懷孕前後

跳至

首頁
45678...16

尾頁

大宅

肥豆媽咪 發表於 17-3-25 13:31
好想知媽媽三餐點安排

我自己為例:
老公星期日放假,買哂一星期的餸。
當然避免唔到部分係凍肉。

日程:
老公放工返黎,我去沖涼,佢切肉切菜。
用一隻深碟裝成一餐一份。
菜放底 ,面放肉,最面放薑絲。
然後用保鮮紙包好放入雪櫃。

第2日,起身>>>>
老公洗米煮定一煲飯,大約4至5碗。
然後佢會用保溫壺放個炒米茶茶包入去加熱水,比我早餐飲。

每餐食嘅時候我就放返去電蒸爐蒸熟黎食。再去電飯煲盛飯就可以了。

大宅

coffeefamily 發表於 17-3-25 17:07
我自己為例:
老公星期日放假,買哂一星期的餸。
當然避免唔到部分係凍肉。
謝謝分享,果然是詳細,好方法。
其實啲陪月下午幫你準備埋晚餐都係用呢種方法的,
洗好,切好,醃好,放好一碟,用保鮮紙包好,
等你晚上食時自已蒸熟。

大宅

E,多奶小貼示

1. 一定係埋身多讓bb吸啜
無論你飲幾多上奶湯,吸啜/泵得少,都係唔會增奶的。人奶工廠是按單生產的,你落order,佢先會做野,見你今餐不足,下餐先會做多d奶比你的,人奶,無捷俓,努力埋身餵奶吧!

2. 傳統智慧:五更飯

即係清晨四、五點起身食豌米飯。未生之前,我教會長輩向我提及五更飯,我當時笑到死,覺得邊個會咁白痴未天光起身食飯?但原來餵人奶真係消耗超大,而米飯真係產奶佳品,而餵埋最後一餐夜奶,剛好就是四、五點,剛好食個五更飯,真係傳統的餵奶智慧。

簡簡單單就可以,一碗米飯+幾舊餸就得,我都係晚飯時「畢」起一碗,夾幾舊餸,餵完夜奶超肚餓時,就「叮」番熱黎食,真係成個人舒服曬,大家不妨試試看。

3. 多休息、放鬆心情

最好做到「b瞓,媽瞓」有足夠的睡眠是產奶的關鍵。心情亦要放鬆,越緊張,越難增奶。有任何困難,即沖落去附近的母嬰健康院,找母乳姑娘求助。

大宅

肥豆媽咪 發表於 17-3-25 02:53
ths,好詳細!和尚袍我買16件,坐完月全部送比人,真係好認同愈綁愈亂!一定唔推薦買囉!
...
呵呵~~經驗之談呢個相信係九成的新手爸媽都會使左的冤枉錢,
到真係用時先知道不好用。

肥豆媽咪    發表於 17-3-30 13:36

大宅

coffeefamily 發表於 17-3-25 10:42
我都係一個人坐月,
就黎坐完,
我都係用樓主的方法,
係~反而一個人自己仲樂得清閒當然,亦要有信得過的親人放工後support先得啦!

男爵府

複式洋房

謝謝詳細的分享!! 新手完全唔識

複式洋房

多謝樓主分享
我都會自己坐月,
睇完減輕左擔心攪唔掂

大宅

麥精哥 發表於 17-4-4 21:38
多謝樓主分享
我都會自己坐月,
睇完減輕左擔心攪唔掂
加油~~祝一切順利你預產期係幾時??

大宅

回覆 lwya1016 的帖子

我上次都係新手,新手好快變老手的了,
到時又可以share自己成功/失敗的經驗了

民房

Thanks for sharing~

睇完,又覺得可以自己坐月。
雖然這胎係第二胎,之前已經記憶模糊了,話晒都係 6 7 年前的事囉~

今胎有諗請陪月,主要係想自己好好咁補返好個身子,話晒跟住都收工架啦~
我冇咁大勇氣再生第三個~ 哈哈~~~

各位準媽媽,自己坐月又好,有陪月都好,最緊要開開心心,咁奶水又多 D,BB 又開心D~

複式洋房

回覆 mcesther 的帖子

預產期5月8

大宅

回覆 麥精哥 的帖子

早我兩個星期左右呢~你打算去邊到生??仔定女?
我今胎都跟上胎一樣,打算響瑪嘉烈順產,希望一切順利

複式洋房

我係廣華應該係女

大宅

麥精哥 發表於 17-4-7 03:33

我係廣華應該係女
恭喜,恭喜~我今胎都係女呢~~

複式洋房

恭喜恭喜,大家都要加油喔!

