自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

做家長都好大壓力,長老唔明而家讀書點,剩係講以前仲可以學咩學咩(^_^;)
以前好早放學,又無咁多野搞……學能測驗都唔洗操卷嘅
想認識多啲屯門友

珍珠宮

回覆樓主:

簡單轉校,去間少考少默

男爵府

其實唔否定默書,小測,測驗都係想小朋友溫下書,等考試時唔使一次過先溫,但請手下留情, 如果有小測同默書可否比少喲功課, 默書同小測要溫書外,仲要做功課,我2公婆仲要返工,請問小朋友同大人點可以休息呀!!!!

大宅

brother4 發表於 17-3-15 15:35
簡單轉校,去間少考少默

我都係甘唸 其實入學個年唔係甘癲 但宜家好似越嚟越…

水晶宮

畀面勳章

icecream126 發表於 17-3-15 14:04
呢一代讀書壓力真係好大
小學都已經要不停默書、小測 啱啱考完試 又給繼續默同測 其實係咪真係有甘既需要 ...

有每年只考兩次試,下午不上課而玩活動,甚至無考試只評估的學校,津校直資都有,升學前為何不考慮?老師俾壓力,父母幫子女減壓囉!做乜講到好似有人迫你咁啫

男爵府

回覆樓主:

小朋友果間,中英默書隔住默書,一次過出晒默書生字範圍,十個課本生字,課文唔多,其中都好多包左果十個生字在內。

測驗就中英數常輪住,每星期一測,但係每次考教完果一個chapter,冇話再加之前測左果D再測。最重要係有生字選擇。所以每星期温一次測驗果科,只係口頭同小朋温,例如做句「把」,「和」。作幾句,作到當識就温完。
平時見小朋友學校有習作,但都冇攞過返屋企做,都係堂上做晒,基本上應該操都係課堂操揀,冇話要攞返屋企再操。

侯爵府

大檸樂 發表於 17-3-15 15:33
都係個句.每個校網都有輕鬆小學.但永遠話"多測多考多默"家長唔會去簡. ...

我當年揀間輕鬆的小學比小朋友(正確來說是相對輕鬆)
個個話我傻,嘥左個女

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我女K3, 今個星期開始默書,每星期一次,有中有英,d字唔淺的

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

没完沒了

子爵府

小傻b 發表於 17-3-15 14:34
係呀~~~有時真係好慘~~~所以個女做完功課就比佢玩~~~默書都係就咁溫下算~~~下個星期四五就評估~~又要開始溫 ...

好彩我女學校評估唔計分,所以佢唔使溫。

子爵府

starrymama 發表於 17-3-15 14:21
課程又深。
真是做家長的都好累

同意。所以ㄧ律d默書測驗我由阿仔自由發揮,唔合格都算,淨谷考試。

珍珠宮

畀面勳章

回覆 ironmanmama 的帖子

默書唔合格, 考試高分又好似比較小見.
我見好多人95, 100

伯爵府

回覆樓主:

我女都係呀,雖然佢學校考試少過人地,但成日都默書,仲有考試前都仲有小測默書,咁竟然溫咩好呢?記得我細個嘅時候考試前係無小測默書,連功課都好少架咋。

禁止訪問

子爵府

我個仔我地無任何補習,興趣班。每天只要完成功課。我地無同佢溫,次次默書考試成績都保持90分左右或者以上。上學期全班前10,我有些朋友話我個仔甘聰明要多多培養,不要鬆懈。也就是要多訓練多學習。老實講我聽完就算,我地唔會逼個仔去拿第一,第二。

是是但但    發表於 17-3-17 11:56

男爵府

我女考試平均分得75-85分,全級10-20名,老師話成績麻麻,叫家長要協助下

我認我女學校有小小名氣,佢去補習社,個老師都話如同同區村校同級比其實已經超晒班

但學校仍然唔滿意,希望家長再推個小朋友

我做家長都有小小壓力,學校講到我女其實唔多掂,我都不敢怠慢由補習社轉做一星期四至五日既私人補習

子爵府

回覆樓主:

我女學校都係無間斷測考默,所以每次範都比較少,阿女亦習慣左每日溫少少 。我覺得經常考默測叫做有辣有唔辣咁~

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我已經冇比興趣班,學術性,補充練習亞仔做..........

又提倡小朋友每日有1個鐘玩

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

睇反我讀小學,半日制,返到屋企食飯,做埋功課都係 3:00 左右 就可以 hea,而家啲小朋友真係好慘
主 賜 平 安

男爵府

icecream126 發表於 17-3-15 14:04
呢一代讀書壓力真係好大
小學都已經要不停默書、小測 啱啱考完試 又給繼續默同測 其實係咪真係有甘既需要 ...

咁你當初點解要楝E間?

首頁
12345...8

尾頁

跳至