產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

2020勳章

mcesther 發表於 20-1-20 16:58
多謝支持,希望能真正幫助有需要的媽媽

超有用 追晒你既文章
我是12日新手媽媽 希望盡快上手

大宅

grassgirl 發表於 20-1-21 13:17
超有用 追晒你既文章
我是12日新手媽媽 希望盡快上手
好快就上手的了,你現在有咩困難?睇下有無咩方法幫到你。不過湊小孩最緊要是細心觀察,耐性處理,初生bb對世界有好多不適應,要爸媽體諒和照顧。

大宅

2020勳章

回覆 mcesther 的帖子

多謝你
真係呀, 生仔始終都係"動態活動"我之前好驚,會幻想生既情況/環境到喊, 而家會係咁同自己打氣, 慢慢改變心態

亦估唔到自己會想由開刀變順產
當然唔想無拿拿整撻拿而且復原好d快D有得補嘛

係呢, 其實所謂十二朝係咪就係餵奶同訓覺? 期間剩係食雞飯同飲滴雞精得唔得?

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-21 14:28

多謝你
食啲咩,我真係不在行,總之平和溫補啦! 另,有親友亦提我未清惡露,唔好落太多薑,會影響傷口埋口,就算無開刀,產後子宮內都有傷口要癒合的。

避免飲白開水寒,可飲炒米茶,坐月最重要是餵奶和休息, 摒除其他生活雜務和應酬。我覺得最上奶的食物是米飯,餵完奶,會餓到暈,要食兩碗大飯先有力氣。

大宅

食雞的話,盡量食無激素,無基因改造的雞

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-21 14:28

多謝你
揀順產的媽媽,都是堅毅的媽媽,將來教養小孩,你會發現意志力真係好重要的。

我知道要順產必須要夠力,我入院前在家叮左個飯食,入院陣痛緊,剛好派晚餐,我就大啖食飯,痛到攞唔到匙羹,就叫我老公餵落我口,總之食左一大碗飯,因怕要用力時,唔夠力。

諗起個畫面都好好笑

大宅

2020勳章

"未清惡露,唔好落太多薑"

即係唔好食豬腳薑住阿 (我本身唔太好呢味)

收到, 平時都係食有機雞多

打算貪滴雞精夠方便又新屎坑所以想試

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-22 16:51

"未清惡露,唔好落太多薑"
薑醋都係比產婦補身的,清左惡露後,可以少少咁飲的。

滴雞精成品我無飲過,不過以前香港好早就有樽裝雞精,我估應該是類似的東西。台灣人喜歡坐月飲滴雞精,其實好多台灣人係自己響家用鮮雞整滴雞精的,不一定買某品牌的產品。你上網搵滴雞精的造法,唔難整的

大宅

2020勳章

mcesther 發表於 20-1-22 18:12
薑醋都係比產婦補身的,清左惡露後,可以少少咁飲的。

滴雞精成品我無飲過,不過以前香港好早就有樽裝雞精,我 ...

唔該哂你,

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