婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

3X個月前,我同丈夫移居6299舊宅。
去年開始,樓下日夜個2位管理員會特別關心我行蹤。

日間個位見到我早o左(平時我同bb上課之後至會外出)帶bb出門,會問:「乜咁早呀?」唔止一次,說話有味。

言外有音o既,仲有夜間個位。每個星期有一天係62放例行假,晚間由丈夫抱b回來。次次見我一個人返o黎都講:「bb跟麻麻呀!」

我開始特唔妥,丈夫話可以學佢咁當聽唔到。由於冇憑據,我冇一直同佢提出疑慮:會否有可能係2位收到d咩好處,受托監視我!

大半年前,我62開始每次見面(例行)準備抱走我仔時問我仔:「鍾意跟邊個多d呀?」搞到我仔好尷尬。我都忍o左好幾星期…終於決定俾d反應。

就係最後一次佢正想問出口時,我話佢知樓下個管理員同某位嬸嬸教個仔講是非:管理員問bb「鍾意跟麻麻多d定係婆婆多d」;而個嬸嬸(62好似好唔鍾意佢)就同bb講「唔好跟婆婆喇!咁遠!跟麻麻啦!」~~~由於係真有其事,我6299聽到皺哂眉,跟住兩個唱雙黃話咁樣唔好,教壞佢地個孫......

自此冇再o係我面前咁做lu...

不過,最近同一位日間管理員又故態復萌。至於夜間o個位:

上星期俾我發現99帶o左一筒「二撇雞」品牌o既薯片o黎,佢話唔會俾bb食,而係答謝對方平日開門俾佢地喎~!

真係咁簡單?未有呢2年o既鎖鎖碎碎「小事」,我都認為如是。
(關於d叔叔嬸嬸伯伯…)睇o黎我又要同6299反映一下!

聽起來好像荒謬,不過大家有過類似經驗嗎?

[ 本文章最後由 muiskyie 於 08-12-25 00:55 編輯 ]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我香港既屋企都住左10+年,果位管理員都做左好多年,佢都幾關心我地ga wor..出出入入都會打招呼..
我地吉左層樓幾年,我每次返香港睇屋時,都有嗲兩句ga wor...

樓主,係咪你諗多左...

大宅

我唸佢地多口問句姐,邊有咁得閒監視你woomouth: ,你唸多左了

大宅

我樓下D看更, 每次見到我都打招乎同問東問西的啦~~ 我又唔覺得有咩野~~
一盒薯片能夠買通兩位看更? 大老呀, 第三國家的看更都無咁CHEAP啦~~~

男爵府

好媽媽勳章

我同樓下管理員都好熟(住左唔夠10個月),佢又係好多野講, 成日問我地去邊, 會話比我聽今日邊個(婆婆/嫲嫲)黎左, 都話d仔鍾意跟嫲嫲.佢又會同我講工人點對我個仔, 有冇帶佢地出街, 之前想在天台bbq我冇爐佢又會幫我問其他住戶借. 又試過廚房燈壞左我唔知搵邊度整, 打落去問佢佢又立即找其他業主幫我, 而家我一年租約就完,佢幫留意下邊間放租, 邊間租左幾多錢, 方便我同業主傾租.

我好感激佢,所以我好多時都買d零食叫仔仔比佢, 佢好開心架.
我d仔仔落樓下一定望入管理員室叫佢架.

你唔駛咁緊張喎, 其實應該守望相助架.

[ 本文章最後由 mywong 於 08-12-25 12:25 編輯 ]

男爵府

我唔會一面倒咁指出佢地「可能俾人買通而點點點」o既...

講盡責,甚至人情上o既事件佢地都(唔會扮野/詐睇唔到/亦從未見過佢地偷懶)幫忙o既~

只係唔多唔少,太多說話/監視會令人好唔舒服。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你搬去d無管理既屋住咪得囉...

如果d管理員唔一眼關7你仲驚....

伯爵府

好媽媽勳章

我樓下都有一個管理員特別八卦,所以我都唔太同佢講野。有D人係咁既,不過有起事上來又覺得佢熱心D好D。

樓主不要太多心了。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你應該是諗多著了, 看更邊會咁得閑做線人 , 只不過同你嗲二句啫, 你大可黑面and唔睬佢 , 睇佢明天會不會同你八 ?

