懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我用過30 天祖祖媽上門煮月子餐。第一個ee 煮野好咸,同佢講左要清, 但都係好咸。 仲攞左對污糟拖鞋係我屋企,佢黎個時用。同埋佢煮餸落雞汁做了十零二十天,她無聲無息地走了⋯ 她公司安排新 ee 比我, 但我發現啲餸係佳寶買, 我好反感
因為本身都唔會去佳寶買

因當時無工人, 夜晚食晒個陣。要自己洗煲洗好多碗同好多碟,因為ee 煮好晒,佢黎之前要洗好比佢煮

所以, 有工人先會再考慮請
而家有第二胎都係叫上門月子餐,唔洗洗又唔洗攪到廚房

洋房

回覆 miacloud 的帖子

祖祖媽係只上門煮,佢唔會走前洗返晒啲爐具?請問你而家係訂邊間上門月子餐?

複式洋房

jiglo 發表於 20-5-24 07:26

祖祖媽係只上門煮,佢唔會走前洗返晒啲爐具?請問你而家係訂邊間上門月子餐?

佢會洗晒佢用過既鑊產,但其實所有煲同碟碗都用嚟裝晒野(午餐下午茶晚餐飯)。自己要洗好多野,除非你先生或者工人夜晚幫你洗返晒(emoji)
我仲搵緊呀!
我唔係打手黎架

大宅

本來係祖祖媽同盈悅坊之間揀,始終疫情未完唔想有外人上嚟屋企煮,最後揀咗盈悅坊即食餐!聽你咁講真係好彩無揀佢。

洋房

回覆 MOON1029 的帖子

盈月坊啲野食新鮮,好食嗎?你訂輕食版定普通版?

洋房

哦~咁又係,佢一次過煮晒3餐。所以我都諗緊要唔要轉請陪月,最多都係叫佢上黎要換衫同帶咗罩。

大宅

回覆 jiglo 的帖子

我未食,無試餐。因為擔心要開刀臨急臨忙訂的!我訂輕盈餐28日!不過之前都有留意開,所以就咁訂左!同埋佢訂20天以上嘅餐有送中醫睇你啱食乜先寫餐單。我今日去見中醫呀!

洋房

我訂左普通,可能同亞媽2個一齊食,返娘家佢照顧我。我今日去見鄭雄醫師,你係咪睇尼個?佢會唔會要你食中藥?

大宅

我係見美孚的李趣瑩醫師,我唔使食中藥呀!佢講解左一下會建議嘅餐單我大概頭10日食會清淡啲蒸肉餅之類,因為我本身較為燥熱,佢話到時會以健脾補氣血為主幫我安排湯水!同埋之後會有兩次電話問診我覺得都OK呀!

洋房

我都開始咗食,啲餐都清淡幾好。但尼2日開始有口乾,熱氣~話咗比盈悅坊聽話會同醫師反映。不過我係2次面診,無電診。

大宅

你生左啦?恭喜曬我仲未開始食,因為未生!
今日佢都比我睇左睇送菜,我覺得OK!應該要月底BB先出示

首頁

尾頁

跳至