自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

我都係只生了一個,女細時(幼稚園至初小)有叫我生個弟弟給她,但不想要妹妹。

星期一至五返幼兒園(全日班),有人陪。
星期六 興趣班加我陪去公園。
星期日(>90%) 返外家同表哥/表姊們玩。

高小後 功課忙,已經沒有再叫我生弟弟給她。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔好以為兄弟姊妹一定相親相愛啦
日打夜打的佔大多數架
就算呀仔叫你生, 你生左佢就知中伏

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

算喇! 唔好勉強! 多d同佢去公園玩! 叫佢主動d!
放下自在

伯爵府

做人就係咁,冇邊樣就想要邊樣。我有兩個,反而我想得一個

sonet    發表於 17-3-13 09:24

珍珠宮

畀面勳章

我都有咁諗過

但係而家覺得生一個真係夠

因為人生本來就係孤獨

無人可以陪佢一世

而家我同你相反

驚生多個如果同佢唔夾咁會點?

大把兄弟姊妹呃屋企人錢呃感情

再唔係就其中一個敗家,其他手足幫又死唔幫又死

我一諗完就覺得一個就夠

子爵府

親子王國15週年勳章

ayasbaby 發表於 17-3-12 15:23
我好佩服d人將bb仔,尤其初生,系無自己友睇住的情況下交俾工人。當然,一定系無可奈何的情況下。香港人其 ...

係,唔知點安排。
我住呢度個個都有長佬或媽咪自己冇做野磅住公人,唔放心,有D工人只負責清潔工作,長佬附近住送餐過嚟,照顧BB,媽咪爸爸遲咗收工,長佬趕返屋企就帶住BB喺大堂或會所門口等,到有父母返即刻交接,回家,雖然住得近,但都幾麻煩,無耐。

別墅

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Moonlight819 發表於 17-3-12 13:55

是,現在的小朋友返學時間長,沒多時間玩耍,以樓主的 ...

同意。生仔唔係 1+1=2。有可能係 1+1=5。多出的是心機&心力。

珍珠宮

回覆樓主:

生一個夠了,手足都講緣份,我好多朋友生1個,一家輕鬆幸福,放假約出嚟玩小朋友感情很好,反而生2個的家嘈屋閉,大人都煩到抖唔到氣,2個日日打交一啲都唔相親相愛。未必個個家庭都會咁,生多個可以好好,但亦可能更差。

侯爵府

我都係獨生女,細個因為屋企經濟唔容許所以得我一粒女。但係我又無話怨我父母唔生多個陪我wor,可能我有好多朋友,大個咗又拍拖,好少覺得寂寞掛。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

就算有能力都唔想生多個,太難教
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

回覆 2017BKM 的帖子

我都覺得樓主諗得太多。。大把兄弟姐妹大個左爭產。。。人地有兄弟姐妹好,唔代表你都係。。你幻想得太多

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我一早都決定只生一個,依家養小朋友成本非常昂貴,要有心機,時間,人力,財力,能力,愛心,耐性等等
一個可以集中資源,大人唔使咁辛苦,唔會期望將來小朋友有手足之情,正所謂細時兩兄弟,大時兩房人,人大咗就各自各以自己家為先,所以唔使諗咁多,一個過渡期啫,到佢大個咗有自己朋友就唔同哂。

珍珠宮

回覆樓主:

我 1 個,財政生多個無問題,但 EQ 一定爆煲。仔初初見表弟有個妹,佢有話佢又想要,但似係爭公仔人有佢無少少唔高興嘅心態。到見我一見到姨甥女就抱住,仔呷醋變多多唔高興添。一日就係得咁多時間,生兩個父母時間精神一定分薄咗。到大個,兄弟唔一定好,我識對孖仔都徘徊喺反面邊緣,咪得阿媽喺度心 up

侯爵府

回覆樓主:

樓主係生小朋友之前都知自身的情況,而家無謂諗返轉頭,其實,BK 都有好多雙職父母,未一样攪得掂!正面D,向前行

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

明白樓主感受,明知現實改變唔到,想响度吐吓苦水舒解吓感受。
我都係得一個,前幾日亞女(4歲)話好悶想多個妹妹可以一齊玩,由於我哋能力有限,所以直接同亞女講亞媽無錢唔可以再生妹妹,亞女好失望見佢咁我都唔係開心。
後嚟同老公傾計話有依件事,老公話佢可能見同學有弟妹,咁未想人有我有嘅心態,老公話亞女大大吓就唔會咁諗,我接受咁諗法等自己開懷D。

男爵府

放假多啲約其他小朋友出嚟玩,生一個有一個好,兩個有兩個好,既然生唔到第二個,唯有彌補不足之處。
好過有啲單親家庭咪仲慘。

水晶宮

BIGPAT 發表於 17-3-12 13:51
關生多个咩事????

同問!

水晶宮

我都係得一個,一定唔會再生,身邊好多個朋友也只有一個!平時我女去公園會同其他唔識既小朋友一齊玩,有時又會約下同學仔、朋友仔出去2玩,返學又有同學仔一齊上堂,睇唔到有乜問題喎!

水晶宮

Yes_Mom 發表於 17-3-12 16:25
回覆 2017BKM 的帖子

我都覺得樓主諗得太多。。大把兄弟姐妹大個左爭產。。。人地有兄弟姐妹好,唔代表你 ...

100% agree

首頁
23456...8

尾頁

跳至