烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 壓力煲用家們... 可以俾

Whitelamb, 小白427,

唔該哂! 我會試試0架啦!

謝謝!

複式洋房

小白427

請問自然降壓是否熄火後將個制向上推便可直至d"聲"完結為至??

大宅

翹BB
唔係呀
係熄左火, 由佢, 自然到室溫為止.
你果隻係人手放壓.

複式洋房

小白427

咁即是由佢自然降壓後跟手推掣開蓋便可??
兩者有乜分別呀, 邊隻好d呀, 因為sale只係教我用人手放壓咋!
thanks

大宅

YES, 利用剩餘熱力煮熟食物, 例如煮到7成熟, 利用自然降壓 (eg. 20mins, 會聽到啪一聲, 其實人手放壓都會有啪一聲架) 焗至全熟.

如果人手放壓, 就係趕住食時用. 咁時間相對set 長d 咯~

我個人喜歡自然降壓多d.. heehee

複式洋房

小白427

等我試下先 , thank you very much :wink: :wink:

大宅

Hello! I bouht the 10L Tefal on last sunday. I want to know do I need to turn to medium fire after the soup is boiled? Or just keep the fire at maximum level until finish?

男爵府

經過一輪密集式練習, 我煲

大宅

sheeta,

恭喜妳成功啦!!!

等待妳的食譜分享.

God Love Us

男爵府

Whitelamb,
咁妳有排等喇... 我要閉關好耐至試到一樣

子爵府

Whitelamb, 小白427,

我現在煲湯都大致上掌握到了,但我想請問你地有無其他食譜可提供,教教路呀? 謝謝! :lol:

大宅

你們的談話太令我心動了! 我一直也想賣壓力煲, 但之前常聽說壓力煲會爆炸, 自知太粗心大意, 所以到現在還不敢行動. 只敢用燜燒煲.

想問, 是否真的安全? 假如煲牛腩半小時便完成, 但我兩小時後才記起關火, 會怎樣? 假如我忘記放壓, 便打開煲蓋(不知實際結構), 會否危險? 對不起, 我是科技白痴, 真的想了解清楚才下手! ?-( ?-( ?-(

大宅

OLmommy

是否真的安全 <-- 安全的, 不是內地牌子就可以了.

假如煲牛腩半小時便完成, 但我兩小時後才記起關火, 會怎樣? <-- 這情況... 這位廚房危險人物根本要被禁制煮食呀.. heehee.. 或者咁講, 可以set 時間制. <-- 如你的煮食爐用有時間制.

假如我忘記放壓, 便打開煲蓋(不知實際結構), 會否危險? <-- 基本上不會發生這情況, 如果壓能煲未能完全放壓, 根本開不了 (完全放完壓時會有"啪"一聲, 會聽到的). 蓋未完全關好便想加壓, 這情況個煲不會加壓的 (即是你不會聽到fee fee 聲), 只會演變成好像平時煲野用法.

ps. 我用的牌子是kern, 可能其他牌子又唔同的, 要其他媽咪補充下.

男爵府

小白427 寫道:
麥兜

好簡單
去凍肉公司買牛展 (巴西最好, 不要牛肉檔的新鮮牛展, 會散), 完全解凍, 飛水. 放落巳預備好的鹵水料/鼓油汁中, 升壓後中小火20分鐘, 由佢自然降壓. 我通常由佢到凍哂 (室溫), 盛起放入雪櫃雪下先切. 食時梗係加d麻油啦~~

小白

我想問下d鹵水料/鼓油汁使唔使浸過晒塊牛展呢? 如果係要咁咪要好多汁囉!

Thank You

大宅

我都係浸到一半左右, 完成時效果係外面都有色.

所以應冇問題.

大宅

小白427,
多謝你的解答, 有時間制及安全機關我就放心多了. 一於跟足你的資料, 賣! 謝謝 :wink:

複式洋房

我剛剛買了kern壓力煲, 我想洗洗先用. 但不知怎樣洗煲盍

大宅

shar, 其實佢配件好簡單, 可以拆出來只有1個小配件 (出氣位)
我用時只係拆膠邊, 同個小配件, 沖下佢就ok了. 跟住煲一鍋水倒去先正式用.

大宅

olmommy

唔客氣
不過想補充下呢

kern 15mins=1hr
其他牌子壓力煲 (忘記牌子) 5mins=1hr

呢點會唔會係你考慮因素之一呢?

男爵府

好媽媽勳章

我想請教大家我用左kern都有一段時間, 但以前我用半個鐘d湯都會好好味, 但宜家要用個半鐘先得仲要係煲到得番一半水, 點算?你地是否一響就開小火煲?

thank you!!!!!

首頁

尾頁

跳至