想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好 我今年33歲 結婚4年 一直都冇避孕 之前做過普通婚前檢查 一切都好正常 但最近開始焦急生BB呢個問題 所以又去左睇家計會 又經過第一次檢查之後 又係一切正常 所以安排左去照輸卵管 但照完後E生話睇唔到D水流入 應該係輸卵管塞左 (x光片未拎)護士只係同我講 家計會會話俾你知下一步點做 咁我想問 當我拎完x光片之後 應該等去家計會安排(下次覆診係四月中) 定係可以自己去私家做下一步呢?
請大家分享下意見(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

其實4月都係下個月都好快知結果,可以等埋家計會覆診報告。
嗰時我都係塞咗一邊,跟住係政府醫院做輸卵管手術。

大宅

QHoneyQ 發表於 17-3-9 17:42
大家好 我今年33歲 結婚4年 一直都冇避孕 之前做過普通婚前檢查 一切都好正常 但最近開始焦急生BB呢個問題 ...

如果羅羅攣又有啲急,比我會拎左 X-ray 片去睇多個婦科醫生。而家先三月,我等唔切四月中喎...何況家計會都係再 refer 你去睇婦科啦...
等得黎,又錯過一個 cycle...

大宅

alcotam 發表於 17-3-9 18:50
其實4月都係下個月都好快知結果,可以等埋家計會覆診報告。
嗰時我都係塞咗一邊,跟住係政府醫院做輸卵管手 ...

多謝意見

大宅

Papaloklok 發表於 17-3-9 23:03
如果羅羅攣又有啲急,比我會拎左 X-ray 片去睇多個婦科醫生。而家先三月,我等唔切四月中喎...何況家計會 ...

多謝意見

複式洋房

想請問輸卵管檢查係咪walk in私家婦科都有得做?費用大概多少呢?

大宅

RITA_MAMA 發表於 17-3-11 01:25
想請問輸卵管檢查係咪walk in私家婦科都有得做?費用大概多少呢?

可以自己預約的 我係家計會轉介就$2050 冇轉介可能會貴D掛 如果你需要我可以比資料你

別墅

QHoneyQ 發表於 17-3-11 09:57
可以自己預約的 我係家計會轉介就$2050 冇轉介可能會貴D掛 如果你需要我可以比資料你
...

我都想檢查輸卵管,有冇資料?

大宅

歌儀 發表於 17-3-11 10:26
我都想檢查輸卵管,有冇資料?

已pm

複式洋房

回覆 QHoneyQ 的帖子

請問家計會的檢查是否已婚才可做呢?不過請Pm資料,有興趣。謝謝!

大宅

RITA_MAMA 發表於 17-3-11 11:49
回覆 QHoneyQ 的帖子

請問家計會的檢查是否已婚才可做呢?不過請Pm資料,有興趣。謝謝!

我係黃大仙區睇的 你上網搵黃大仙家計會
打電話去問下

複式洋房

QHoneyQ 發表於 17-3-11 12:00
我係黃大仙區睇的 你上網搵黃大仙家計會
打電話去問下

你家計會係咪睇不育科,因為我係睇家計會不育科第一次去開咗三個月排卵藥比我食,啱啱食完三個月不過都未有,今個月尾31號先覆診,因為我上次問過醫生如果食完三個月排卵藥都未有會點跟進,佢話先會安排我照輸卵管

大宅

onlyman 發表於 17-3-11 16:20
你家計會係咪睇不育科,因為我係睇家計會不育科第一次去開咗三個月排卵藥比我食,啱啱食完三個月不過都未 ...

係吖 第一次去做左d普通檢查,叫先生驗精液,教你每日寫體溫表 第二次就睇報告 所有都正常 所以佢就轉介我去照輸卵管

複式洋房

QHoneyQ 發表於 17-3-11 17:50
係吖 第一次去做左d普通檢查,叫先生驗精液,教你每日寫體溫表 第二次就睇報告 所有都正常 所以佢就轉介我 ...

我第一次睇佢都唔肯幫我照可能要今次先會照...我之前都有量體溫不過唔准...咁佢之後點樣幫你跟進有冇叫你排不育科?

大宅

onlyman 發表於 17-3-12 11:59
我第一次睇佢都唔肯幫我照可能要今次先會照...我之前都有量體溫不過唔准...咁佢之後點樣幫你跟進有冇叫你 ...

我岩岩先照完輸卵管 下次覆診係四月中 不過我決定唔等覆診 我約咗星期二比自己個婦科睇報告

大宅

回覆樓主:

我之前去過呢間,容易book, 不用refer letter, 大约HKD1800, 即日有X光片有report。

大宅

QHoneyQ 發表於 17-3-9 17:42
大家好 我今年33歲 結婚4年 一直都冇避孕 之前做過普通婚前檢查 一切都好正常 但最近開始焦急生BB呢個問題 ...

我suggest你四月去家计會覆诊再睇吓是否confirm两邊塞晒,若果塞晒只可以做IVF。有些醫生可能會提意通輸卵管,但通完輸卵管有機會會塞番,另外有機會輸卵管的绒毛已損壞。

P.S. 若輸卵管的绒毛已損壞,會增加宮外孕機會。

希望幫到你,加油(emoji)

大宅

Muimuipoon 發表於 17-3-12 12:52

我suggest你四月去家计會覆诊再睇吓是否confirm两邊塞晒 ...

我上個星期去廣華睇不育科,照超聲波又話冇事,佢都話我可能係輸卵管塞,但不建議我check, 佢話如果真係塞左要通,都有機會搞到發炎。醫生一嚟就建議做ivf. 有冇sis有類似經歷?

大宅

chu_chu_zone 發表於 17-3-12 13:24
我上個星期去廣華睇不育科,照超聲波又話冇事,佢都話我可能係輸卵管塞,但不建議我check, 佢話如果真係塞 ...

好難一概而論,照超聲波不會知道輸卵管有冇塞,除非嚴重水腫才有機會見到。

不孕原因有很多可能性,要做很多很多檢查才有機會揾到原因,那醫生只是隨口嗡一個最大可能的原因。而做IVF是一個最有效及最overcome大部份原因的方法。

很多jm做晒所有檢查都找不能原因,唯有不断做IVF。

我對你所知不多,不能給你比較concrete的建議。其實你的concern是什麽? 可否具體一點

大宅

Muimuipoon 發表於 17-3-12 12:52

我suggest你四月去家计會覆诊再睇吓是否confirm两邊塞晒 ...

多謝你意見

我4月都會照去家計會覆診 不過我係唔想等咁耐先知報告講乜 同埋想快D決定下一步應該點做
我又好想知 其實香港除左政府 私家ivf係咪好貴呢?因為我唔想去台灣 泰國ivf又好唔好呢?
唉 個腦好多個問號 唔知可以點做好

首頁

尾頁

跳至