6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

想統計下 近六個月BB夜晚點入睡

1.自行入睡
2.食奶食到訓
3.抱加氹到訓
4.high chair 搖到訓
5.揹帶揹到訓
6.由佢喊到訓

一直想佢學自行入睡 寧願長痛不如短痛 但2至6試齊 或者唔夠恨心 見佢真係喊足兩個鐘扯曬蝦又放棄 冇連續幾天持之以行
但依家真係攪唔掂 無計可施 什至一到天黑就擔心今晚又唔知搏鬥幾耐 聽日又要番工

求同路人or過來人賜教

男爵府

回覆樓主:

1同6
我囡訓前會喊一陣,唔理佢就訓著

男爵府

回覆樓主:

阿囡之前都係奶訓,後來我覺得影響佢睡眠,就train佢。
方法係,喊10分鐘抱下,唔喊就放低,係咁loop,到佢攰就會訓,開始幾日好痛苦,但一星期後就好轉
同埋訓之前同佢玩,到佢好攰先放床

大宅

love-momo 發表於 17-3-15 12:43
1同6
我囡訓前會喊一陣,唔理佢就訓著

如何鍊成?

大宅

love-momo 發表於 17-3-15 12:45
阿囡之前都係奶訓,後來我覺得影響佢睡眠,就train佢。
方法係,喊10分鐘抱下,唔喊就放低,係咁loop,到佢 ...

我尋晚就係咁試 佢喊到多次睡著都抽番醒

男爵府

hkcalvin 發表於 17-3-15 12:51
我尋晚就係咁試 佢喊到多次睡著都抽番醒

慢慢黎,當然如果媽媽見情況太差可以暫停,但第二日要再試啊

大宅

love-momo 發表於 17-3-15 12:55
慢慢黎,當然如果媽媽見情況太差可以暫停,但第二日要再試啊

今日放假尋晚先敢試 如果第日要番工⋯
不敢想像

男爵府

開心吸收勳章

hkcalvin 發表於 17-3-15 11:26
想統計下 近六個月BB夜晚點入睡

1.自行入睡
我仔係1&2

通常9點半至10點, 飲晒瞓覺前O個支奶, 飲到差不多完, 熄燈, 拍拍下佢脾仔, 佢飲完奶, 就會自己合埋眼瞓, 陪佢一陣到佢熟睡

大宅

BabyRonXo 發表於 17-3-15 13:08
我仔係1&2

通常9點半至10點, 飲晒瞓覺前O個支奶, 飲到差不多完, 熄燈, 拍拍下佢脾仔, 佢飲完奶, 就會自己 ...

我的飲到訓 但一飲完醒曬

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

Xmas吸收勳章 BK Milk勳章

其實咁細個好難可以自行入睡,唔喊著訓都已經叫好好了點都要有一樣可以依靠的野,我個人認為只要到適當的時候戒左哩樣野.

公爵府

回覆樓主:

食完奶掃完風,放大床熄晒燈陪佢瞓,快則5分鐘瞓著,慢則半個鐘!瞓冧左搬返過床仔!

複式洋房

多數都係1
食完睡前奶,有時入房玩一陣,夜就即訓
熄燈開小夜燈,俾奶咀,開音樂,俾佢捉下手,摸下佢頭仔,拍下佢背脊,有時俾我枕頭仔佢攬下。
通常10至30分鐘就訓著呀!
有時佢訓極都未訓到會炆就會叫,我會抱起佢拍幾下,唔嘈就放低佢等佢再自己訓。
訓林左先搬去床仔

複式洋房

我都係1同6,平時都係餵完奶換哂片,同佢玩一陣,跟住佢會自己玩,玩到攰,如果佢想有人氹的話都會喊一陣,喊完見冇人黎就會瞓,日日都係咁,不過衰在夜晚玩得好癲,玩到唔肯瞓,而家晚晚都十二點幾一點先瞓,自己係張床仔度轉黎轉黎,反黎反去,又笑又大嗌,成日要鬧佢,鬧一陣先肯瞓(佢得六個幾月...)激死人,好在佢一覺再天光,直到第二朝八九點,試過瞓到十一點...好利害;佢除非係發惡夢,如果佢瞓瞓下喊兩聲,平時扭抱扭人氹瞓教,我地都唔會理佢,因為要等佢自己瞓,要忍住架(emoji)唔係自己辛苦架炸,如果可以分房瞓,佢會快啲學識自己瞓添

張相係話你知佢自己瞓,瞓到幾嘆~

大宅

rosannekoma 發表於 17-3-16 11:04
我都係1同6,平時都係餵完奶換哂片,同佢玩一陣,跟住佢會自己玩,玩到攰,如果佢想有人氹的話都會喊一陣, ...

我嗰個都係訓唔(emoji) 成日中間嗌幾聲 但我又唔敢唔理佢 一定會起身塞個奶嘴俾佢 唔係我驚佢喊得太耐會成個人醒晒訓唔番

複式洋房

回覆 hkcalvin 的帖子

[size=16.6667px]因為要比佢習慣要自己瞓,所以如果定時,係飲完哂奶、換哂片玩完,佢自己都眼瞓的話,就要由佢喊囉,唔好理佢,佢慢慢慣左就會識自己瞓架啦~[size=16.6667px]因為佢知道有人係度,會扮哂野架
[size=16.6667px]所以唔好理佢,唔好比奶咀佢,佢慣左冇奶咀唔瞓就唔係咁好

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

就係1、4冇,其他都有

複式洋房

基本上只會(2)食奶訓。我都想佢(1)

男爵府

回覆樓主:

2 不過要抱住 因為我仔係埋身食奶

大宅

我仔係3呀!
頭2個月奶睡
第3個月就叻仔可以自己訓, 訓前對住空氣講野講到累就訓
第4個月開始就要人抱住訓喇! 到而家6個月都係咁

之前我都好似你咁, 日日都擔心今晚又唔知幾點喇...不過唔好驚咁多, 總會有適合既方法!!

我地通常餵完奶, 掃好風,就住放佢響high chair等佢落格先 (樽同埋身都係)
通常佢就會笑,玩下, 到眼訓就會捽眼同扭計假喊, 果時先抱佢訓囉。
之前拍拍下就訓, 而家要扮行路, 行10分鐘到就訓喇。

擒晚既策略係 放佢響大床一齊訓, 秒睡呀! 之後就搬番佢落去床仔~
個個都話唔好抱住訓, 但我覺得如果佢需要安全感但唔比佢咪仲慘
我當練佢膽仔架咋, 大個D就會好D架啦~

首頁

尾頁

跳至