親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

shinku 發表於 17-3-15 11:34

我想睇遊雞,thx

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cannyfung 發表於 17-3-15 12:10
我想睇遊雞,thx

男爵府

shinku 發表於 17-3-15 08:23
比得太多人,唔記得比左你
我都想睇祭典,但7月我只搵到富良野7月28日、29日有肚臍祭,其他都响8月啊!
同埋青森8月至有蘋果摘,我去果時又係無。

唯一可以安慰嘅係既然咩都無,應該仲訂到酒店。

我到而家都未編好行程,淨係訂左頭尾兩日在東京嘅酒店咋。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kanax 發表於 17-3-15 12:15
我都想睇祭典,但7月我只搵到富良野7月28日、29日有肚臍祭,其他都响8月啊!
同埋青森8月至有蘋果摘,我去 ...
咪先,你係東京入東京出?

如果係咁,我真心建議你唔好去北海道,
真心蜻蜓點水。
北海道自己都可以玩都十幾日架。

男爵府

shinku 發表於 17-3-15 12:25
咪先,你係東京入東京出?

如果係咁,我真心建議你唔好去北海道,
我老公囉,話趁個女未夠12歲,買果個JR pass半價。
我想淨玩東北,用盡個pass,但跟住又話唔去埋富良野睇花好浪費。

咁唯有揀幾個地方玩耐D。

不過我地會由秋田開始,近D嘅唔去,因為對於福島仲係有介心,唔想玩得唔盡興。

我打算响田澤湖、秋田、(秋田去青森坐能代線) 、青森、函館、札幌、富良野呢幾個地方揀地方黎玩。

珍珠宮

Kanax 發表於 17-3-15 12:34
我老公囉,話趁個女未夠12歲,買果個JR pass半價。
我想淨玩東北,用盡個pass,但跟住又話唔去埋富良野睇花 ...
無話浪唔浪費既,你可以下個暑假再去嘛。

其實雖然有 pass,但車費都好甘,
你仲要好多日都用唔到個 pass,
然後如果去北海道個邊個 pass 又貴,
其實差額都係番到。

不過如果你真心驚,
咁我諗你連仙台都唔好去了。

男爵府

shinku 發表於 17-3-15 12:58
無話浪唔浪費既,你可以下個暑假再去嘛。

其實雖然有 pass,但車費都好甘,

係呀,唔去仙台,最近都係去秋田縣。

同埋我地又唔自駕,太麻煩嘅地方都唔會去。

男爵府

醒目開學勳章

Kanax 發表於 17-3-15 12:08
我諗東北同北海道都係好大,景點好分散,如果唔自駕,一定會辛苦D。
所以我想問下有無人有經驗,响邊D站停 ...
如果來回都係東京, 又唔打算自駕, 建議頭尾都係東京住酒店, 方便中間寄存行李, 唔洗搬全部行李上北海道,
其實16日, 東京+北海道已經足夠, 東北反而睇你係咪咁大興趣!

如果16日, 我會咁PLAN

DAY 1 東京
2 東京
3 東京JR函館
4函館
5函館
6登別
7札幌
8札幌
9富良野
10富良野
11旭川
12札幌
13札幌JR東京
14東京
15東京
16返HK

複式洋房

shinku 發表於 17-3-14 09:24
我之前有玩 16 日,由青森玩落黎東京。我係八月頭,所以睇左幾場祭典,
個邊有D祭典好似7月都有,
你可以 ...

有遊記參考,正!請問可否分享你的遊記給我。謝謝呀。

珍珠宮

cnineboy 發表於 17-3-15 14:21
有遊記參考,正!請問可否分享你的遊記給我。謝謝呀。

公爵府

樓主有無check 過東京往北海道車程同班次? 我覺得,除非是鐵路迷,否咁玩真係好花時間。一係玩東北,一係買內陸機票玩北海道。

大宅

shinku 發表於 17-3-15 09:27
好的,己 pm

我也想要你的行程,謝謝。

男爵府

我都會這樣暑假玩東京北海道,因為一早買機票,現在計劃行程都覺內陸機用少很多時間,現在當體驗下,而小朋友又喜愛火車,現在來回都要留一晚函館,將早上及黃昏至夜晚的時間留作交通時間,現在計劃 東京 -->函館-->札幌-->旭川-->富良野-->札幌-->函館-->東京

男爵府

poohpoohyung 發表於 17-3-15 19:23
我都會這樣暑假玩東京北海道,因為一早買機票,現在計劃行程都覺內陸機用少很多時間,現在當體驗下,而小朋友又 ...
我都係咁諗,而且可以在中途站玩下,都幾好吖。

我初步諗緊個行程大概係咁:

東京 -->秋田 --> 青森 --> 函館 --> 札幌 --> 富良野 --> 札幌 --> 盛崗 --> 東京

珍珠宮

kondy 發表於 17-3-15 17:03
我也想要你的行程,謝謝。

男爵府

janice_BB 發表於 17-3-15 14:16
如果來回都係東京, 又唔打算自駕, 建議頭尾都係東京住酒店, 方便中間寄存行李, 唔洗搬全部行李上北海道,
...
謝謝你的意見!
想問下札幌有咩野玩,可以留4日咁多?

男爵府

醒目開學勳章

Kanax 發表於 17-3-16 09:11
謝謝你的意見!
札幌, 如果你唔開車, 又2大2小, 又想舒服唔洗煩交通, 可以join bus tour, 一日可以去小樽/余市
一日可以去洞爺湖/熊牧場
半日可以白之戀人+神舍+魚市場

自己去,
札幌市內狸小路薄野,
或者去新千歲機場a夢館玩,+千歲outlets shopping
再唔係, 札幌時內有個動物園都可以玩半日

4日點會多呢

男爵府

醒目開學勳章

Kanax 發表於 17-3-16 09:11
謝謝你的意見!

果札幌->富良野->札幌當你
day 5札幌
day 6-8富良野
day 9札幌

其實你day5及9 半日時間係用在交通上,
唔好以為day 5, day 9 可以全日係札幌玩

男爵府

醒目開學勳章

順帶一提,
帶住2個小朋友, 如果真係咁玩16日, 只坐jr無飛機,
其實當中花左好多時間在交通上,
除左計你JR車程, 你住酒店係咪係JR站旁?
係正旁邊就話可以行過去,
如果唔係, 你仲要計你酒店去JR站D時間!

你2大2小, 又成16日行李一定多, 再加上一定會不斷買野,
可能要中間分2-3次寄返D行李返東京酒店,
唔係拎住咁多行李又拖住細路好辛苦, JR都未必次次咁多位俾你擺行李!

男爵府

janice_BB 發表於 17-3-16 09:37
順帶一提,
帶住2個小朋友, 如果真係咁玩16日, 只坐jr無飛機,
其實當中花左好多時間在交通上,
謝謝你的寶貴意見!
不過我兩個小朋友都唔細(到時11&16),唔洗我照顧仲會幫我攞行李。

搭車會浪費好多時間,但會當體驗之一,無所謂啦。

我地好少買野,純玩,最多臨走買下零食,所以都唔會驚太辛苦。

不過就係因為唔洗預時間去買野,行程安排要多少少。

首頁

尾頁

跳至