自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

公司不嬲 causal wear, 唔洗著c文衫, 夏天著褲會好熱, 如果你地同事成日著短裙到大脾中間或再短小小, 你地會唔會bad feeling?

加多小小, 如果短裙是裡面有短褲果種, 只是表面係裙感覺會唔會好少少?

大宅

返工就算唔駛好FORMAL, 都一定要 SMART CAUSAL
尊重自己既工作

wcpcelia    發表於 17-3-15 14:40

水晶宮

fishfish121 發表於 17-3-15 12:08
公司不嬲 causal wear, 唔洗著c文衫, 夏天著褲會好熱, 如果你地同事成日著短裙到大脾中間或再短小小, 你地 ...

我個人覺得返工唔causal都好,都唔適合著低胸,吊帶,短裙短褲這些太隨意/便的衣服,正如唔會著睡衣返工一樣

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我自己唔會咁著, 人地著我冇所謂。
太暴露就唔係咁好, 如果要見客更加唔適合。

你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

短到大脾中間或者再短少少就真係比較少見, 我都唔會咁著...

但膝頭同大脾中間果個中間位, 大約膝頭上面4吋咁, 我就成日著..
我覺得冇咩問題, 咁樣唔算好短...而且好多OL one piece都係呢個長度...

但人地著我冇咩bad feeling, 除非佢條腿好樣衰

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

如返工短裙室頭哥喇對上兩吋還可接受,再短就唔係咁好喇!

男爵府

大比中間都算短裙?我得15幾 成日番工都著大比中間長度既裙
可能16幾既會睇落短 15幾既人真係唔會睇落好短喎我覺得

大宅

回覆樓主:

同事同自己會著熱褲或露腰或跌膊

做MNC

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

公司不嬲 causal wear, 唔洗著c文衫, 夏天著褲會好熱, 如果你地同事成日著短裙到大脾中間或再短小小, 你地 ...

真係視乎工種,職級,同公司文化,好難答你

我就無所謂,著得是否恰當,都係人地既事。男同事就更加歡迎短裙啦~ 但都唔會騷擾到我law。

如果佢堅姣,嗲聲嗲氣,擺明勾引男人,對我會比較影響,我會忍唔住日吞幾斤花生

如果有男友/老公同短裙女子同一個office,咁就可能睇唔順眼。

不過無既,要姣,著住太空人裝備都可以姣,邊管得咁多
我是一隻喵

男爵府

我係金鐘區成日見到呢d女人,仲要專登係電梯行上去,唔驚走光?企最低幾乎見到底底,咩心態?

侯爵府

rrage0203045 發表於 17-3-15 12:28
可能16幾既會睇落短 15幾既人真係唔 ...
我150,都係睇落都正常算斯文

大宅

人地著咩唔會有bad feeling
公司多野睇下都幾好

男爵府

點解自己會bad feeling?

子爵府

niceynicey 發表於 17-3-15 12:38
我係金鐘區成日見到呢d女人,仲要專登係電梯行上去,唔驚走光?企最低幾乎見到底底,咩心態?
...

中環真係少見咁

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

rrage0203045 發表於 17-3-15 12:28
我152, one piece黎講我覺得大比中間算係偏短...我自己有呢d裙, 但少返工著...
但我skirt都會著大比中間呢個長度, 我著果日都要就一就......
one piece我一向係膝上4吋左右, 其實係大比中間長返1-2吋...

子爵府

超級特務 發表於 17-3-15 12:21
我自己唔會咁著, 人地著我冇所謂。
太暴露就唔係咁好, 如果要見客更加唔適合。 ...

如果唔洗見客。短裙雖然短但係裡面有短褲果種呢即表面係裙其實裡面係褲果啲

子爵府

Hotpot-baby 發表於 17-3-15 12:43
點解自己會bad feeling?

我怕人地會睇唔順眼, 或會諗唔知你博乜

子爵府

咁好睇大腿長度

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

fishfish121 發表於 17-3-15 12:48
我怕人地會睇唔順眼, 或會諗唔知你博乜

你d同事本身個格點先??呢d真係好睇人....

我公司細, 人少, 基本上得我一個著裙, 其他人都係褲...
有d仲日日全黑/灰咁....
我冇理佢地點諗, 佢地唔扮靚唔等於我都要同佢地一齊架嘛...
另外, 大家年紀都未必一樣啦...唔通我後生要跟d 4x既同一style返工咩
但最緊要係你d同事本身多唔多是非, 係咪好鐘意指指點點人地衣著呢D....
如果係....就避一避啦.........

公爵府

回覆樓主:

去到大髀中間嘅裙都叫好短? 我幾乎所謂裙都係呢個長度。

我喺九龍某甲級商廈返工, 見到你個帖, 頭先出去買lunch時特登留意其他着裙OL, 佢哋啲裙幾乎全部係大髀中間長度, 感覺非常decent, 冇乜 bad feeling喎。

我都覺得平日返工不應低胸熱褲或熱裙, 但如大髀中間都叫短, 無話可說。

首頁

尾頁

跳至