懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

多謝廣華東九婦產科全體仝人:

我於12周在私家醫生處發現自己有糖尿、尿蛋白、高血壓,私家醫生立即寫紙給我到廣華跟進。初到廣華產檢時,Dr. Irene LY Cho己安排我到入院做飲糖水檢查。

住院13天,一次過發現自己一大堆毛病,幸得顧問醫生梁永昌,高級醫生劉偉霖,莫醫生、麥思敏醫生、陳嫈紫醫生、陳潔霜醫生,仲有一個朦面沒名牌的男醫生(估計是盧子健醫生)…他們的專業意見(還有內科、糖尿科、眼科醫生的檢查、營養師),協助小妹渡過難關。仲有一班和藹可親的護士、護士長及經理,包括連桂玲、麗珊…,少不了一班敬業樂業的助理,包括大姐明…。(如果人名有錯漏,請勿見怪,因為我是憑記憶而已,我又看不清楚有些醫生及醫護人員的名牌)

沒有你們,這些日子會好難過呢! 廣華的確是生仔的好地方。

想深一層,BMI過30的我,根本是不宜懷孕的…對自己及寶寶的健康不好。

特別鳴謝我的私家婦產科醫生馮秀英,中醫師遲興毅教授,謝謝您們寶貴及中肯的意見。

[ 本文章最後由 sillyhp 於 08-12-29 08:29 編輯 ]

等待驗證會員

在住院以前,生仔對我來說,只是紙上談兵。胎動、陣痛、宮縮、穿羊水,只是一個現象而已,在住院13天期間,看過數十個孕婦的陣痛,原來可以令人痛得真的死去活來,但果真佩服不少自然分娩的孕婦在朝早生產,下午已可以活動自如,落地餵奶…阿媽認真勁!

在這些期間,我看到廣華醫護人員對孕婦的關愛,大大減輕了她們在生產時的痛苦。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你好似好hard sell wor, 同其他mama的意見好像不太一致..... 你是被投訴醫護人員家屬?連所有醫生d全名都一字不漏.....勁!

等待驗證會員

為什麼我覺得廣華好﹖

因為其中一天我鄰床的太太出現早產跡象,只得30周,BB一出世相信要住在深切治療箱,由於廣華只得6個這樣的BB床位,當時又額滿。

據該太太說,廣華只好安排她到"同區"(我無法理解)的瑪嘉烈分娩,剛巧那天是星期天晚上,瑪嘉烈的笑氣不充足,整個生產過程,只能吸兩啖笑氣而已,生產完畢後,縫合傷口也是在沒有笑氣的情況下進行,痛得她死去活來。

她說,環境是廣華好,由於瑪嘉烈額滿,更出現孕婦要睡帆布床的情況,此外,醫護人員也是廣華好,對病人的照顧夠充足。

[ 本文章最後由 sillyhp 於 08-12-25 00:10 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

但好多人都話廣華好架喎

原文章由 leung-baby 於 08-12-24 22:04 發表
你好似好hard sell wor, 同其他mama的意見好像不太一致..... 你是被投訴醫護人員家屬?連所有醫生d全名都一字不漏.....勁!

等待驗證會員

當你住了13天,每天早早上及下午都會見他們一次的時候,什麼也記得,其實我還擔心寫錯他們的名字。早上有兩至三個醫生專門睇你一次,再有一大班醫生在顧問醫生帶領下再睇你一次,而下午亦會有兩個醫生巡房。

護士要每四個小時替我量血壓、聽胎心跳…又要安排我每日七次拮手指。當你看到早上七時巡房的醫生,晚上十二時仲見到佢。有些護士要踩早及通宵更,在下午三時下班,十一時又上班。我看得出他們的辛勞。

或許,我不是入醫院生產,心情較輕鬆,而我看到的是南九病房的情況而已,所看到可能的與別人不一樣。事實上,當然其中有態度稍差的醫護人員,幸好都是與我擦肩而過。

無論如何,我是衷心向他們致謝的。我今午十二時才出院,回到家中便立即到BABY KINGDOM寫出我的感覺。

原文章由 leung-baby 於 08-12-24 22:04 發表

複式洋房

我都係廣華生架, 我都覺得好好,
環境好-我住個間係五人房, 每張床嘅活動空間都好大, 就算放埋張BB床係旁邊, 都好鬆動, 仲大過我大姑奶係法國生個床位, 我重要訓窗口位, 好正, 所以雖然我係順產,但我都住夠4日至出院.
護士好 - 個個護士都好有心機教我喂人奶, 個個行過都會問下我喂唔喂到, O唔OK...., 有位護士座係我旁邊教我喂, 足足坐咗一粒鐘, 佢好有耐性咁教我好多方法, 真係好多謝佢, 只可惜我唔知佢個名.
產檢時,我都有見過陳潔霜醫生,佢的確能夠比我一份安心,可靠嘅感覺.對於第一任媽咪嚟講, 呢份感覺真係好緊張.

複式洋房

雖然我冇SILLY嘅經歷咁深, 我只係用咗兩個幾鐘就生咗, 但我都覺得廣華真係一個生產嘅好地方.

