在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

28-30歲既媽咪, 如果有時間你地會搵part-time定學興趣小組呀?

個bb係10月尾預產期, 我仲未決定係咪做全職媽媽.
不過都想諗到好多可能性囉.
好似搵part-time呀? 或者搵d興趣小組學下咁.
你地又有冇諗過呢?

珍珠宮

Re: 28-30歲既媽咪, 如果有時間你地會搵part-time定學興趣小組呀?

ok

long time no talk
how a u??

你就好咁得閒養胎之餘諗下玩乜
不如學下整餅
幾好玩

你幾時開始無做野
8卦下先

複式洋房

Re: 28-30歲既媽咪, 如果有時間你地會搵part-time定學興趣小組呀?

我都有學整餅.不過現在學緊瑜珈和鋼琴.

mingming626

禁止訪問

大宅

TW,
我3月轉工時知道有左架, 所以無奈咁做左全職媽媽囉. 所以依傢諗下之後想點囉. 不過仲未知自己想點... :cry:
所以咪睇下其他媽咪會點囉.
我其實想學d專門一d囉. 唔使下下學完都係比錢人嘛. 學完可以教下人, 有d收入都好嘛 :wink:

大宅

OK,
就係因為你係無奈地做左全職媽媽,到家陣先會有呢個煩惱…
好似我地呢 d 一開波就係唸住做全職媽媽既人,就會少 d 唸呢個問題,除左做左好几年覺悶後先會開始唸。

不過有樣野會好奇妙架,就係當你生左呀 b 出黎後,你又照顧左佢几個月,跟住你慢慢會唔想同佢分開架了,到果時你就可能會唸 "好彩我唔洗返工即,如果唔係日日都會掛住呀 b 囉!" 哈哈哈哈~~

不過,學 d 咩野好呢個問題,我就由陀住個大時開始日日都有唸!但仲未有机會同時間比我實行到。哈~~

因為我覺得好似好浪費時間光陰咁,成日係屋企無乜建樹,內心好似好空虛、可有可無咁架。
但比我老公話我點解會咁唸,我既 "作用同工作" 就係照顧呀 b,供食供教,呢 d 係佢因為要返工做唔到丫。

但講真,呀 b 由出世到依家,由一舊粉團到家陣牙刷刷撓講野駁咀咁,呀 b 既性格初型完全由自己一手包辦去塑造出黎,睇住佢大,無一錯失每個 "珍貴第一次",果種滿足感真係好難形容。呢一點就係當全職媽媽既回報丫…
執業全職曳媽咪! 小樹屋之首席呀四!

大宅

曳媽咪,
我當然知到自己一手跟住佢大係最好啦. 不過我怕悶嘛, 仲有你都經歷過唔知佢想點既時候嘛...即係個b係咁喊唔收声, 你又唔知佢仲乜喎....諗起到驚呀!
之前我老公都想我做野, 因為奶奶話想湊孫. 依傢佢話唔想湊, 咁我自己可以決定多d議案囉. 但就到老公唔想我做野, 因為依傢做野, 好多時都要ot呀. 佢可能怕我辛苦之於, 冇時間理個bb囉.
所以我咪又再諗下仲有乜野可行性囉.

珍珠宮

ok

我勁同意阿曳講法
我無得揀就話要工作
由beebee出世我內心都好似對佢唔住咁
我亦錯失佢好多第一次
你要好好享受呀

禁止訪問

大宅

講就好多時好開心就一定既, 但係冇晒私人時間嘛.
仲有同老公拍拖既時間都冇...
真係煩.... :evil:

禁止訪問

大宅

ok,

吾… 咁不如等我講得中立 d 丫。

無錯,有左小朋友後,唔好講話私人時間丫,就連一 d 基本個人料理既時間都變得好珍貴!例如刷牙、沖涼、屎屎、食個飯、訓個好少少既覺等呢 d 時間,都頓時變得非常寶貴!
莫講話想要以上類別以外既私人時間丫,就連話想同老公 2 口子出個街食飯撐下台腳既時間都全變成 "奢望" 也!!

一日 24小時既時間隨時 on call,你個心會好自然全部放晒係個 b 度,會將自己放係第二甚至第三位……

呀 b 一喊,無論你做緊咩野都好,食緊飯定屎屎緊都好,都會彈起身好快手咁跑埋去服待呀 b,果種 "24hours 無憂" 既感覺真係好辛苦、成個人會好緊張架。
起碼過左 2 個月左右啦,就會好好多,因你同呀 b 互相熟悉左啦嘛,大家明白大家多 d 架了。

但係講到可以享受全職媽咪既 "回報",就要等到呀 b 起碼 4個月大左右先開始有囉!因到時佢會對你笑、聊你講野、叫下你咁 (發下音架咋),當你一到呢個時期,你先會開始感受到心靈上既開心足知到臨了。(但到時你又要 "開展" 另一階段既辛勞了…… 就係開始餵食半固體食物了… 哈~)

大宅

曳媽咪,
其實我暫時預計自己溙個bb到6個月大先再決定的. 不過之前都要諗下嘛.
當然我知頭果3個月好難捱啦, 我聽d朋友講3個月之後就好似你咁講佢會對你笑, 叫下搵人咁囉.
睇下到時點啦....你都幾樂觀同開心喎!

大宅

OK,
哈~~! 我係樂觀型黎架!
我做咩事都好,都一向歡喜睇几步行几步,因深明世事萬變、机會唔等人嘛,唸得太耐太長遠只會蹉跎時間。
但我一樣會考慮 worse case 同做好多 back up,所以件事隨時有咩變化都好都尚可應付。
左黎左擋、右黎右擋係我既強項丫。哈哈哈哈~~~

其實如你所講揍到呀 b 6個月大先慢慢決定真係唔遲丫,到時你個心境都唔知會變成點,到時先算丫。

但你又要注意一點喎,家陣唸得太 worse、令自己太迷惘又唔好架喎,影響肚裡面既小 b 既情緒架嘛!呵呵呵~~

大宅

曳媽咪,
收到囉. 我都唔想影響到bb的....真係仲有幾個月時間...
但當然我明白世事日日變啦. :wink:

禁止訪問

大宅

ssassa,
但第時個囡上學, 你就又會諗過得真係快啦. :mrgreen:

大宅

唏…… 你地知嘛,到我個女差唔多 7 個月大開始,我都不知几咁 "懷念" 揍初生 b 頭果 4 個月既時間呀!! 因為相比之下實在太易揍了,又唔辛苦又唔洗教喎,訓醒換片食奶,跟住同佢笑几下佢又會再訓返,一日裡面不知有几多節 "私人時間" 也!果時我一攪掂女就走返黎上 bk 架啦。好爽架!哈哈哈~~

家陣睇返轉頭簡直係 "斬下眼" 唔覺唔覺就過左忝丫……

禁止訪問

大宅

嘩~~~~ ssassa,日日都食必理痛好似唔係咁好啵…
頭痛焗 d 薑茶黎飲丫,好有效架,飲左後個人都舒緩 d 架。

你有冇餵人奶也咁?

初生 b 喊除左生理上須要外,多數都係缺乏安全感,佢地都係想聽返多 d 媽咪把聲同心跳聲丫,因為呢 d 都係佢係肚裡面最常聽到最安全既聲音黎嘛。
我果時呀 b 一喊,無論我係邊一度都會大聲回應返佢先架,等佢知我係附近囉,久而久之佢習慣左就少喊 d架啦。

首頁

尾頁

跳至