大宅

麥精哥 發表於 17-4-7 23:14

恭喜恭喜,大家都要加油喔!
咁你開始放產假未??有消息歡迎上黎報喜。
祝福你~

大宅

最近兩天終於算是忙完,有些空閒,可以打些分享了~~

F,著數小貼士

善用商品資源,推介最有用的一些媽媽會給大家,最好生產前join,預備生產物資時已經能派上用場了,非常有用。

1. 尿片會為推廣,尿片會會按時寄上有關碼數的試用裝給你,但最有用的不是那兩條試用片,而是隨片附上的買片優惠券。有些呀媽竟然隔左半個世紀先發現入面有最重要的優惠券,但券已過期或bb已轉碼,得物無所用,真是。。。。

好像我臨近產期前兩個月,已收到p牌和h牌寄來的初生片試用裝和藥房「買一送一」優惠券了,最適合買來放一包入走佬袋,帶入醫院用。之後每個碼都有買一送一券,變相平左一半,真係最有用。

*另,尿片碼數資料提醒:香港市面上最細碼數的尿片是h牌0碼,除非初生已是8。5磅以上的巨b,否則h牌0碼係最適合所有初生b用的,但記得不要買定太多0碼,用完一包再買一包,因為一來藥房、萬寧到處都有,好方便購買,二來,初生b大得超快,可能0碼用幾日,就要轉用1碼的了,不合身的尿片超易爆片,變成全身又屎又尿,係勉強唔到的。(如果是早產b,個碼數比一般b更更更迷你,就要問護士響邊到訂到超超細碼片,因普通市面是沒有的。)

0碼轉一碼的速度係最快的,1碼(或xs)轉s碼亦好快,去到s碼轉m碼的速度就會慢好多,所以如果親戚想送尿片做新生禮物,記得叫唔會送0碼和1碼片啊!!送s或m碼就安全些了。

**而不同牌子的尿片,就算是同一碼數,但穿上身的size都有些不同,所以有試用裝,就可以試清楚先買了。

***除左兩大超賺錢尿片牌子,我亦非常推介本地細牌子「噓噓樂」,好用,平價,又好多藥房容易買。除左享用兩大牌的優惠,我仔大部分都係用噓噓樂的,無紅屁股,又少漏屎尿。不過噓噓樂唔做初生碼,最細好似只有s,定m碼,不過真係值得大家一試,唔好比兩大牌獨大。

Huggies尿片會

Pampers尿片會

噓噓樂試用裝

2. 奶粉會(雀記、惠士)

雖然本人極力鼓勵餵母乳,但某兩個大型奶粉商,因為勢力龐大(可想而知賣奶粉係幾賺錢)而與護士協會有合作,憑奶粉商的membership card可以到護協一樓的「親子天地」購物,價錢比一般市面便宜和齊品牌。基本上「走佬袋」入面所有野,bb日常護理用品,護協都可以一站式買齊。

所以入呢兩個奶粉會,最重要都係想要佢張membership card去護協買野。其次就係,佢都會定期寄奶粉sample(細罐裝)比你試用的,如果你都會買下奶粉,咁都係慳唔少的。

雀巢

惠氏媽媽

大宅

大戶 發表於 17-3-22 10:59
我都係咁用呀,有無淘寶 link ar? 我用美x臣薄紗巾被,都勁好用,但得一張,無得替換。。
我都想快有第2個 ...
你上淘寶search 「竹棉」或「muslin」就會搵到同類產品了~

大宅

靚Win 發表於 17-3-16 13:40

可以PM share 淘寶 薄紗包巾的LINK 嗎??
你上淘寶search 「竹棉」或「muslin」就會搵到同類產品了~

首頁
45678...16

尾頁

跳至