少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說我同囡囡之間表達愛意既方法就係講"love you",之後會kiss kiss,每次一講,囡囡都會好主動咁kiss 我, 但佢都會kiss daddy ,同其他人既。 但佢快2歲起,就表現到勁痴我,一定要媽咪陪訓,訓緊都要攬住我條頸,好似攬公仔咁。如果我唔係屋企,得嫲嫲daddy既時侯,囡囡係可以好乖咁食飯,自己玩,同唔使抱,但我一返到呢,bb先表現到勁雀躍咁歡迎我,同第一時間要攬同kiss,食飯就一定要我抱或者佢攬住我咁。 我好擔心囡囡咁樣會獨立唔到,但我又冇可能疏遠囡囡嫁嗎,始終,囡囡係因為鐘意我先會有啲咁既表現,有冇媽咪都有同樣情況,其實會唔會有問題呢?請指教!

cathszeto    發表於 17-3-16 00:46

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我細女都係咁, 仲痴身. 我唔擔心佢獨立唔到.

男爵府

我女痴我既程度直頭係去個廁所都擔心我一去不返咁,kiss love u無限放送,最正明明攬住都要繼續叫媽媽抱抱,訓覺要一齊攬住訓,做咩都要媽媽,明明爸爸/婆婆話幫佢著衫著鞋拎野佢都點名要媽媽做,但同樣地佢有咩都係比媽媽keep同媽媽分享。兩歲真係開始難搞既年齡,我無擔心佢唔獨立,講真佢地返學長大有自己圈子,到時你想佢再痴你攬你都難,我享受既,只望佢比返個沖涼時間我回下氣就得,而且我擔心佢其他問題大d,例如脾氣。

別墅

章魚妹妹 發表於 17-3-13 02:34
我女痴我既程度直頭係去個廁所都擔心我一去不返咁,kiss love u無限放送,最正明明攬住都要繼續叫媽媽抱抱 ...

係呀,比返個沖涼時間我

禁止訪問

別墅

yumichan530 發表於 17-3-14 17:26
我女兩歲個陣都係甘,不過我又唔會點擔心窩,小朋友遲早都會有自己社交架啦,到時想佢仲甘痴我都好難 ...

多謝咁多位分享,見身邊都冇小朋友痾身到咁,一時覺得咁樣會唔會有啲奇怪。宜家知道應該係囡囡太愛我啦
回覆 chimabbb 的帖子

Hello chimabbb兩歲左右既小朋友對分離和陌生人會比較不安,加上未係好識得用說話表達自己,會鍾意痴住媽媽。媽媽講得啱, 囡囡係因為鐘意你先會有啲咁既表現,而且平時會自己玩自己食飯, 所以唔需要疏遠囡囡架! 平時可以多D 帶佢去公園同其他差唔多年紀嘅小朋友玩, 俾佢接觸下屋企人以外嘅人,咁都可以訓練佢社交能力, 令佢獨立, 咁第時佢番幼稚園都會容易適應D 架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

嘩,我真係以為自己出左呢個post我唔知,同我個囡一樣架

琥珀宮

chimabbb 發表於 17-3-8 16:10
話說我同囡囡之間表達愛意既方法就係講"love you",之後會kiss kiss,每次一講,囡囡都會好主動咁kiss 我, ...

諗多左囉,兩歲講獨立?抱佢錫佢多d安全感會大好多架

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

孩子和父母親很正常的,如果他們變得獨立可以一步一步慢慢來

男爵府

回覆樓主

咁都要擔心?我個囡都好痴我,我盡情享受緊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

seasky21 發表於 17-12-30 23:37
咁都要擔心?我個囡都好痴我,我盡情享受緊

X2

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至