論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人06年嚟香港, 07年4月佢爸爸過咗身冇返屋企, 08年續約, 09年4月佢媽媽叫佢返屋企拜佢爸爸(死忌), 佢想放一星期假, 我想問要點做?
1. 機票錢係唔係佢自己比?
2. lee一星期係no pay定唔係?
3. 到2010年我唔會同佢續約, 係唔係約滿前
一星期返鄉下?
4. 我仲有什麼要注意?

大宅

原文章由 jenjen 於 08-12-27 16:49 發表
工人06年嚟香港, 07年4月佢爸爸過咗身冇返屋企, 08年續約, 09年4月佢媽媽叫佢返屋企拜佢爸爸(死忌), 佢想放一星期假, 我想問要點做?
3. 到2010年我唔會同佢續 ...

我都想知以上問題??? 因為我工人都做左一年, 佢都想放假, 但係我都唔知要唔要比機票同放假要唔要出糧呀??
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

珍珠宮

原文章由 jenjen 於 08-12-27 16:49 發表
3. 到2010年我唔會同佢續 ...

咁佢即係08年幾月放過假返去?抑或冇返過?

珍珠宮

原文章由 amycoco 於 08-12-27 22:05 發表

我都想知以上問題??? 因為我工人都做左一年, 佢都想放假, 但係我都唔知要唔要比機票同放假要唔要出糧呀??

不用俾機票
理論上做左一年有7日, 但如佢放咗, 約滿返去得番7日, 咁係好哂機票錢同travelling time, 如你真係approve佢返去, 好大機會約滿佢又話要放耐d..... 你提佢睇吓佢点....
記得唔好借錢俾佢, 未到pay day連糧都等佢返嚟先出!

複式洋房

第一份約滿係5月尾, 但8月中放咗兩星期假返鄉下

原文章由 SandraLo 於 08-12-27 23:40 發表

咁佢即係08年幾月放過假返去?抑或冇返過?

複式洋房

唔該曬!

原文章由 SandraLo 於 08-12-27 23:46 發表

不用俾機票
理論上做左一年有7日, 但如佢放咗, 約滿返去得番7日, 咁係好哂機票錢同travelling time, 如你真係approve佢返去, 好大機會約滿佢又話要放耐d..... 你提佢睇吓佢点....
記得唔好借錢俾佢, 未到pay day連 ...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 jenjen 於 08-12-28 14:40 發表
第一份約滿係5月尾, 但8月中放咗兩星期假返鄉下

若果你工人06年嚟hk, 08年8月番咗鄉下, 咁佢而家想09年4月再番鄉下的話, 呢程機票係你工人比錢買喎, 糧都係番嚟先出....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至