雪櫃,見到逼爆嘅場面覺得頭痛啫。

通常我堅定嘅嘢,除非自己諗過度過後而改變主意,否則好少受人動搖,不過都姑且上網搜尋吓多唔多人嘅屋企有兩部雪櫃。

唔駛問阿貴,結果梗係好多啦,於是我又發揮一貫寸寸貢本色,潤當家一番 : 你話屋企冇人會有兩部雪櫃呀可?唔該你上網查一查,結果一定令你大開眼界。

佢死撐 : 我係話一般家庭冇,有錢人家屋企大梗係唔出奇啦。

我繼續進逼 : 我唔信所有有兩部雪櫃嘅都係住大屋嘅有錢人家囉,普通屋企大把人有,視乎有冇需要啫,你唔好再兜嘞,兜極都難以自圓其說。

所以呢,我反對佢嘅反對,一於買多一部。

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都想要部再大D雪櫃.

大宅

回覆 sukkiu 的帖子

如果空間與經濟都許可,就行動吧!

大宅

由幾時開始,每當有人辭職唔撈,就要請吃散水餅㗎呢?

每年到咗3月最後一日,總喺街上見到好些人提住餅店包裝盒,我第一直覺就諗係散水餅。因為好多公司以3月為一個年度終結,打工仔出埋雙糧花紅就撤,通常離職轉工大執位都喺呢段時間。

我人生中第一份工,離職嘅時候,都有請食餅。 當年應該未時興散水餅,之所以請同事,係受母親叮囑,佢話一直以嚟同事都對我好好,應該要有啲表示,最佳選擇就係西餅。

另外一份又係聽母親吩咐,喺最尾一日買咗幾盒西餅,可是我覺得佢哋好似唔多受落,並冇我預期般熱情,搞到我有啲冇癮。

後來,雖然陸續做過好幾份工,但離職時,已經冇再買過散水餅。

其實我根本就係一個唔鍾意跟傳統嘅人,好多事都率性而為,從未理會世俗眼光,只要唔係傷天害理,全都隨心而行,懶理他人背後說三道四,反正我又聽唔到。

莫講話自掏腰包請吃散水餅免問,就算人哋客氣地反請我轉頭,我一樣唔畀面,口中千多萬謝,頭手卻搖不停,我最怕呢啲場面。

我遺傳唔到父母親識做人懂大體嘅因子,所以應該得罪咗好多人,亦引來不少話柄,不過冇所謂啦,既然離得職都預咗日後不相見,又何需拘泥於是否留下好印象。

相比起不成文習俗,我更推崇輕輕的走,不帶走一片雲彩。

大宅

有時喺街上見到啲可愛狗狗,我會忍唔住面露憐愛駐足觀看,曾幾何時,我都係有狗人士。

當家好幾次游說我再養一隻,搞到我都有啲心思思,不過諗幾諗,最終都係理性獲勝。

狗狗在生時,我曾經暗地裡擔心,當佢年老有病痛,都唔知點算好。

花錢睇醫生唔係問題,最大隱憂係唔知點餵佢食藥,尤其是如果藥味濃烈,就算混入佢鍾意嘅食物內,以為佢一定狼吞虎嚥唔覺意食埋落肚,點知你精佢都唔笨,總係有本事食晒其他,剩低粒藥孤伶伶留喺飯兜內,真係唔知佢點做到。

若然有傷口要處理就更閉翳,佢一定唔會畀你埋到身,想檢查傷口根本無從入手。

試問佢咁鬼"啷禮",萬一有病點醫呢?我又應該點照顧佢呢?。。。。

慶幸最後冇萬一,傷心同時亦鬆一口氣,雙方都得到解脫,佢係肉體,我係精神。

假如,有一種狗狗自出娘胎後,每日只係吃喝玩樂,唔會老病死,我非常樂意再成為狗奴才。

珍珠宮

我家養一隻貓,是我女要養.快5個月大,但我已擔心佢老病,點算?

大宅

2021勳章

sukkiu 發表於 21-2-13 21:53
我都想要部再大D雪櫃.
我最近換左部Electrolux蒸氣洗衣機,想用佢個蒸氣功能,99好反對,佢話舊洗衣機用到點解要換機
但我都係照換,有蒸氣功能洗被洗公仔方便好多,最重要係覺得有需要就換,從來唔會咁多藉口去唔換

大宅

而家至5個月大,你又過早擔心嘅,起碼仲有十幾年對住佢。
不過又咁講,十幾年眨吓眼就過,所以你都要好好珍惜同佢相處嘅每一日。

大宅

回覆 eeswong 的帖子

老人家一向有唔浪費嘅諗法,事實上,未壞就換又的確有啲嘥嘅。。。。。(咳~咳~原來我都係老人家)
但係,而家你至係用家嘛,只有你自己最清楚對洗衣機嘅要求,所以我撐你!

