自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

請問,有無jm申請低收入家庭津貼係收少左錢咖?我第一次申請,今日收到結果通知書,發現有2個月得半資,但我明明無過限額,咁我應該點做?會比返我嗎?

男爵府

mon_626 發表於 17-3-16 23:08
請問,有無jm申請低收入家庭津貼係收少左錢咖?我第一次申請,今日收到結果通知書,發現有2個月得半資,但 ...

打番去主任問下

珍珠宮

減齡達人勳章

返工時數唔夠。

珍珠宮

減齡達人勳章

每月工時192小時以上,有高津$1000/月。

每月工時144-192,只有基本津$600/月。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

野原美冴 發表於 17-3-17 07:54

192小時?!
當返工返一至五,即每日要做超過9個半小時,先有高津
低津,都要做7個幾鐘
唔怪得d人拎綜緩好過

大宅

野原美冴 發表於 17-3-17 07:54

我先生每個月最少有200小時的,所以一定係高津
.....

大宅

Jin0708 發表於 17-3-17 00:25
打番去主任問下

主任電話長期無人聽。。。
.....

大宅

foggyao 發表於 17-3-17 08:00
192小時?!
低津,都要做7個幾鐘:sweating ...

唉,真係唔知政府想點,我申請時段係上年6-11月,12月中交表,之後經過成3-4次補交文件,佢又唔一次過叫我補,係要分開每半個月就寄封信黎,我先生公司細,成日麻煩老細&同事寫野證明,仲問埋d奇怪野,有次寄信黎問我户口㸃解多左160蚊,又有次叫我俾小朋友地址證明,咁我小朋友先15個月大,去邊搵地址證明啊?
好吧,到琴日,終於收信,竟然有2個月係得半資。。。
唉!下次都係唔申請好過!!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mon_626 發表於 17-3-17 08:20
我先生每個月最少有200小時的,所以一定係高津

會唔會請過假?

珍珠宮

foggyao 發表於 17-3-17 08:00
192小時?!
低津,都要做7個幾鐘:sweating ...

其實係政府俾的車船津貼

大宅

剛才打電話問左主仼了,原來係計埋花紅&雙糧的
.....

珍珠宮

回覆樓主:

好麻煩,下次都唔知仲整唔整好
地址係村屋收信又煩又耐,又要影印又要fax下下出出入入攪好多次。。
況且間屋係我62名無租單,佢又話要証明申請人既一家四口係度住,又要証明我6299同兄弟姊妹唔係度住
邊有咁多証明

複式洋房

mon_626 發表於 17-3-17 11:36
剛才打電話問左主仼了,原來係計埋花紅&雙糧的

之前有人問過花紅雙糧點計,主任話當資產,你問多佢一次啦

大宅

boroboroing 發表於 17-3-17 17:58
之前有人問過花紅雙糧點計,主任話當資產,你問多佢一次啦

我未申請之前打電話去問過,d職員話唔計,點知今次個主任就話,雙糧花紅,要計其中一樣,唉,佢將花紅除六個月,咁岩有2個月過左$12,咁就無左$1300
.....

男爵府

mon_626 發表於 17-3-17 18:05
我未申請之前打電話去問過,d職員話唔計,點知今次個主任就話,雙糧花紅,要計其中一樣,唉,佢將花紅除六 ...

呢度唔係話雙糧花紅唔駛申報咩

大宅

Kathy1018 發表於 17-3-17 19:55
呢度唔係話雙糧花紅唔駛申報咩

我都係咁同主仼講,但主仼話依家太多人用d個漏洞去申請低津,份糧得少少,但個個月都有bonus,所以,為表公平,會將所有bonus加埋再除6個月喎⋯⋯
.....

男爵府

mon_626 發表於 17-3-17 21:27
我都係咁同主仼講,但主仼話依家太多人用d個漏洞去申請低津,份糧得少少,但個個月都有bonus,所以,為表 ...

個主任做咩咁講㗎?嗰度清楚列明雙糧花紅唔需要申報,咁為咩要咁寫?不如直接講明咩都要申報

我諗之後唔會再有人合資格申請呢個低津
咁佢哋咪做少樣囉

大宅

Kathy1018 發表於 17-3-17 21:34
個主任做咩咁講㗎?嗰度清楚列明雙糧花紅唔需要申報,咁為咩要咁寫?不如直接講明咩都要申報

我 ...

好無奈!!
.....

公爵府

好媽媽勳章

mon_626 發表於 17-3-17 21:27
我都係咁同主仼講,但主仼話依家太多人用d個漏洞去申請低津,份糧得少少,但個個月都有bonus,所以,為表 ...

佢講的可能是年終……一次性的雙糧。
可能每個月都有的bonus,都要計。

我自己本身收入每個月係 底薪+ bonus , 我是比overall 總數 底薪 + bonus 佢哋計的。

珍珠宮

減齡達人勳章

mon_626 發表於 17-3-17 18:05
我未申請之前打電話去問過,d職員話唔計,點知今次個主任就話,雙糧花紅,要計其中一樣,唉,佢將花紅除六 ...

你的情況有d奇怪,如果計了入息該2個月超額,應該2個月係唔批津貼,何解會批半額津貼?

首頁

尾頁

跳至