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

呢d係人既性格問題, 有d人係八左小小, 又事事關心, 又多言, 我樓下同我mami樓下d 管理員又係咁, 個個都識我個女, 次次經過樓下就問好多野, 我都係咁易答下咪算囉。

大宅

to: 樓主,

我之前既情況同你一樣, 唔同既我只有日更管理員, 我初時都以前自己sensitive, 但直覺話我知個管理員係監視緊我, 直至有一次, 因為我大門損壞, 我要換, 個隻賤人99居然知道幾點換, 立刻打電話比c6叫師傳拆掉(因為佢話安門時辰唔好), 原來係個管理員通知佢

所以聽你咁講, 我係唔排除有咁既可能性

男爵府

我老公都有suggested過我當人地透明...其實,我本人覺得無啦啦對人黑面係好冇禮貌…所以我一直都係點頭、微笑、一兩聲就算。曾幾何時,我都好想「還擊」質問佢點解咁有閒情~~~不過,有d乜野可以用o黎話佢?直接鬧佢八卦?我唔想搞到大家面阻阻…

原文章由 tokwawan 於 26 12 2008 12:35 發表
to: 樓主,

我之前既情況同你一樣, 唔同既我只有日更管理員, 我初時都以前自己sensitive, 但直覺話我知個管理員係監視緊我, 直至有一次, 因為我大門損壞, 我要換, 個隻賤人99居然知道幾點換, 立刻打電話比c6叫師傳拆掉(因為佢話安門時辰唔好), 原來係個管理員通知佢

所以聽你咁講, 我係唔排除有咁既可能性

你係咪同我一樣,住梗6299個原址?

你提及o既例子,類似o既細節都發生過,只係冇實質、具體證據去鐵定「事件一定如此」o者...(我唔會好似某些人,為o左中傷人,不惜陪上自己品德,d所謂「證據」架硬當係證據/明明唔係 point o既point 都會攞出o黎唱、架硬以黑蓋白、大肆喧染咁o既~~)

男爵府

樓主,我100% understand 你個處境. 因為我都試過. 樓下管理員直頭同我講:[你仲乜唔生bb ? 你同老公讀咁多書, 點解唔生bb? 你俾99湊咪得law ]

真係嬲到爆 唔係99周街唱我. 管理員點知??? 幾想同管理員講[關你x事?! ] . 生左bb ,返去99屋企做節時, 佢又講[多d 帶bb 返來見麻麻..]

我估樓主既99一定叫管理員多d'睇住個新抱. 打小報告. 如果唔係,成幢樓咁多人.點會特別留意你一舉一動.

子爵府

太多心了。

男爵府

d管理員日日見咁你又有打招呼都無咩呀,佢唔叫你可能你又會話佢無禮貌呢?
我全職揍女,有時對面姐姐仔叫我女過去玩,or c6係屋企,咁我落街買嘢唔駛帶呀女去,管理員.惠康職員.街市菜檔.魚檔.生果檔都會問呀女係邊? 去意粉屋食嘢個副理即頭叫呀女個名,我家姐上嚟搵我地,佢就知係搵呀女!

[ 本文章最後由 peggy@_@ 於 08-12-27 04:46 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

以前日日著晒 suit 返工, 管理員只會同我 hi & bye, 而家成個 c9 又成日帶小朋友去會所玩, 佢地就開始多野傾 & 問. 其實我 prefer 佢地打聲招呼就夠, 我唔鍾意佢地問咁多私人野, 我選擇無表情唔出聲.

至於監視...未必無可能架, 但一定唔係薯片咁少野, 可能有 d 你唔知. 不過你都唔好太多心. 知你幾點出出入入又點喎. bb 係你, 你想點都得.

複式洋房

我以前都試過,每次放假都問我去邊,我只打招呼,不答。我住低層,我看見他在樓下行過,我就打開窗大聲同屋企人講:我老豆都末敢過問我放假去邊,樓下個看更成日都問人去邊,關佢咩事。

我講過幾次,之後他就冇問再我。

大宅

原帖由 Beanbag 於 08-12-30 23:54 發表
我以前都試過,每次放假都問我去邊,我只打招呼,不答。我住低層,我看見他在樓下行過,我就打開窗大聲同屋企人講:我老豆都末敢過問我放假去邊,樓下個看更成日都問人去邊,關佢咩事。

我講過幾次,之後他就冇問再我。 ...
仔仔06-12-2003出世

男爵府

原帖由 kmmum 於 08-12-26 23:02 發表
樓主,我100% understand 你個處境. 因為我都試過. 樓下管理員直頭同我講:[你仲乜唔生bb ? 你同老公讀咁多書, 點解唔生bb? 你俾99湊咪得law ]

真係嬲到爆 唔係99周街唱我. 管理員點知??? 幾想同管理員講[關你x事?! ] . 生左bb ,返去99屋企做節時, 佢又講[多d 帶bb 返來見麻麻..]

我估樓主既99一定叫管理員多d'睇住個新抱. 打小報告. 如果唔係,成幢樓咁多人.點會特別留意你一舉一動.

我相信唔單止係99,62都有!!

大宅

你試吓帶住headphone出入, 當乜都聽唔倒

首頁

尾頁

跳至