複式洋房

當唔能夠當面同對方講多謝嘅時後, 係公開嘅地方向佢哋致以感謝, 就當係對佢哋嘅一啲認同及心意.

等待驗證會員

我上星期六有少少作少產,自己情不自禁,眼淚不停流 ,姑娘(鍾意十字繡的那位,對不起,忘了妳的名字)在旁加以安慰,一路俾我聽胎心跳,話bb正常,聽到我喊收聲才收手。之後,當日成日走到我床邊開解我。

陳潔霜醫生真的很勁,講野夠權威,很容易令人信服。看得我最多的劉偉霖醫生,對著抗拒打針、吃藥的我不厭其煩陳述利害,讓我更坦然地接受治療。麥思敏醫生及陳嫈紫醫生耐心解答我的提問。梁永昌顧問醫生細心周密、平衡各項利害,為我提供最讓我放心的治療方案。仲有一個朦面沒名牌的男醫生仲有一個朦面沒名牌的男醫生(估計是盧子健醫生),非常照顧病人的心理感受。

總而言之,多謝你們。

我是住六人房的,亦是靠窗邊的,望著何文田,每天看著太陽從京士柏山升起,若果我不是病人,認真非常詩意。

原文章由 Hilvin@630 於 08-12-24 23:35 發表
我都係廣華生架, 我都覺得好好,
環境好-我住個間係五人房, 每張床嘅活動空間都好大, 就算放埋張BB床係旁邊, 都好鬆動, 仲大過我大姑奶係法國生個床位, 我重要訓窗口位, 好正, 所以雖然我係順產,但我都住夠4日至出院 ...

[ 本文章最後由 sillyhp 於 08-12-25 10:34 編輯 ]

大宅

我都係係廣華產檢, 不過我未感受到醫護人員的好, 因為每次覆診都好多人, 見醫生得幾分鐘, 好多問題佢地都唔會好詳細答我, 好似見你冇咩事想早早趕你出門口睇下一個咁, 係產檢這方面我覺得醫生真係好求其, 希望到我生果時唔會係咁啦

大宅

我都喺廣華做咗第一次產檢,
覺得幾好喎,姑娘好友善,
醫生仲俾我入助產士小組,啲助產士都好好人!
廣華婦產科不嬲都出名好架,
我有幾個朋友都喺呢度生,話好好!
所以如無意外我都將會於廣華生...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我上個月都廣華生左了, 姑娘真係好好人

大宅

咁其實係咪跟助產士小組先會好d架/?
因為我係跟醫生, 但係我本身係冇其他問題, 但係助產士滿左我入唔到, 所以醫生會對我冇咁詳細呢?

男爵府

我啱啱做完第1次產檢 ,我都覺得廣華d姑娘,醫生,甚至d姐姐都好好人 ~~

複式洋房

原文章由 manabcd 於 08-12-25 14:01 發表
我都係係廣華產檢, 不過我未感受到醫護人員的好, 因為每次覆診都好多人, 見醫生得幾分鐘, 好多問題佢地都唔會好詳細答我, 好似見你冇咩事想早早趕你出門口睇下一個咁, 係產檢這方面我覺得醫生真係好求其, 希望到我生 ...

我係整個產檢過程, 確實有遇過一兩個冇咁好嘅醫生, 特別係我作小產嘅時後, 我入院住咗兩日, 有個上咗年紀嘅值班男醫生好差,不負責任, 講完啲野又唔記得, 呢個就係政府醫院嘅唔好處, 冇得指明睇邊個醫生, 不過, 係你冇問題嘅情況下, 真係好快就睇完,你試下準備啲問題呀, 產檢時問醫生, 睇下個醫生有冇詳細咁答你..

anyway, 多睇一個私家醫生做產檢,當係保險都好嘅!

珍珠宮

我親人剛在廣華生完,佢既睇法和大家剛好相反
陪產---原來只係在生的一刻老公才可以入去睇bb出世,之後連全家福都無得影
生完第二日頭暈,未湊過bb,第三日早上佢仲係有d頭暈,驗血後叫佢輸血,否則出院
親人係第一胎,全無經驗,唔好話同bb沖涼,連餵奶都未識,而且產婦仲頭暈就要出院,好似過份d!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 manabcd 於 08-12-25 14:01 發表
我都係係廣華產檢, 不過我未感受到醫護人員的好, 因為每次覆診都好多人, 見醫生得幾分鐘, 好多問題佢地都唔會好詳細答我, 好似見你冇咩事想早早趕你出門口睇下一個咁, 係產檢這方面我覺得醫生真係好求其, 希望到我生 ...

totally agree.

大宅

我都係廣華產檢,我入到助產士小組,d姑娘真係好好噃…

原文章由 jojolly 於 08-12-25 23:16 發表
totally agree.

等待驗證會員

我回家打糖尿針發覺有困難,昨天致電請教姑娘,她就叫我回去一趟,還細心解答我的提問,謝謝妳張淑敏姑娘

首頁

尾頁

跳至