大宅

自從冇返工之後, 呢幾年都冇買過衫, 慳好多.

不過我買嘅衫普遍唔係太貴, 平均都係幾十蚊, 後期發現喺一啲出口店買仲平, 圍起上嚟幾蚊一件, 視乎有冇心機慢慢摷, 有時一次過搵到好幾件, 埋單都係三五十蚊, 返到屋企畀當家睇, 再講埋價錢, 佢都話癡線.

雖然價錢便宜, 但每次買買埋埋, 其實幾佔地方. 直到呢一刻, 仲有一大堆著都未著過.鬼咩, 平時落街多數去街市, 隨手求其穿起件衫就出門, 唔似得返工時會刻意襯. 話晒要見人, 點都會較為講究配搭得宜.

但係而家好日唔出去, 出都係幾日一次, 變相著嚟著去都係同一套. 咁樣一年落嚟, 根本冇機會著新衫, 即係而家仲未著過嘅衫, 十年之後應該都見唔到天日.

當家與吾兒買衫係貴精不貴多, 二人衫褲鞋襪加埋寥寥無幾. 我就鍾意數量多, 貪日日唔同衫, 對品質反而冇要求.

衣少免惆悵, 同佢哋對比之下, 我先至體會到兩袖清風嘅好處. 雖然嚟嚟去去嗰幾件有啲沉悶, 但起碼唔駛好似我咁, 每次打開衣櫃, 見到衫裙傾瀉嘅場面就眉頭皺.

大宅

我今天掉左10幾年既中學野,放下了,忘記過去。

大宅

回覆 wing0 的帖子

掉咗嘅係物件,當中嘅記憶,若然值得回味就放喺心上,並唔需要忘記。

大宅

因接種疫苗而死亡事件連日裡偶而發生,搞到原本興緻勃勃預約前往打針嘅人群陸續縮沙,浪費晒資源配額。

我覺得事件純屬個別例子,畢竟接種嘅人多,發生嘅只係小數,好可能死者本身對疫苗敏感,但係自己又唔知,幾樣加埋就出現不幸事故。

如果係自身內在問題而對疫苗排斥,甚至導致死亡,只可以話係不幸。可惜有啲人因而對疫苗嘅成效抱懷疑態度,尤其是第一時間衝喺前面,跟住縮到唔見影嗰班,佢哋咁樣對疫苗,實在太唔公平嘞。

我唔知接種前,負責嘅人員會唔會向接種者查問一啲健康狀況,例如有冇對藥物敏感,有冇咩病史等等,始終疫苗係初研發,未算得上穩定成熟,當局更加應該小心謹慎,事先編定一套接種指引,等大家有多啲資訊,若然唔肯定對接種者有冇影響,寧願暫時擱置好過來者不拒。

要知道,醫者有專業知識,佢哋先至最清楚風險指數有幾高,話晒涉及人命,草率而急就章推行,市民大眾根本唔知自己體質受唔受得,一聽到疫苗到,政府話打得就唔理三七廿一紛紛響應。

唔知高層們喺夜闌人靜時,有否一丁點感到愧於市民對佢哋嘅信任呢?

珍珠宮

其實覺得最好用醫健通,睇下接種者的病歷,有咩病,再評估過是否合適接種.根本有好多長者以為打左疫苗可以返大陸.先去打.

大陸起初都不讓60歲以上接種,當然大陸打的國藥,而澳門也跟大陸做法,到接種一段時間,可以講有些數據參考,才開放給60以上去接種.

而香港雖然在中國城市計係重災區,但比外國數字都算幾好,實在不用心急幫長者打.

大宅

英䧳所見略同

大宅

親戚兩公婆以前中港兩邊住,所以疫苗一出,就急不及待雙雙去接種,以為打咗就可以返大陸,可惜暫時仲未能成事。

另有親戚雖然喺大陸都有住家,而家退休,本應諗住大半時間會喺內地,點知人算不如天算,疫情持續令佢動彈不得,不過就算開放,佢亦未必可成行,因為直到目前,佢依然唔敢接種。

問一啲住喺國內嘅朋友,接種咗疫苗未,佢哋話根本冇聽過有疫苗呢樣嘢,令我始料不及。 原以為國家成功研發,第一時間一定益自己國民,全國上下應該接種得七七八八,然後先至輪到我哋,估唔到居然係我哋優先。

而優先之中嘅優先,係上咗年紀嘅老人家,其實計我話,佢哋反而唔駛優先,尤其是長期住喺安老院舍嘅一群,平日好少甚至唔會出外,感染機會唔大,可以話喺溫室中生活。相反,工作人員與探望長者嘅人士就應該列入優先,因為佢哋行出行入,傳播風險大好多。所以我有理由相信,喺安老院中招嘅長者,大部份都係經外來者傳入,實在無妄之災。

政府不斷將接種組別範圍擴大,希望市民踴躍參予,即管睇吓佢哋幾時才能完成任務。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